Çorlu tren katliamı davasında 11. duruşma görülüyor

Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde 7'si çocuk 25 kişinin yaşamını yitirdiği tren katliamına ilişkin açılan davanın 11'inci duruşması bugün başladı.

Çorlu tren katliamı davasında 11. duruşma görülüyor

Tekirdağ'ın Çorlu ilçesine bağlı Sarılar Köyü'nde, 8 Temmuz 2018 tarihinde meydana gelen katliamda 7'si çocuk 25 kişi hayatını kaybetti, 300'den fazla kişi ise yaralandı.

Çorlu tren katliamı davasının 11. duruşması bugün Çorlu 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülüyor.

Cumhuriyet'te yer alan habere göre, duruşma öncesi aileler Bulvar Yolu Santral Işıklar bölgesinde bir araya geldi. Aileler, tren katliamında yaşamını yitiren evlatlarının, annelerinin, babalarının resimlerinin yer aldığı, "Adalet istiyoruz" yazılı pankart ve "Hak, hukuk, adalet; kaza değil cinayet", "Çorlu'nun hesabı sorulacak" sloganlarıyla Çorlu Halk Eğitim Merkezi önüne kadar yürüdü.

"1550 GÜNDÜR EVLATLARIMIZIN ACISINI ÇEKİYORUZ"

Dava öncesi Çorlu Halk Eğitim Merkezi önünde açıklama yapan Mısra Öz, TCDD 1. Bölge Müdürü Nihat Aslan ve TCDD 1. Bölge Müdür Yardımcısı Levent Muammer Meriçli mazeret sunarak katılmayacağını, TCDD 1. Bölge Demiryolu Bakım Müdürü Mümin Karasu ise SEGBİS ile katılacağını açıkladı. Öz, "Biz 1550 günden beri evlatlarımızın acısını çekiyoruz. Benim oğlum toprağın altında 1550 günden beri İsa Apaydın'ı korumak uğruna yargı her türlü şaklabanlığı yaptı. Biz yine şaibeli bir davanın ortasına geldik. Adalet istiyoruz" dedi.

09.25: Duruşmaya Gezi davasında tutuklanan Can Atalay'ın annesi Şükran Atalay'da katıldı.

09.52: Yoklamanın ardından duruşma başladı.

11.30: İddanamenin okunmasının ardından savunmalara geçildi.

11.40: Hâkim, TCDD 1. Bölge Demiryolu Bakım Müdürü Mümin Karasu'nun Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) için hazır bulunmadığını açıkladı.

12.00: Sanık TCDD 1. Bölge Demiryolu Bakım Müdür Yardımcısı Levent Kaytan, "Üzerime atılı suçlamayı kabul etmiyorum. Benim ihmalim ve kusurum yoktur" dedi. Öte yandan Kaytan, "Çorlu'daki kazadan sonra TCDD Genel Müdürlüğü ile Meteoroloji Genel Müdürlüğü arasında hava durumu protokolü imzalanmıştır " ifadelerini kullandı.

13.05: Duruşmaya 14.30'a kadar ara verildi.

"TAKSİRLİ ÖLÜME VE YARALANMAYA NEDEN OLMAK"

Çorlu Cumhuriyet Başsavcılığı'nca katliamın yaşanmasında kusurlu bulunan TCDD 1'inci Bölge Müdürlüğü Halkalı 14'üncü Demiryolu Bakım Müdürlüğü'nde müdür olarak görev yapan Turgut Kurt, Çerkezköy Yol Bakım Şefliği'nde çalışan Yol Bakım ve Onarım Şefi Özkan Polat, Yol Bakım Şefliği'nde Hat Bakım ve Onarım Memuru Celaleddin Çabuk ile TCDD bünyesinde çalışan ve mayıs ayındaki yıllık umumi muayene raporunda imzası bulunan Köprüler Şefi Çetin Yıldırım hakkında "taksirli ölüme ve yaralanmaya neden olmak" suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapis istemiyle Çorlu 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı.

SANIK SAYISI 13'E YÜKSELDİ

Sanıkların tutuksuz yargılandığı dava devam ederken Başsavcılık, alınan yeni bilirkişi raporunun ardından ek iddianame düzenledi. 4 TCDD çalışanının yanı sıra TCDD 1. Bölge Müdürü Nihat Aslan, TCDD 1. Bölge Müdür Yardımcısı Levent Muammer Meriçli, TCDD 1. Bölge Bakım Servis Müdürü Mümin Karasu, TCDD 1. Bölge Bakım Servis Müdür Yardımcısı Levent Kaytan, TCDD 1. Bölge Bakım Servis Müdür Yardımcısı Nizamettin Aras, Yol Kontrolörü Burhan Ortancıl, Yüksek Mühendis Tevfik Baran Önder, Mühendis Kubilay Başkaya, Mühendis Deniz Parlak hakkında ise "taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olmak" suçundan 3 yıldan 15 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Böylece davada yargılanacak sanık sayısı 13'e yükseldi. Aynı başsavcılık tarafından makinistler, bürokratlar ve TCDD'nin üst yönetiminde yer alan kişiler hakkında takipsizlik kararı verilmişti.

Ayrıntılar geliyor...

Etiketler
Tekirdağ Çorlu