CHP'li Tanrıkulu'ndan hak ihlalleri raporu: 166 tutuklu fiziksel ve psikolojik şiddete maruz kaldı

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun yayımladığı ‘Türkiye’de İnsan Hak İhlalleri Ağustos 2022 Raporu’na göre, 235 kişinin yaşam hakkı elinden alınırken, en az 345 kişi işkenceye ya da kötü muameleye maruz kaldı.

CHP'li Tanrıkulu'ndan hak ihlalleri raporu: 166 tutuklu fiziksel ve psikolojik şiddete maruz kaldı

CHP İstanbul Milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanvekili Av. Dr. Sezgin Tanrıkulu, Türkiye’de İnsan Hak İhlalleri Ağustos 2022 Raporu’nu yayımladı.

Yayımlanan Ağustos 2022 Raporu’na göre, bir ayda 235 yaşam hakkı ihlali yaşandı. Ağustos ayında yaşanan 235 yaşam hakkı ihlalinin 186’sını iş cinayetleri oluştururken, iş cinayetlerini ikinci sırayla kadın cinayetleri takip etti.

Rapora göre, toplantı ve gösterilerde dövülerek, gaz sıkılarak, ters kelepçe takılarak gözaltına alınan en az 345 kişinin işkenceye maruz kaldığı kaydedildi. Cezaevlerinde ise ağustos ayında en az 166 kişi fiziksel ve psikolojik şiddete maruz kaldı.

Tanrıkulu’nun raporuna göre, 35 toplantı ve gösteri yürüyüşüne müdahale edilirken, bu gösterilerde ikisi çocuk 196 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan dört gazeteciden biri tutuklandı, sekiz gazeteci ise saldırıya uğradı.

"ZALİMLİKTE, ZULÜMDE EŞİTLİĞİ SAĞLADI"

Aralarında çok sayıda gazetenin internet sitesinin bulunduğu kuruluşlar hakkında 150 toplatma ve erişime engelleme kararları verildi. Cumhuriyet, Sözcü, Evrensel gibi 18 yayının bazı içeriklerine erişimi engelleme kararları verilirken, Halk TV başta olmak üzere TELE 1 ve Habertürk gibi kanallara idari para cezaları uygulandı.

Raporla ilgili değerlendirmelerde bulunan Tanrıkulu, “Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarında başarılı bir şey var. Zalimlikte, zulümde ve zorbalıkta eşitliği sağladı. İnsan hakları; kimlik, cinsiyet farkı gözetmeksizin ihlal edilmeye devam ediyor” dedi.

Etiketler
Ağustos İstanbul Milletvekili Şiddet