AYM'nin kararını paylaştı: 'Boğaziçi’ne karşı son 20 aydır sürdürülen saldırı ifade özgürlüğüne karşı bir saldırıdır'

Anayasa Mahkemesi, "İyi ki doğdun Ali İsmail KORKMAZ, Düşlerindeki özgür dünyayı biz kuracağız" afişi nedeniyle disiplin soruşturması başlatılan öğrencinin ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar verdi.

AYM'nin kararını paylaştı: 'Boğaziçi’ne karşı son 20 aydır sürdürülen saldırı ifade özgürlüğüne karşı bir saldırıdır'

Anayasa Mahkemesi (AYM), Gezi Parkı eylemleri sırasında dövülerek öldürülen Ali İsmail Korkmaz’ın fotoğrafını asan üniversite öğrencisine okul tarafından verilen cezaya dair başvuruyu karara bağladı.

AYM, "İyi ki doğdun Ali İsmail KORKMAZ, Düşlerindeki özgür dünyayı biz kuracağız" yazılı afişi üniversite kampüsüne astıktan sonra hakkında disiplin soruşturması başlatılan öğrencinin ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine hükmetti.

AYM’nin kararında, “Bir kamu kurumu olmakla birlikte ceza infaz kurumu, karakol veya örgün eğitim yeri niteliğinde olmayan üniversitelerde ifade özgürlüğüne yönelik müdahalenin istisnai olması esastır” ifadelerinin yer alması ise dikkat çekti.

Karar metninin devamında, “İfade özgürlüğü, üniversite öğrencileri de dahil olmak üzere herkesin görüş ve fikirlerini serbestçe anlatabilmesi, başkalarına aktarabilmesi ve yayabilmesi imkanına sahip olması anlamına gelmektedir” denildi.

“İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNE KARŞI BİR SALDIRI”

AYM’nin kararını Twitter hesabından paylaşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından Boğaziçi Üniversitesi’ne atanan ‘kayyım rektör’ Naci İnci yönetiminin görevden uzaklaştırdığı ekonomi bölümünün seçilmiş başkanı Prof. Dr. Ünal Zenginobuz, “Boğaziçi’ne karşı son 20 aydır sürdürülen saldırı aynı zamanda ifade özgürlüğüne karşı bir saldırı” dedi.

Zenginobuz, “Son 20 ay boyunca Boğaziçi’liler bütün karanlık tabloya rağmen Türkiye’de hukukun önünde sonunda işleyeceğine dair inançlarını hiç kaybetmediler, yapılanlara karşı hukuka başvurmaktan başka bir şey düşünmediler. AYM’nin anayasal güvence altında olan ifade özgürlüğü ve bunun üniversiteler için daha da hayati önemi hakkındaki bu hatırlatması, er ya da geç yargının tüm kademelerinde de karşılık bulacak, buna inanıyoruz” diye devam etti.

Etiketler
Mahkeme Öğrenci Saldırı Soruşturma