Cumhurbaşkanlığı yetkilisi: Erdoğan 'Bu madde yoksa uzatmayalım' dedi, İsveç ve Finlandiya en az 20 kişiyi sınır dışı edecek

Cumhurbaşkanlığı Dış Politika Kurulu Üyesi Prof. Dr. Çağrı Erhan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 'terör' ile ilgili maddede ısrarcı olduğunu ve yakın zamanda İsveç ve Finlandiya'nın en az 20 kişiyi sınır dışı edeceğini söyledi.

Cumhurbaşkanlığı yetkilisi: Erdoğan 'Bu madde yoksa uzatmayalım' dedi, İsveç ve Finlandiya en az 20 kişiyi sınır dışı edecek

Habertürk gazetesi yazarı Muharrem Sarıkaya, Türkiye, Finlandiya ve İsveç arasında imzalanan mutabakatla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Gelişmeyi "Berlin Duvarı’nın yıkılışından bu yana, dünyanın, dolayısıyla da Türkiye için küresel güvenlik açısından yeni bir dönemin başladığının da ilanı" diye değerlendiren Sarıkaya, "İmzalanan mutabakat zaptı ile AB’nin iki ülkesi, İsveç ve Finlandiya PYD/YPG ile FETÖ’ye destek sağlamama sözü verdi" ifadesini kullandı; ardından şunları kaydetti:

"Her ne kadar terör örgütü ibaresi kullanmasa da. Ancak terörle ilgili paragrafın içinde adını geçirerek iltisaklı hale getirdi. Bunun ülkeler açısından siyasi bir belge niteliğinde olduğu, bir anlaşma metni haline gelmediği savından yola çıkarak, 'Almanya ve Fransa ile de geçmişte benzer belgeler imzalandı, ne önemi var?' denilebilir.

'PYD/YPG İLK KEZ AB ÜLKESİ METNİNDE'

Unutulmamalı ki hiçbirinde PYD/YPG adı belgelere açıkça yazılmadı; ilk kez kayda giriyor... Aktarıldığına göre belgeye bu paragrafın girmesi için Türkiye oldukça gayret sarf etmiş.

Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın ile Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal’ın geçen hafta Brüksel’de Finlandiya ve İsveç tarafı ile yaptıkları görüşmede madde gündeme gelmiş.

Her iki ülke de itirazda bulunmuş. Ancak dünkü toplantı sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan, Finlandiya Cumhurbaşkanı ve İsveç Başbakanı’na, 'Eğer bu madde yoksa ve bu paragraf girmeyecekse toplantıyı uzatmayalım, bitirelim' diyerek kararlı tutumu sürdürmüş.

NATO Genel Sekreteri’nin baştan beri Türkiye lehine devam ettirdiği olumlu tutum da eklenince iki ülke çaresiz kabul etmiş.

'SINIR DIŞILAR OLMAZ İSE ÜYELİK DE OLMAZ'

Nitekim heyet ile birlikte Madrid’de bulunan Cumhurbaşkanlığı Dış Politika Kurulu Üyesi Prof. Dr. Çağrı Erhan da dünkü sohbetimizde bu maddenin girmesi için verilen çabaya dikkat çekti.

'Cumhurbaşkanımızın ısrarını ve kararlılığını görünce metne bu paragrafı ekleme durumunda kaldılar' dedi.

Prof. Dr. Erhan, mutabakat gereği iki ülkenin topraklarında üslenen PKK, FETÖ ve diğer terör örgütleri elemanlarını sınır dışı etmek için aceleci davranacaklarını da dile getirdi.

'Çok yakın gelecekte en az 20-25 terör elamanının bu ülkelerden sınır dışı edildiğine tanıklık edeceğiz' dedi…

Bunun olmaması halinde Türkiye’nin tutumunun devam edeceğine de vurgu yaptı.

İki ülke için adaylık sürecinin başladığını anımsatıp, 'Henüz adaylık yolu açıldı, kesin üyelik için bir yıldan fazla süreleri var' dedi. (...)"

Etiketler
İsveç Recep Tayyip Erdoğan Kilis Ağrı