A101 'uyuyakaldı' dedi gerçek başka çıktı: Markette yanarak ölen Muhammet Ali Yaşar 'kabahatli' demek için bahane ürettiler

A101 isimli market zincirinin bir şubesindeki depoda çıkan yangınla Muhammet Ali Yaşar isimli genç çalışan hayatını kaybetti. Şirket, Yaşar'ın "uyuyakaldığını" söylerken Cumhuriyet yazarı Terkoğlu, Yaşar'ın ölüm anını ve hayatını aktardı.

A101 'uyuyakaldı' dedi gerçek başka çıktı: Markette yanarak ölen Muhammet Ali Yaşar 'kabahatli' demek için bahane ürettiler

Cumhuriyet gazetesi yazarı Barış Terkoğlu, köşesinde A101 marketinde çıkan yangında hayatını kaybeden Muhammet Ali Yaşar’ın hayatını yazdı.

Terkoğlu “Muhammet Ali’nin ömürsüz hayatı” başlıklı yazısında, Yaşar’ın ailesini geçindirmek için asgari ücretin biraz üstünde bir ücrete çalıştığını kaydetti.

BİR KARDEŞİ ÖĞRENCİ DİĞER KARDEŞİ ATAMASI YAPILMAYAN ÖĞRETMEN

Cumhuriyet yazarı Terkoğlu, şunları aktardı:

“Muhammet Ali Yaşar 26 yaşındaydı. Onu tanıyanlar, ‘Sessiz sakindi, hiç sesini yükseltmezdi’ diye anlatıyor. Çok değil, yakın zamanda askerden dönmüştü. Şırnak’ta, sınır karakolunda, komandoluk yapmıştı. Gelgelelim, şehir hayatı kadar onu zorlamamıştı.

Liseyi dışarıdan bitirmeye çalışıyordu. Üniversite mezunları bile işsiz gezerken ona iş yoktu. 3-4 ay boş kaldı. Çalışmaya mecburdu. Annesi babası ayrıydı. Annesi bir taşeron temizlik şirketinde geç saate kadar üç kuruşa çalışıyordu. Babası kaynak ustasıydı. Kalp hastalığına rağmen işine devam ediyordu. Üç kardeştiler. En küçükleri üniversitedeydi. Ortancası öğretmen olmuş ama atanamamıştı. Sözleşmeli öğretmen denilen statüde, asgari ücretin bile altındaki maaşa evet demek zorunda kalmıştı. Ailesini çekip çevirmek zorunda kalan Muhammet Ali, sonunda A-101’de işe girdi.

Ailesine maaşını soruyorum. ‘Asgari ücretten iki yüz lira fazla’ diyorlar. Üstelik hep fazla çalıştığını, bordroya yansımadığını, mesai ücreti almadığını söylüyorlar.”

“‘UYUYA KALDI’ YAZIYOR BU, MUHAMMET ALİ’YE, ‘KABAHATLİ’ DEMEK İÇİN ÜRETİLMİŞ BİR BAHANE”

“İşinin 3. ayında, son nefesini vereceği mağazayı sabah 8’de açmaya gitti. ‘Zamanında geldim’ demenin bir yoluydu. Kapıdan girince fotoğraf çekti. Şefine WhatsApp’tan gönderdi” ifadeleriyle Yaşar’ın öldüğü günü anlatmaya başlayan Barış Terkoğlu, yaşanan olayı ve A101’in yalanını şöyle aktardı:

“Normalde mağazayı iki kişinin açması zorunluydu. Gelgelelim, gerçek hayat kanunla kuralla işlemiyordu. Zaten kim denetliyordu ki...

Haberlerde ‘uyuya kaldı’ yazıyor. Bu, Muhammet Ali’ye, ‘kabahatli’ demek için üretilmiş bir bahane. Gerçek hiç de öyle değil.

Muhammet Ali, telefonunu girişte bırakıp depoya inmişti. Henüz itfaiye raporu hazırlanmadı ama yangının arızalı olan elektrik kontağından çıktığı sanılıyor. Muhammet Ali, bir süre sonra, alevlerle depoda baş başa kaldı.

Cesedi yaşadığı cehennemi özetliyor. Yüzüne geçirdiği tişörtüne bakılırsa, dumandan korunmak için kıyafetini kendisine maske yapmış. Yakınındaki yangın söndürme tüpü, elinden gelenin yetmediğini gösteriyor. Gelgelelim, olaydan sonra depoya gelenlerin söylediğine göre, “normalden fazla” dolu depoda, kaçacak yolu da bulamadı. Sonunda yüzükoyun düştü. Alevler baygın bedeninin ardını yaktı. Yere kapaklanmış yüzü ve göğsü, kendini alevlerden korumuş gibiydi.

Annesi son kez bile göremedi Muhammet Ali’yi. Önceki akşam, geç saat işten geldiğinde, odasına girmişti. Sabah dükkânı açacak oğlu, çoktan uykuya dalmıştı. Ertesi gün sonsuzluğa uğurlayacağını bilmeden uykusunda vedalaştı oğluyla.”

“DAHA CENAZESİ KALKMADAN, A-101, YANAN MAĞAZASINI AÇMAYA ÇALIŞIYORDU”

Barış Terkoğlu yazısını şöyle bitirdi:

“Muhammet Ali’nin ölümünden sonra Mağaza Market Sendikası da bir açıklama yaptı. Söylediklerine göre Muhammet Ali’nin ölümü kaza değil adeta bir cinayetti:

‘Yasak olmasına rağmen mağaza işçiye tek başına açtırıldı, işçinin uyuya kaldığı gerçek değil, mağazanın yangın çıkışı kapalıydı, elektrik panoları uzun zamandır arızalıydı.’

Ölümü iki satır haber bile olamayan Muhammet Ali’nin, ateşler içindeki bedeni soğurken, televizyonlar “asgari ücrete zam müjdesi” haberlerini veriyordu. Muhammet Ali’nin ömrü birkaç yüz liralık o zammı görmeye yetmedi. Daha cenazesi kalkmadan, A-101, yanan mağazasını açmaya çalışıyordu. Parası olanın yaşadığı düzende, 26 yaşındaki bir çocuğun ölümünün soruşturulmayacağını bilmeleri, en büyük güvenceleriydi.

Bakmayın asgari denmesine. Türkiye’de artık ortalama ücret haline geldi. Üstelik bu ücreti almak yaşamanızı bile garanti etmiyor. Dört kişilik bir aile için, açlık sınırının altında. Ailede dört kişi bile çalışsa, yoksulluk sınırının altında kalıyor. Daha yılbaşında, “tarihi” diye duyurulan artış, enflasyon sayesinde, çoktan aldığı zammı kaybetti. Bugünkü kurla 300 doların altına düştü. Haliyle Türkiye, aslında bugün sefaletle sınanıyor.”

Etiketler
A101 Market