'Masaya oturan 6 parti de kendini bu metinle bağlamış oldu'

İttifaka giden süreçte açıklanan 10 maddelik 'tutum belgesi' ile altılı masanın kendini bağladığı ifade edildi. Bu metnin 4-5 kez revize edildiği ve sonunda tam mutabakat sağlandığı bildirildi.

'Masaya oturan 6 parti de kendini bu metinle bağlamış oldu'

'Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme Geçiş Mutabakat Metni’ne imza atan 6 siyasi parti genel başkanının ittifak ve ortak cumhurbaşkanı adayı arayışında bir adım daha atıldı. Yaklaşık 4 aydır belli aralıklarla toplanan liderler birlikteliklerini “iş birliği, güç birliği süreci” olarak tanımladı ve bu sürecin temel ilkeleri ile hedeflerini içeren 10 maddelik bir “tutum belgesi” açıkladı.

Gazete Duvar'dan Nergis Demirkaya'nın haberine göre güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçiş, özgürlükçü kamu düzeni, basın ve ifade özgürlüğü gibi ekonomiden dış politikaya birçok alanda ortak bir tutum ve söylem arayışını içeren 'tutum belgesinde' çoğulcu ve katılımcı demokrasi, özgürlükçü laiklik, din ve vicdan özgürlüğü çerçevesindeki kazanımların koruyucusu ve güvencesi olma, toplumsal barışın rövanşist bir tavır ve kollektif suç anlayışı üzerinden zarar görmesine müsaade edilmemesi gibi dikkat çeken ifadeler yer aldı.

İLKE VE HEDEFLER 4-5 KEZ REVİZE EDİLDİ, MUTABAKATLA GEÇTİ

Edinilen bilgiye göre 'Tutum Belgesi'ndeki her madde üzerinde uzun değerlendirmeler olduğu için “altılı masa” bugüne kadarki en uzun toplantısını yaptı. 7 saat 15 dakika süren toplantıda taslak metin üzerinde bazı değişiklikler yapıldı. Tartışmaların sonunda 4-5 kez revize edilen metin, görüşmenin sonunda tam mutabakatla onaylandı.

MASA KENDİNİ BU METİNLE BAĞLADI

Parti temsilcileri ortaya çıkan belgeyi “Bu bir manifesto. Türkiye’nin temel meselelerini ele alan ve bunu çözmeye dönük iradeyi ortaya koyan bir metin”, “Masaya oturan 6 parti de kendini bu metinle bağlamış oldu” şeklinde değerlendirdi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da dünkü MYK toplantısında metindeki maddeler ve içeriğiyle ilgili kurul üyelerini bilgilendirdiği, “Her konunun üzerinde durduk, hepsi yazıyor” dediği öğrenildi.

'İTTİFAK' DEĞİL 'İŞBİRLİĞİ' DENİLDİ, İZLEYEN DİĞER PARTİLERE DE VERİ OLACAK

Altılı masa toplantısı sonrası yapılan tüm açıklamalarda 'ittifak' kavramında kaçınıldı. Son açıklamada da 'ittifak' yerine "iş birliği süreci” ifadesi yer aldı. Siyasi parti temsilcileri 'altılı masa'nın henüz bir ittifak yapısı olmadığı vurgusunu yaparken bir parti temsilcisi, “Bu bir işbirliği zemini. İttifak formel bir durum ve daha önceki seçimde kurulan ittifakı hatırlatıyor. Ama biz yeni bir süreç örgütlüyoruz. Ortaklığın nasıl seyredeceği belli değil. Şimdilik böyle tanımlama yapmak daha doğru” dedi.

Masadaki 6 siyasi partinin de bu işbirliği sürecini sonuna kadar götürme hassasiyeti içinde olduğuna dikkat çeken bir başka parti temsilcisi ise “6 lider sorumluluğunun farkında, bir takım oyunu oynuyor. Hiç kimse bu sürece zarar verecek, yapıyı bozacak bir yaklaşımda değil. Bu adım adım ittifaka gidiyor” değerlendirmesi yaptı. Açıklanan tutum belgesinin mevcut 6 parti dışında süreci izleyen, destek vermek isteyen diğer siyasi partiler için de önemli bir veri olacağı görüşü dile getiriliyor.

Etiketler
Altılı masa İttifak Vize