PORTRE I Can Atalay: Mağdurların, doğanın avukatı

Gezi’den önce de Gezi’den sonra da nerede bir hak mağduriyeti varsa mağdurların yanında olan Can Atalay, kamuoyunun yakından takip ettiği birçok davada mağdurların avukatlığını yapmıştı.

PORTRE I Can Atalay: Mağdurların, doğanın avukatı

Avukat Can Atalay, öğrenciliği ve meslek yaşamının ilk yıllarından bu yana sosyalist kimliğiyle öne çıktı. Mesleğinin ilk yıllarında emek mücadelesine hukukçu kimliğiyle destek veren Can Atalay, Emek Sineması’nın yıkılmasına karşı yürütülen kampanyanın örgütleyicilerindendi.

Mimarlar Odası’nın avukatlığını yürüten Can Atalay, Gezi Parkı’na AVM yapılması girişimine karşı kurulan Taksim Dayanışması’nın da avukatlığını yürütüyordu. Bu nedenle gözaltına alınan, yargılandığı iki davadan da beraat eden Avukat Can Atalay, bugünkü üçüncü yargılamada 18 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Tüm yargılamalar sırasında Gezi Direnişi’ni savunan Can Atalay, ısrarla esas suçun Gezi’de şiddet uygulayan güvenlik güçleri ve onlara emir veren yöneticiler tarafından işlendiğini söyledi.

Gezi’den önce de Gezi’den sonra da nerede bir hak mağduriyeti varsa mağdurların yanında olan Can Atalay, Çorlu’daki tren kazasıyla ilgili davada yakınlarını kaybedenlerin avukatlığını üstlendi.

Soma’da ölen madencilerin yakınlarının, Hendek’teki patlamada yaşamını yitirenlerin yakınlarının, Aladağ’daki tarikat yurdunda yanan çocukların yakınlarının avukatı… Kent ve doğaya karşı işlenen suçlara karşı çıkan Can Atalay Validebağ Korusu’nun talan edilmesine karşı kurulan Validebağ Dayanışması içinde yer aldı.

Gazeteci Mustafa Hoş, kararın ardından attığı tweet mesajında “Gezi Davası’nda Can Atalay’a verilen ceza aynı zamanda Çorlu’da trende öldürülenlere, Aladağ’da yakılan çocuklara, Soma’da öldürülen madencilere, Hendek’te havai fişek fabrikasında öldürülenlere de verildi. Çünkü Can Atalay bu davaların da avukatıdır” dedi.

Sosyal Haklar Derneği ile birlikte birçok toplumsal sorunda hak savunuculuğu yapan Can Atalay, Cumhuriyet gazetesi davası başta olmak üzere gazeteci davalarında da avukatlık yaptı. Can Atalay, Gezi davasının yanı sıra katıldığı davalarda hararetli savunmalarıyla da biliniyor.

Etiketler
Can Atalay Urla