CHP'li Erkek: Bir avuç dolar için bir Bakan gitti, Kaşıkçı davası devredildi; ülkemizin itibarı ne oldu?

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, Cemal Kaşıkçı davasının Suudi Arabistan'a devriyle ilgili yeni paylaşımlarda bulundu. "Ülkemizin itibarı ne oldu?" diye sordu.

CHP'li Erkek: Bir avuç dolar için bir Bakan gitti, Kaşıkçı davası devredildi; ülkemizin itibarı ne oldu?

Gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın 2018 yılında Suudi Arabistan'ın İstanbul başkonsolosluğunda öldürülmesiyle ilgili Türkiye'de yürütülen dava, geçtiğimiz hafta Suudilere, yani 'ölüm emrini verenlere' devredildi.

Başta AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere uluslararası kamuoyu, cinayette Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ı işaret ediyordu.

Türk yargısının kararında, bir süredir devam eden ekonomik krizin ve Suudi Arabistan'la ikili ilişkilerin geliştirilmesi çabalarının etkili olduğu ileri sürülüyor.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, sürecin perde arkasına ilişkin olarak yeni paylaşımlarda bulundu. Önceki Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'ün dosyanın Suudilere devredilmesine yanaşmadığını yineleyen Erkek, şunları kaydetti:

"Cemal Kaşıkçı dosyasının Suudi Arabistan'a devri bir günün işi değil. Erdoğan'ın U dönüşü yaparak Suudi Arabistan ile ilişkileri düzeltmeye çalıştığı 2021 yılındaki girişimlerden anlaşılıyor. Mayıs 2021'de Erdoğan, Suudi Kralı Selman ile telefonda görüşüyor.

O ara Çavuşoğlu Suudi Arabistan'a giderek görüşmelerde bulunuyor. O dönem ilişkilerin istenen düzeye gelmemesinde ana nedenlerden biri de Kaşıkçı davasıydı. Hatta 2021 sonunda Erdoğan'ın düzenlediği Katar ziyareti sırasında Veliaht Prensin Doha'da bulunduğu biliniyordu.

'VELİAHT PRENSİN ÖN ŞARTI'

İki lider arasında bir görüşme olacağı yönünde beklenti vardı ancak görüşme gerçekleşmedi. Daha sonra çıkan haberlerde Veliaht Prens'in görüşme ön şartı olarak, Erdoğan'ın bir daha Kaşıkçı cinayetini gündeme getirmemesini istediği öne sürülmüştü.

'2022'YE GELİNDİĞİ ZAMAN İŞİN RENGİ DAHA DA DEĞİŞTİ'

2022'ye gelindiği zaman işin rengi daha da değişti. 'Kan yerde kalmayacak, bu millet enayi değil, hesap sormasını bilir' diyen Erdoğan ocak başında 'Şubatta Suudi Arabistan'a gideceğini' açıklaması, Kaşıkçı cinayetine ilişkin Suudilere sözler verildiği olarak yorumlandı.

'ABDÜLHAMİT GÜL BİR TÜRLÜ YANAŞMIYORDU'

Ama bir engel vardı: Adalet Bakanı Abdülhamit Gül bir türlü dosyanın devrine yanaşmıyordu. 2018 ve 2019'da yaptığı açıklamaların arkasında duruyordu. Bunun üzerine 29 Ocak'ta Bakan Gül istifa ettirildi. Yerine dosya devrini onaylayan kişi Bakan yapıldı.

Tarih yaklaştığı için Şubat’ta gerçekleşeceği söylenen Erdoğan'ın Suudi Arabistan gezisi yapılamadı. Yeni Adalet Bakanı dosya devrine hazırdı. 22 Mart'ta Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı ile Pakistan'da görüştü. Sonrası malum!

'BİR AVUÇ DOLAR İÇİN BİR BAKAN GİTTİ, KAŞIKÇI DAVASI DEVREDİLDİ, İLİŞKİLER SÖZDE NORMALLEŞİYOR'

Dosya geçtiğimiz günlerde yeni Adalet Bakanının olumlu görüşü sonrası Suudi Arabistan'a devredildi. Şubatta gerçekleşmeyen Suudi Arabistan gezisi ne oldu? Tamamen tesadüf olsa gerek (!) aynı günlerde Arap medyası, Kral Selman'ın Erdoğan'ı Mekke'ye davet ettiğini yazdı.

İddiaya göre Erdoğan, Bayram Namazını Mekke'de kılacakmış. Bir avuç dolar için bir Bakan gitti, Kaşıkçı davası devredildi, ilişkiler sözde normalleşiyor. Ülkemizin itibarı ne oldu? Yargılama ve egemenlik hakları? Bunlar Saray iktidarının umrunda değil. Varsa para yoksa para.

'BİZ MİRASIMIZA SAHİP ÇIKACAĞIZ'

Ama tarih bunları yazıyor. Biz bunları yazıyoruz. Bağımsız ve tarafsız yargı önünde bu dosyalar yeniden açılacak. Bu ülke ne şartlarda kuruldu. El etek öpmedi, topla tüfekle geldiler yine de egemenliğinden ödün vermedi. Biz mirasımıza sahip çıkacağız!

Etiketler
Ordu Suudi Arabistan Muharrem Erkek Cemal Kaşıkçı