'Depreme dayanıksız' deyip boşaltılan Şişli Etfal'de yeni gelişme: 'Rant için sağlık hakkı hiçe sayıldı'

Şişli Etfal Hastanesinin boşaltılarak taşınmasına gerekçe olarak sunulan “binaların depreme dayanıksız olduğu” açıklamalarının doğru olmadığı ortaya çıktı.

'Depreme dayanıksız' deyip boşaltılan Şişli Etfal'de yeni gelişme: 'Rant için sağlık hakkı hiçe sayıldı'

122 yıldır Şişli ve çevre bölgelerde yaşayan yüzbinlerce insanın şifa kaynağı olan, Türkiye’nin en köklü hastanelerinden Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma ile ilgili dikkat çeken bir gelişme yaşandı.

İHALEYE ÇIKILDI

Hastanenin, Seyrantepe ve Büyükdere’ye taşınmasına gerekçe gösterilen “binalar depreme dayanıklı değil, bilimsel raporlar var, acilen boşaltılması gerekiyor” açıklamalarının gerçeği yansıtmadığı ortaya çıktı. "Çürük" denilen hastane ana binasının 2, 4, 5, 6, 7, 8’inci katlarının dahil olduğu altı katının, hiçbir güçlendirme çalışmasına dahi ihtiyaç duyulmadan ofise dönüştürülmesi yönünde tadilat için ihaleye çıkıldı. İhale, 27 Nisan 2022 Çarşamba günü saat 10.30’da İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü’nde yapılacak. Tadilat projesi sonrası binaya İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü’nün taşınacağı belirtiliyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan Şişli Etfal Dayanışması şunları belirtti:

“Tadilat projesinin ve İl Sağlık Müdürlüğü’nün binalara yerleşmesinin geçici bir adım olduğunun, kafalarındaki asıl büyük rant projesini hayata geçirmek için bir geçiş aşaması olduğunun farkındayız. Turpun büyüğü heybede yani.
Bu ihale, aslında binaların depreme dayanıksız olmadıklarının itirafı. Hastaneyi boşaltıp değerli arazisi üzerinde yandaşlara peşkeş çekilmek üzere farklı rant projelerini hayata geçirme niyetlerinin somut ifadesi.

RANT İÇİN SAĞLIK HAKKI HİÇE SAYILDI

Yüzbinlerce insanın kamusal sağlık hizmetine erişim hakkını, sağlık ve yaşam hakkını ellerinden alanlar, hastanenin 36.525 metrekarelik arazisine çökerek rant elde etmek için hiç utanmadan halka yalan söylediler. Gözlerini kör eden rant ve kâr hırslarının yanında halkın sağlığını hiçe saydılar.

Bizler hastane binalarının ofis olarak kullanımı gündeme gelip bazı müdürlük departmanları binaya taşındığında Sağlık Bakanlığı yetkililerine aynen şöyle seslenmiştik: 'Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu. O binalar depreme dayanıklıysa neden hastanemizi apar topar boşalttınız! Yok eğer binalar gerçekten depreme dayanıklı değilse orada çalıştıracağınız insanlara yazık günah değil mi! Sizlerden dürüst bir açıklama bekliyoruz! Hakikat ne? Yoksa, elimizden hastanemizi almak, arazisine çökmek için halka yalan mı söylüyorsunuz!'

Tadilat ihalesiyle birlikte hakikat ortaya çıktı. Binalar depreme dayanıksız değildi. Bu, hastaneyi boşaltmak için halka söylenmiş koca bir yalandı. Belli ki bir daha geri dönüşü olmayacak şekilde hastaneyi tamamen tasfiye etmeye, Etfal’i Şişli’den silmeye, kafalarındaki büyük rant projesine doğru adım adım ilerlemeye çalışıyorlar.

Ancak, bizler hastanemiz yeniden yerinde faaliyete geçinceye kadar mücadeleye devam edecek, Etfal’e çökmelerine izin vermeyeceğiz. Onlar rant projelerinde ne kadar kararlıysa bizler de sağlık hakkımızı savunmada en az onlar kadar kararlıyız. Bu kararı alanlar, bunun siyasal ve sosyal sonuçlarını göze almaları gerektiğini unutmasınlar.

İHALEYİ İPTAL EDİN, HASTANEMİZİ GERİ VERİN

Şişli Etfal Dayanışması olarak 16 Nisan Cumartesi günü saat 18.00'de Şişli Cevahir AVM önünde geniş katılımlı bir basın açıklaması yaparak halka söylenen yalanı teşhir edecek, Şişli'de ihtiyacımız olanın İl Sağlık Müdürlüğü değil Etfal Hastanesinin yeniden hizmete başlaması olduğunu belirtecek, ihalenin iptalini isteyeceğiz.

Ayrıca, ihale günü olan 27 Nisan Çarşamba günü saat 10.00’da ihalenin yapılacağı İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü önünde toplanıp, ihale toplantısı başlamadan önce bir basın açıklaması daha yapacak, 'bu ihaleyi durdurun' diyeceğiz.
Her iki basın açıklamasına basının geniş katılımını, halkın sağlık ve yaşam hakkına sahip çıkışına yönelik örnek mücadelesinin sesine ses olmalarını bekliyoruz.”

Etiketler
Şişli Hastane