Thodex’in sahibi Özer’in bürokrasi ayağı iddianamede gizlendi: MHP’li vekilin oğluna yer verilmedi, şirketleri faaliyete devam etti

Thodex kripto borsası soruşturmasında hazırlanan iddianamede, onbinlerce yıl hapsi istenen Thodex'in sahibinin ortağı MHP'li vekil Sancaklı'nın oğluna ve şirketine yer verilmedi. Soylu ve Çavuşoğlu ile fotoğrafı olan Özer'in bürokrasi bağına değinilmedi.

Thodex’in sahibi Özer’in bürokrasi ayağı iddianamede gizlendi: MHP’li vekilin oğluna yer verilmedi, şirketleri faaliyete devam etti

GERÇEK GÜNDEM-FURKAN KARABAY

“Türkiye’nin en büyük dolandırıcılık vakası” olarak adlandırılan Thodex kripto borsasoruşturması geçtiğimiz günlerde tamamlandı.

Soruşturma kapsamında, İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianame, Anadolu 9. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 5 günlük değerlendirmenin ardından kabul edildi.

ONBİNLERCE YIL HAPİS İSTEMİ

Cumhuriyet Savcısı Yücel Ertaş tarafından yazılan 268 sayfalık iddianamede, 6'sı tutuklu 21 şüpheli, 2 bin 27 müşteki yer aldı.

Savcı, 2021 yılında internet sitesini kapatıp borsada işlemleri durduran ardından İstanbul Havalimanı'ndan Arnavutluk’a kaçan Thodex'in kurucusu Faruk Fatih Özer hakkında 40 bin yıl 562 yıla kadar hapis cezası istedi. Şüpheliler arasında, hapisleri istenen ağabey Güven Özer ve abla Serap Özer de vardı.

258 MİLYONLUK ZARAR

Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) tarafından yapılan incelemede, 2 bin 32 müştekinin toplamda 257 milyon 862 bin 432 TL zararı olduğu belirtildi.

Faruk Fatih Özer’in ise kilolarca altın alarak ve çeşitli yollarla, suçtan kaynaklanan, toplamda 348 milyon 517 bin 924 TL mal varlığı değerini akladığı ifade edildi.

İddianamede, yurtdışına kaçan ve bir daha haber alınamayan Özer’in para aklamada kendisine yardım eden isimlere ve ortak olduğu şirketlerle ilgili bilgilere de yer verildi. İddianamede, Özer’in para aklamada ağabeyi Güven Özer’in Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki şirketini kullandığı ifade edildi.

İDDİANAMEDE ORTAĞI OLAN MHP’Lİ VEKİLİN OĞLU GİZLENDİ

Öte yandan iddianamede yer almayan ve Faruk Fatih Özer’in ortak olduğu bir şirket vardı. O şirket, 28 Eylül 2020 tarihinde kurulan “Hoppara Ödeme ve Elektronik Para Hizmetleri”ydi. Hoppara adlı şirket, kripto paraların ticaretinin yapıldığı borsalara para göndermek için de kullanılan bir sanal cüzdandı. Özer bu şirketi ise MHP Kocaeli Milletvekili Saffet Sancaklı’nın oğlu Mert Sancaklı ile kurmuştu. Hatta, Fatih Özer, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nu ziyaret ettiğinde yanında Mert Sancaklı da vardı.

Çavuşoğlu, ziyarette çekilen fotoğrafın ortaya çıkmasının ardından Özer’i tanımadığını, Mert Sancaklı’ya verdiği randevu üzerine Thodex’in sahibinin kendisini ziyaret ettiğini söylemişti. Yani Mert Sancaklı, ortağı Özer’i bakanlarla tanıştırmıştı.

Thodex’in sahibi Özer’in bürokrasi ayağı iddianamede gizlendi: MHP’li vekilin oğluna yer verilmedi, şirketleri faaliyete devam etti - Resim : 1

TİCARİ FALİYETLERİNE DEVAM EDİYOR

Dikkat çeken nokta ise on binlerce yıl hapsi istenen Özer ile MHP’li vekilin oğlunun şirketi Hoppara’nın hala ticari hayatına devam ettiği gerçeğiydi. Ticaret Sicil kayıtlarına göre Hoppara adlı şirket hala faaliyette.

Soruşturma esnasında yüzlerce kişinin ifadesi alınırken, Mert Sancaklı’nın ifadesinin alınmadığı görüldü. Yani soruşturmayı yürüten Savcı Yücel Ertaş, Türkiye tarihinin en büyük dolandırıcılık vakalarından birine imza atan ismin ortağını ifadeye dahi çağırmayıp, iddianamede tek satır yer vermedi.

Öte yandan Thodex’in sahibi Faruk Özer’in İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile de fotoğrafı vardı. Soylu fotoğrafın çıkması üzerine “bir yakını” vasıtasıyla Özer’in kendisiyle fotoğraf çekildiğini söylemişti. Soylu’nun o yakını yeğeni kız kardeşi Fatma Soylu Işık'ın oğlu Hasan Berk Işık’tı.

Thodex’in sahibi Özer’in bürokrasi ayağı iddianamede gizlendi: MHP’li vekilin oğluna yer verilmedi, şirketleri faaliyete devam etti - Resim : 2

Tüm bunlarla birlikte iddianamede, üç gün arayla ziyaret ettiği, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’yla fotoğrafı olan Özer’in herhangi bir bürokratla bir ilişkisi olup olmadığına dair tespitlere de rastlanmadı.

Etiketler
Faruk Fatih Özer Borsa Kripto Soruşturma