Arap Birliği ipleri germişti: Çavuşoğlu 'her şeye rağmen' BAE'de

Çavuşoğlu mevkidaşı bin Zayed'le görüşmek için BAE'ye gitti. Açıklamada, Ukrayna krizi ve ikili ilişkilerin ele alındığı söylendi. Merak edilen ise, Çavuşoğlu'nun Arap Birliği'nin Türkiye'ye karşı hamlesini gündeme getirip getirmemesi oldu.

Arap Birliği ipleri germişti: Çavuşoğlu 'her şeye rağmen' BAE'de

GERÇEK GÜNDEM - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, resmi temaslarda bulunmak üzere gittiği Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE) mevkidaşı Şeyh Abdullah bin Zayed ile görüştü.

Çavuşoğlu’nun ziyareti, dünya gündeminin ve BAE ile Türkiye arasındaki ilişkilerin hareketli olduğu bir döneme denk geldi.

Dünya, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik işgal harekatını yakından takip ederken, Türkiye ile BAE ikili ilişkileri onarmaya çalışıyor.

ARAP BİRLİĞİ’NDEN TÜRKİYE’YE KARŞI HAMLE

Türkiye ile BAE arasında yıllar süren sorunlar, Türkiye’nin 15 Temmuz darbe girişimi başta olmak üzere bir dizi olayın arkasında Abu Dabi yönetiminin olduğu teziyle çözülemez hale gelmişti.

Ankara, ülkede ekonomik krizin artmasıyla beraber Arap ülkeleriyle yeniden ilişki kurma çabalarına girdi. BAE yönetiminin Türkiye’ye ziyaretinin üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da BAE’ye gitti ve bir dizi anlaşma imzalandı.

Ancak, 9 Mart’ta gerçekleşen Arap Birliği Dışişleri Bakanları Konseyi toplantısında Türkiye’ye yönelik suçlamaların olduğu bir dizi karara imza atıldı.

Birliğin toplantısında, Libya, Irak ve Suriye gibi Kuzey Afrika ülkelerinde ve Orta Doğu'da Ankara'nın müdahalelerinin bölge güvenliğini "tehdit ettiği" ileri sürülerek Türkiye'nin provokasyonlarına son vermesi talep edildi.

Özellikle "Libya'daki Türk müdahalelerini" kınayan Arap ülkeleri, "Türkiye'nin Suriye topraklarındaki saldırısını" da reddetti ve bunu "Birleşmiş Milletler Sözleşmesi ilkelerinin ve Güvenlik Konseyi kararlarının "açık ihlali" olarak değerlendirdi.

Arap Birliği, Mısır'ın başını çektiği Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Irak'ın da yer aldığı "Arap ülkelerinin içişlerine Türk müdahalesi" konusunda bir komitenin kurulmasını da memnuniyetle karşıladı.

Kameralar önünde estirilen barış rüzgarının aksine arka planda Arap Birliği ülkelerinin Ankara’ya karşı tavrı devam ediyordu.

TÜRKİYE’DEN ARAP BİRLİĞİ’NE “KÖHNE VE ART NİYETLİ YAKLAŞIM” TEPKİSİ

Türkiye Arap Birliği’nin Türkiye karşıtı tutumuna yönelik diplomatik tepkisini Dışişleri Bakanlığı kanalıyla ortaya koydu. Bakanlık, 15 Mart tarihinde Arap Birliği’nin Türkiye’ye yönelik iddialarını “asılsız” buldu ve bunların reddedildiğini kaydetti.

Açıklamada, "Bölge gerçekleri ve dinamikleriyle uyuşmayan bu köhne ve art niyetli yaklaşımların Arap coğrafyasındaki sorunların çözümüne katkı sağlamadığı aşikardır. Türkiye, milli güvenliğine ve çıkarlarına yönelik tehditlerle mücadelesini uluslararası hukukun ilke ve normları çerçevesinde yürütmektedir. Bu konuda herhangi bir şüphe ya da tereddüt yoktur. Türkiye’nin tüm bu çabaları, aynı zamanda Arap ülkelerinin egemenliği, toprak bütünlüğü ve siyasi birliğinin korunmasına yöneliktir" denildi.

ÇAVUŞOĞLU GÜNDEME GETİRDİ Mİ?

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, BAE Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayid Al Nahyan ile görüşmesine dair kısa bir açıklama yaptı. Çavuşoğlu, "İkili ilişkilerimizi, Ukrayna başta olmak üzere bölgesel gelişmeleri ele aldık." ifadesini kullandı.

Dışişleri Bakanının açıklamasında yer alan “ikili ilişkiler” başlığı altında Arap Birliği’nin Türkiye’ye yönelik hamlesinin yer alıp almadığı bilinmiyor. Ancak görünen o ki; Türkiye ile BAE arasındaki ilişkilerin normalleşmesi için daha çok adım atılması gerekecek.

Etiketler
Ukrayna Türkiye