HSK'dan yargı mensuplarına sosyal medya talimatları: 'Arkadaşlık isteklerini özenle seçin'

Yargı mensuplarının yaptığı sosyal medya paylaşımları tartışma konusu olurken Hakim ve Savcılar Kurulu sosyal medya kullanımları üzerine bir rehber hazırladı.

HSK'dan yargı mensuplarına sosyal medya talimatları: 'Arkadaşlık isteklerini özenle seçin'

GERÇEK GÜNDEM - Yargı mensuplarının yaptığı sosyal medya paylaşımları son dönemde tartışma konusu oldu. Bu tartışmalardan dikkat çeken olaylardan biri de sosyal medyada paylaştığı görüntüyle koronavirüs tedbirlerini eleştiren Viranşehir Cumhuriyet Savcısı Eyüp Akbulut’tu.

Akbulut, koronavirüs tedbirlerinin hukuka aykırı olduğunu söylemiş ve açıklamasını sosyal medya hesabından paylaşmıştı. Viranşehir Cumhuriyet Savcısı Eyüp Akbulut söz konusu paylaşımının ardından Hakim ve Savcılar Kurulu (HSK) görevden uzaklaştırılmıştı.

Hakim ve savcıların paylaşımları tartışma konusu olmaya devam ederken HSK harekete geçti ve yargı mensuplarının sosyal medya kullanımları üzerine bir rehber hazırladı.

HSK'DEN YARGI MENSUPLARINA SOSYAL MEDYA REHBERİ

Türk Yargı Etiği Bildirgesi Kapsamında Sosyal Medya Kullanım Rehberi, Hâkimler ve Savcılar Kurulu tarafından dün kabul edildi. Söz konusu bildirgenin, hakim ve savcıların sosyal medya kullanımına ilişkin etik rehber ihtiyacı üzerine hazırlandığı belirtildi.

Genel Kurul kararıyla kabul edilen “Türk Yargı Etiği Bildirgesi Kapsamında Sosyal Medya Kullanım Rehberi”nde dikkat çeken maddeler yer aldı.

"ARKADAŞLIK İSTEKLERİNİ ÖZENLE SEÇİN"

Yayımlanan rehberde, hakim ve savcıların sosyal medyada nasıl hareket etmeleri gerektiği maddeler halinde sıralandı.

Hakim ve savcılara sosyal medyada arkadaşlık isteği gönderilirken dikkatli davranılması gerektiği belirtildi ve “Sosyal medyada arkadaşlık isteği gönderirken veya kabul ederken, takip etme talebinde bulunurken veya takip edilme isteklerine onay verirken seçici, ihtiyatlı ve özenli davranırlar” denildi.

“YARGIYA GÜVENİ ZEDELEYECEK KİŞİLERLE İLİŞKİ KURMAYIN”

Yargı mensuplarının tarafsızlıklarına zarar verecek kişilerle sosyal medyada ilişki kurmamaları gerektiği de ifade edildi. Rehberde, “Bakmakta oldukları uyuşmazlıkla ilişkili olabilecek taraflar, vekiller, bilirkişiler, tanıklar, arabulucular ve uzlaştırmacılar gibi şahıslarla arkadaşlık ilişkisi kurmaz, etkileşime girmezler” diye belirtildi.

Devamında ise “Siyasi şahsiyetlerle yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığını tartışmaya açabilecek ve yargıya olan güveni zedeleyebilecek ilişkiler kurmazlar. İfade özgürlüklerini siyasi mesaj içerebilecek veyahut öyle algılanabilecek şekilde kullanmazlar” ifadelerine yer verildi.

Rehberde ayrıca, yargı mensuplarının, toplumsal değerleri tahrik edici paylaşımlarda da bulunmaması gerektiği belirtildi ve “Toplumsal değerleri tahrik edici veya bağımsızlık ve tarafsızlık görünümlerine zarar verici sosyal medya ve ağ içeriklerini; sanat eseri, edebi veya bilimsel eser adı altında olsa dahi paylaşmaz ve beğenmezler” denildi.

Etiketler
Avcılar Savcı