Alevi kurumlarından ortak çağrı: 'Demokrasi ve laiklik için buluşuyoruz'

Alevi kurumları 27 Şubat'ta Kadıköy'de demokrasi ve laiklik buluşması gerçekleştireceklerini açıkladı.

Alevi kurumlarından ortak çağrı: 'Demokrasi ve laiklik için buluşuyoruz'

Alevi Bektaşi Federasyonu, Alevi Vakıfları Federasyonu, Alevi Dernekleri Federasyonu, Alevi Kültür Dernekleri, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ve Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu, Kartal Cemevi Vakfı’nda ortak bir açıklama yaparak 27 Şubat’ta Kadıköy’de gerçekleştirilecek Demokrasi ve laiklik buluşmasına çağrı yaptı.

''ZORUNLU DİN DERSLERİ KABUL EDİLEMEZ''

Kartal Cemevi Vakfı’nda gerçekleştirilen ortak açıklamada ABF Başkanı Hüseyin Güzelgül ilk konuşmayı gerçekleştirdi.

4+4+4 sistemiyle eğitim sisteminin tarikat ve cemaatlere teslim edildiğini belirten Güzelgül, zorunlu din derslerinin kabul edilemez olduğunu ekledi. Cemevlerinin statüsüne de değinen Güzelgül, “Bizim ibadethanemizi tanımlamaya kimsenin hakkı yok” dedi.

ADFE Genel Başkanı Celal Fırat da konuşmasına demokrasinin önemini vurgulayarak başladı. Türkiye’de yoğun bir hak ihlali olduğunu ifade eden Fırat, insanların dil, ırk ve inanç gibi pek çok sebeple ayrımcılığa uğradığını belirtti.

ALEVİ KURUMLARI 27 ŞUBAT’TA KADIKÖY’E ÇAĞRI YAPIYOR

Konuşmaları ardından 3 bölümden oluşan ortak basın açıklaması okundu. Açıklamanın bölümlerini ABF Genel Başkanı Hüseyin Güzelgül, Alevi Vakıflar Federasyonu Genel Başkanı Haydar Baki Doğan ve ADFE Genel Başkanı Celal Fırat okudu. Açıklamada zorunlu din dersleri ve eğitimde giderek artan dini dayatmalara değinildi ve Milli Eğitim Şurası’ndan çıkan “okul öncesi din eğitimi tavsiyesine” dur denilmesi gerektiği belirtildi. Söz konusu tavsiyenin hem evrensel insan haklarına hem de laikliğe aykırı olduğunun altı çizildi. Açıklama 27 Şubat’ta Kadıköy’de gerçekleştirilecek büyük buluşmaya çağrı yapılarak sonlandırıldı.

Ortak açıklamanın ardından metne imza veren kurumlar Alevi Bektaşi Federasyonu, Alevi Vakıflar Federasyonu, Alevi Dernekler Federasyonu, AKD, DAD, Hubyar Sultan AKD, AKADER, Demokrasi İçin Birlik, DEDEF, Eğitim-Sen, EMEP, Halkevleri, HDP, Kaldıraç, KESK, SMF, SODAP, TÖP, TİP, Veli-Der, Yol Erenleri 27 Şubat buluşmasına çağrı amacıyla ortak bir fotoğraf verdi.

Etiketler
Kadıköy Ağrı Alevi Laik