CHP'den cenaze ödeneğine gelen zamma tepki: 'Kefensiz, mezarsız dünyadan göç etme noktasına getiriyor'

CHP Genel Başkan Koordinatör Başdanışmanı Erdoğan Toprak, Sosyal Güvenlik Kurulu’nun (SGK) cenaze ödeneğine yaptığı zammı eleştirdi.

CHP'den cenaze ödeneğine gelen zamma tepki: 'Kefensiz, mezarsız dünyadan göç etme noktasına getiriyor'

CHP Genel Başkan Koordinatör Başdanışmanı Erdoğan Toprak, bugün yaptığı yazılı açıklamada, SGK'nın cenaze ödeneklerini 918 TL'den bin 250 TL'ye çıkartmasına tepki gösterdi.

"SGK’nın bin 250 TL yaptığı ödenekle cenazeler ortada kalacak'' diyen Toprak, ''SGK’nın bin 250 TL’lik komik tutardaki zamlı cenaze ödeneği, dar gelirli acılı aileleri cenazelerini defnetmek için borç bulmak zorunda bırakıyor. Yaşarken zamlarla boğuşmaktan bunalan insanlar, hayata veda ettikten sonra bile rahat yüzü görmeksizin, yakınlarınca huzur içinde gömülmekten mahrum kılınıyor" ifadelerini kullandı.

"FİYATLAR BAZI YERLERDE 41 BİN LİRAYA KADAR ÇIKIYOR"

"SGK Yönetim Kurulu, iktidarın 2009’da yaptığı düzenlemeyle her yıl TÜİK’in açıkladığı yıllık tüketici enflasyon oranını esas alarak cenaze ödeneği belirliyor. Vefat eden SGK’lının eş, çocuk, yakınlarına, kimsesi yok ise resmi veya tüzel kuruluşa, cenazenin kaldırılması için bu cenaze ödeneğini ödüyor. Geçen yıl bu tutar 918 TL'ydi. Bu yıl ise TÜİK’in yüzde 36,08 olarak açıkladığı yıllık TÜFE baz alınarak bin 250 TL’ye çıkartıldı.

İstanbul’da, mezarlığın yerine göre en düşük 2 bin 250 liradan başlayan fiyatlar, bazı yerlerde 41 bin liraya kadar çıkıyor. Ankara’da fiyatlar artırılmadı ve 700 TL’de tutuldu. Bursa’da en düşük bin TL’den başlayan mezar yeri fiyatı Emirsultan, Pınarbaşı, Ahmetpaşa gibi mezarlıklarda 45-95 bin liraya kadar ulaşıyor. Pek çok belediye, cenaze aracı, defin vb. hizmetleri vatandaşlara ücretsiz veriyor. Buna rağmen SGK’nın bin 250 TL’lik komik tutardaki zamlı cenaze ödeneği, dar gelirli acılı aileleri cenazelerini defnetmek için borç bulmak zorunda bırakıyor. Yaşarken zamlarla boğuşmaktan bunalan insanlar, hayata veda ettikten sonra bile rahat yüzü görmeksizin, yakınlarınca huzur içinde gömülmekten mahrum kılınıyor. Üç ayda bir ödenen yaşlılık aylığını bin 296 lira olarak belirleyen iktidar, bir yandan insanlara adeta 'Ne haliniz varsa görün, isterseniz ölün' derken diğer yandan vefat edenlere 'Nasıl gömülürseniz gömülün' diye bin 250 lirayı reva görüyor.

"KEFENSİZ, MEZARSIZ DÜNYADAN GÖÇ ETME NOKTASINA GETİRİYOR"

Türkiye’yi dünya sefalet endeksinde ilk sıraya yükselten, insanlarımızı fahiş faturalarla yaşamlarından bezdiren iktidar yüzünden artık kimse cenazesinde, mezarında bile huzur bulamaz hale getirildi. Merkez Bankası genel kurulunu erkene çekip 3 Şubat’ta olağanüstü toplayarak 49 milyar liralık kâra, Merkez Bankası'nın kefen parası olan ihtiyat akçesine el koyanlar, bin 250 liralık SGK cenaze ödeneğiyle vatandaşla alay ediyor; kefensiz, mezarsız dünyadan göç etme noktasına getiriyor. Bu gidişle iktidarın, yakınları vefat edenlere kamu bankalarından düşük faizli vefat, ahiret ya da cenaze kredisi kampanyası başlatması, cenazelerini faizle borçlanarak defnetmelerini tavsiye etmesi şaşırtıcı olmaz.

Her konuşmalarında milli-manevi değerlerden söz edenlerin söylemleri sadece istismardan ibarettir. Vatandaşı yarınından endişe duyar hale getiren iktidar, hiç değilse SGK’nın cenaze ödeneği parasını, yakınlarını kaybedenlerin acılarını, sıkıntılarını hafifletecek, borç para bulma kaygısı yaşamadan cenazelerini defnedebilecekleri bir tutara yükseltmelidir. Bu, sosyal devlet olmanın, vatandaşına hem yaşarken hem de vefatında sahip çıkmanın görev ve sorumluluğudur."

Etiketler
Erdoğan Toprak