Uzmanlardan uyarı: Doğum koçları asla ebe değiller ve doğum gerçekleştiremezler

Ankara’da 41 yaşındaki kadın evde doğum koçu eşliğinde bebeğini dünyaya getirmek istedi. Bebek yaşamını yitirdi. Kadın Hastalıkları Uzmanı Dr. Saraç, “Koçlar ebe değiller ve asla doğum gerçekleştiremezler” dedi.

Uzmanlardan uyarı: Doğum koçları asla ebe değiller ve doğum gerçekleştiremezler

Doğum koçlarının doğumu gerçekleştirme ve muayene yetkileri bulunmazken iddiaya göre Ankara’da evde doğum koçu ile birlikte gerçekleştirilen doğum, bebeğin yaşamını yitirmesiyle son buldu.

Olay, 8 Ocak Cumartesi günü akşam saatlerinde meydana geldi. 41 haftalık hamile olan Ö.G.’nin evde doğum sancıları başladı. Evde ismi öğrenilemeyen doğum koçu tarafından gerçekleştirilen doğum sırasında bebeğin, başı önde olması gerekirken, ayaklarının önden geldiği görüldü. Ters doğum (makat doğum) nedeniyle 112 Acil Çağrı Merkezi’nden yardım istendi.

41 yaşındaki Ö.G., eve gelen sağlık ekipleri tarafından ambulansla Hacettepe Üniversitesi Hastanesi Acil Servisi’ne kaldırıldı. Yapılan incelemede, doğumun ters gerçekleştiği ve bebeğin doğum kanalında kaldığı tespit edildi. Ö.G., ameliyata alınırken, doğum sırasında bebeğin uzun süre oksijensiz kalması nedeniyle hayatını kaybettiği belirlendi.

Belli bir ücret karşılığında birkaç saatlik eğitimle türeyen mesleklerden birisi de doğum koçluğu. BirGün'den Dilara Şimşek'in haberine göre, Sağlık Bakanlığı ekim ayında ‘Doula ve Doğum Koçluğu Sertifikaları’ hakkında bir açıklama yayımlayarak şu ifadelere yer verdi: "Belirlenen hükümler dışında verilen sertifikalı eğitimler mevzuat açısından uygun olmadığı gibi katılım sağlayanların da mağdur olmasına neden olmaktadır. Son zamanlarda “Doula ve Doğum Koçluğu Sertifikalı Eğitim Programı” adı altında sertifikalı eğitimler düzenlendiği konusunda şikâyetler alınmaktadır. Bakanlığımızca onaylanmış böyle bir sertifikalı eğitim bulunmamaktadır."

Uzmanlardan uyarı: Doğum koçları asla ebe değiller ve doğum gerçekleştiremezler - Resim : 1

‘BEBEK HAREKETSİZ’

Gazeteci Dr. İbrahim Ersoy, Twitter hesabından doğum koçu ile evde yapılan bir doğuma ait Adli Olgu Bildirim Formu’nu paylaştı. Formda olayın öyküsünde şu ifadeler yer aldı: “Öğrenilen bilgiye göre hastanın doğumu evde ‘doğum koçu’ tarafından yapılmaya çalışılmış. Bebeğin önce bacaklarının hareket ettiği ancak daha sonra morarmaya başlaması üzerine 112 ekibini çağırdıkları öğrenildi. Bebek mor ve hareketsiz izlendi, fetal kalp atımı yok.”

MUAYENE YAPAMAZLAR

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Irmak Saraç, “Doğum koçları asla ebe değiller ve doğum gerçekleştiremezler” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü: “Doğum koçlarının doğumu gerçekleştirme gibi bir yetkileri yok ve eğitimleri de yok. Çoğu da böyle risk almaz. Ebelerin eğitimleri nedeniyle doğum yaptırma yetkileri var ama onlar da evde doğum riskini almazlar. Bazen çok hızlı ilerleyen doğumda, hastaneye yetişememe durumunda bir ebe doğumu gerçekleştirebilir. Doulalar gebeye destek olmak amacıyla doktorun gerçekleştirdiği doğuma girerler ancak gebenin açılması ya da bebeğin kalp atımlarını değerlendirmek üzere muayene yapmaz ve bu şekilde eylem takip etmezler.” Evde doğum konusuna da değinen Dr. Saraç, yasaların evde doğumu desteklemediğini hem de anne ve bebeğin hayatının riske atılabileceğini kaydetti: “Evde doğum Avrupa’da bazı ülkelerde uygulanan bir yöntem. Kadının kendini rahat hissettiği yerde doğum yapması kadın için avantajlı ama tabii başında bir sağlık personeli olmalı. Bunun nasıl yapıldığı da önemli. Mesela Hollanda’da bu iş nasıl yapılıyor? Kapının önünde ambulans oluyor. Acil bir durumda kadını en hızla yakındaki hastaneye götürecek bir sistemde yapıyorlar. Türkiye’de bu şartlar uygun değil. Doğum bazen çok hızlı ilerlediği için yetişemiyorlar mecburen evde doğum oluyor ama böyle istisnai durum dışında Türkiye’de evde doğum makul değil. Uygun şartlar sağlanırsa evde doğumu desteklemek gerekir ancak bizim ülkemizde bu hem yasal olarak düzenlenmemiş durumda, yasalar evde doğumu desteklemiyor hem de anne ve bebeğin hayatını riske atmak olur.”

Etiketler
Ankara