Bingöl operasyonu: ‘Tevhid’ler karıştı

Bingöl’de polisin Tevhid Kitabevi’ne operasyonu sonrası grupla polis arasında çatışma çıktı. Sosyal medyada Halis Bayancuk’un başını çektiği Tevhid Dergisi işaret edilirken dergi görevlisi Gerçek Gündem’e yaptığı açıklamada “Bu grupla alakamız yok” dedi.

Bingöl operasyonu: ‘Tevhid’ler karıştı

GERÇEK GÜNDEM - FIRAT FISTIK / Bingöl Yeşilyurt Mahallesi'nde bulunan Tevhid Kitabevi'ne polis tarafından baskın düzenlendi. Kitabevinin bulunduğu iş yerinin ruhsatsız olduğunun tespiti nedeniyle yapıldığı duyurulan operasyon sonrası Valilik de açıklama yaptı.

Valilik, açıklamasında, "Yapılan çalışmalar neticesinde söz konusu Tevhid Kitabevi'nde DEAŞ terör örgütüne müzahir olduğu değerlendirilen faaliyetlerin yürütüldüğü ayrıca iş yerinin ruhsatsız faaliyet sürdürdüğü tespit edilmiştir” denildi. Bu durum üzerine de Bingöl Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekiplerince kitabevi mühürlenmek istendi.

VALİLİK: IŞİD’E YAKIN FAALİYETLERİ VAR

Açıklamada, aynı zamanda yapılan çalışmalar neticesinde söz konusu Tevhid Kitabevi'nde terör örgütü IŞİD'e yakın olduğu değerlendirilen faaliyetlerin yürütüldüğü de belirtildi.

Kitabevini kapatılmaya gelen polisler ile islamcı grup arasında başlayan tartışma çatışmaya dönüştü. Grup, polislere karşılık verince olay yerine çok sayıda ekip sevk edildi. Grubun dağılmaması üzerine polis havaya ateş açtı, 16 kişi gözaltına alındı.

Yaşananların ardından operasyon yapılan grupla Halis Bayancuk’un başını çektiği Tevhid Dergisi arasında ilişki kuruldu. Tevhid Dergisi tarafından yapılan açıklamada “Ruhsatsız olduğu iddiası ile mühürlenen mekanın Tevhid Dergisi ve Tevhid Kitabevi ile bir alakası yoktur. Sadece bir isim benzerliği vardır” denildi.

“BİZİMLE İLİŞKİSİ YOK”

Dergi yetkililerinden biri Gerçek Gündem’e konuştu ve “Tevhid kelimesi İslam’da önemli ve çok kullanılan bir kavram. Anadolu’nun birçok yerinde Tevhid ismiyle farklı kitabevi, kafe, market bulunuyor. Bizim hepsiyle ilişkimiz olduğu düşünülüyor fakat öyle değil. Buradaki sorun şundan kaynaklanıyor; sosyal medyada çok hızlı oluşabilen bir linç kültürü var. İşin aslı astarına bakılmıyor” dedi.

“Bazı kişilerin yaptığı paylaşımların bilinçli olduğunu düşünüyoruz” diyen dergi yetkilisi, “Polis havaya ateş ediyor mesela. ‘IŞİD’ciler silahla karşılık verdi’ deniyor. Mesela Bingöl’de 70-80 kişilik bir grup var. Anadolu’nun bir ücra köşesinde faaliyet yürütüyorlar. Onlar da IŞİD ile ilişkilendirilip bir anda IŞİD militanı oluyorlar. İkinci aşamada da Tevhid Dergisi’ne geliyor sıra. ‘Halis Bayancuk’un adamları polisle çatışıyor’ eniyor. Fakat alakası yok” diye konuştu.

“BUNLAR ŞERİAT İSTİYORLAR DİYE ELEŞTİREBİLİRLER”

Dergi yetkilisi son olarak şunları söyledi: “Bunlar şeriat istiyorlar, islamcılar’ diye eleştirebilirler. Ama olmadığımız bir şeyi söyleyerek eleştirmek çok ayıp. Çamur at izi kalsın mantığıyla ilerleniyor. Herkes bizi eleştirebilir ama haksız şekilde yapılmamalı bu. ‘Haberlerde de, bunlar mutlaka ceza almalı beklentisi var.”

Dergiden Enes Yelgün de Twitter üzerinden paylaştığı videoda Bingöl’de faaliyet gösteren grubu ‘İslami çalışma yapan bir grup’ olarak nitelerken grubun mühürlenme için süre istediğini, sürenin verilmediğini ve kitabevinin önünde polis tarafından müdahale edildiğini söyledi.

Etiketler
Bingöl Operasyon Polis