Asgari ücret teklifi görüşmeleri gergin başladı; AKP ve CHP vekilleri arasında tartışma

AKP Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir ve 95 milletvekilinin imzası ile Meclis'e sunulan 13 maddelik 'Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmeleri başladı.

Asgari ücret teklifi görüşmeleri gergin başladı; AKP ve CHP vekilleri arasında tartışma

Asgari ücretin vergi dışı bırakılmasını öngören torba kanun teklifi, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmeye başlandı. Tartışmayla başlayan görüşmelerde; CHP vekillerinin BOTAŞ’ın borçlarının silinmesine ilişkin maddeyi gündeme getirmesi üzerine AKP sıralarından 'provokatör' sesleri yükseldi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu, düzenlemenin Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu belirtirken CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, "Bütçenin 1 buçuk milyarı uçtu, gitti. Bu, bütçe olmaktan çıktı. Ek bütçe yapmamız gerekiyor" dedi. "Bu enkazın altında hepimiz kalacağız" diyen HDPEş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan ise, "Ekonominin toplanmasının imkânı yok. Sorumluluk almalıyız" şeklinde seslendi.

HANGİ DÜZENLEMELER YER ALIYOR?

AKP Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir ve 95 milletvekilinin imzası ile TBMM’ye sunulan, 13 maddelik, "Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi", 8 kanunda değişiklik öngörüyor. Teklifte; asgari ücretten gelir vergisi ve damga vergisi alınmaması, 2021 yılında oluşan gelir fazlasının kamu kurumlarının bütçelerine eklenmesinde cumhurbaşkanına yetki verilmesi ve BOTAŞ’ın kamuya olan ödenmemiş borçlarının tamamının silinmesine ilişkin düzenlemeler yer alıyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, 16 Aralık’ta yaptığı açıklamada, “Tüm işçilerin ücret gelirlerinin, asgari ücrete kadar olan kısmından gelir ve damga vergileri kaldırıldı” demişti. Ancak teklifte, sadece asgari ücretin vergi dışı bırakılmasına ilişkin hükümler yer aldı.

Komisyon Başkanı ve AKP Bingöl Milletvekili Cevdet Yılmaz başkanlığında başlayan görüşmeler, usul tartışmalarıyla başladı.

TORBA KANUN ELEŞTİRİSİYLE BAŞLADI

Plan ve Bütçe Komisyonu CHP Sözcüsü, CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu, usul üzerine söz aldı. Kuşoğlu, teklifin yine “torba kanun” olarak düzenlenmesini eleştirdi. Kuşoğlu, şunları söyledi:

'ANAYASA'NIN EŞİTLİK İLKESİNE AYKIRI'

“Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi sonrası bütün kanun teklifleri torba kanun şeklinde geldi. Sorun oluyor, sıkıntı oluyor, hatalarla alelacele geçiyor. Burada da 2 ve 7. maddeler Anayasa’ya aykırı. 2. maddede, asgari ücretin vergi dışı tutulması gündemde. Daha önce Sayın Bakan, tüm ücretlerde asgari ücret kadar bir meblağın muaf tutulacağını açıklamıştı. Önümüzde sadece asgari ücretin muaf olması söz konusu. Bu Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırıdır.”

BOTAŞ TARTIŞMASI

BOTAŞ’ın borçlarının silinmesine ilişkin madde hakkında ise Kuşoğlu, “BOTAŞ gibi önemli dev bir kuruluşumuzun durumu söz konusu. Belki özelleştirilecek önümüzdeki günlerde. Asgari ücret, tüm ücretlilerinden vergi alınmaması durumunda 30 küsur milyar, bir hesaba göre 40 küsur milyar bir gelirden vazgeçilecek. Ama sadece BOTAŞ’ta telkin edeceğimiz rakam 40 küsur milyara ulaşıyor. Neden yapıyoruz bunu? Bütün ücretliler için vermediğimizi sadece asgari ücret kadar verdiğimizi, tutup çok daha fazla meblağdan gelir olarak vazgeçiyoruz. Neden?” diye sordu.

PAYLAN: BU ENKAZIN ALTINDA HEPİMİZ KALACAĞIZ

Plan ve Bütçe Komisyonu HDP Sözcüsü ve HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan, “Ekonomideki bütün dengeler sarsılmış durumda. TÜİK’in açıkladığı enflasyon dair yüzde 40 üzerine çıkacak, halkın enflasyonu yüzde 100’e çıkıyor. Sayın Nebati, Sayın Erdoğan ile birlikte, Türk tipi model tanımlıyor ama ben ikna olmadım; bunun dünyada bir örneği yok. Ekonominin toplanmasının imkânı yok. Sorumluluk almalıyız. Bu model önce bizi, sonra herkesi ikna etmeli. Kimsenin katılmadığı bir modelde, iki kişi ısrar ediyorsa, o modelin başarılı olma şansı yoktur. Bu enkazın altında hepimiz kalacağız” dedi.

BEKAROĞLU: EK BÜTÇE YAPMAMIZ GEREKİYOR

Komisyon Üyesi ve CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, “Bugün bu kanundan önce ek bütçe ile meşgul olmamız gerekiyor. Bütçenin 1 buçuk milyarı uçtu, gitti. Bu, bütçe olmaktan çıktı. Ek bütçe yapmamız gerekiyor” dedi.

Bekaroğlu, görüşülen kanun teklifi ile ilgili alelacele toplantı yapıldığını ve teklifi incelemeye fırsat bulamadıklarını belirtti.

AKP İLE CHP ARASINDA TARTIŞMA

AKP’li Uğur Aydemir ve Salih Cora ile CHP’li Veli Ağbaba ve Mahir Başarır arasında tartışma yaşandı. Ağbaba, BOTAŞ’ın borçlarının silinmesine ilişkin maddeyi gündeme getirerek, “Büyük bir haksızlığı dile getiriyoruz” dedi. Aydemir ise “Komisyonu sabote etmek için gelmiş gibi duruyorlar” dedi. AKP sıralarından CHP’ye yönelik “Provokatör” sesleri yükseldi. Atışmaların artması üzerine Aydemir ile Cora, ayağa kalktı. Başkan Cevdet Yılmaz, tartışmaya müdahale etti.

GİRGİN: BÜTÜN ÜCRETLİLERİ ASGARİ YAPMA TEKLİFİ

Komisyon Üyesi ve Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, “Bugün gelen teklif sadece asgari ücretliler için. Anayasa’ya aykırıdır. Bütün ücretlileri asgari ücret olma yolunda hazırlayan tekliftir” dedi. (ANKA)

Etiketler
Erzurum Asgari Ücret Milletvekili Vergi