Katar hamlesiyle merak uyandırdı... ASELSAN'ın dünü ve bugünü

Muhalefet BAE'yi işaret etmişti, ASELSAN'dan Katar hamlesi geldi. Satılıp satılmayacağı tartışılan şirket, Türkiye'nin zor zamanlarında kuruldu, dünyanın en önemli kurumlarından biri haline geldi. İşte ASELSAN'ın dünü, bugünü...

Katar hamlesiyle merak uyandırdı... ASELSAN'ın dünü ve bugünü

GERÇEK GÜNDEM - SAMİ MENTEŞ

Türk savunma sanayinin en önemli şirketleri, ekonomik krizin derinleşmesiyle birlikte, Arap ülkelerine satılmaları, ortaklık kurulmalarıyla gündeme geliyor.

AKP yetkililerinin 15 Temmuz darbe girişiminin finansörü olmakla suçladığı Birleşik Arap Emirlikleri’lye (BAE) geçen ay ilişkileri düzeltmek için adımlar atıldı. BAE Veliaht Prensi Muhammed bin Zayid el Nayhan, Türkiye’ye geldi, bir dizi yatırım anlaşması imzalandı.

Nayhan’ın Türkiye ziyareti sonrası, Türkiye’nin önemli şirketlerinin satılacağı ileri sürüldü.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, "Birleşik Arap Emirlikleri veliahtı geldi... Havaalanında kırmızı halılarla karşılandı. Düne kadar bu adamlara şerefsiz diyordun, ne oldu bir anda? 15 Temmuz'u finanse edenleri kırmızı halıyla davet ettin. Buradan Erdoğan'a söylüyorum Birleşik Arap Emirlikleri veliahtına da söylüyorum, ordunun HAVELSAN'ına, ASELSAN'ına, ROKETSAN'ına da el koyarsanız fitil fitil burnunuzdan getiririm” ifadeleriyle savunma şirketlerini satılmaması gerektiğini söyledi.

ERDOĞAN’IN KATAR ZİYARETİ

BAE Prensi Nayhan’ın ziyaretinin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ay başında Katar’a gitti. Erdoğan, Katar’da anlaşmalara imza attı. Anlaşmaların sonucunda neler yaşanacak bilinmezken, ülkenin kritik kurumlarının hisselerinin satılacağı öne sürüldü.

ASELSAN’DAN KATAR HAMLESİ

Türk savunma sanayi şirketi ASELSAN, Katar’a açıldı. Merkezi Ankara’da olan ASELSAN, Türk Marka ve Patent Kurumu’na başvurarak, “aselsan QATAR” markasını tescil ettirdi.

ASELSAN'ın yeni markayla nasıl bir ortaklık yapısıyla faaliyet yürüteceği henüz bilinmiyor.

Katar, daha önce Tank Palet Fabrikası’na yatırım yapmıştı. Muhalefetin bütün itirazlarına rağmen gerçekleşen satışla Katar, TSK’ya üretim yapan fabrikanın yüzde 49’ına ortak olmuştu.

ZOR ZAMANLARIN ŞİRKETLERİ

ASELSAN, yani uzun adıyla Askerî Elektronik Sanayi, Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı tarafından Türk Silahlı Kuvvetleri'nin askerî haberleşme ihtiyaçlarını karşılanması amacıyla kuruldu.

ASELSAN’ın kurulma kararı alındığında takvim yaprakları 14 Kasım 1975’i gösteriyordu.

“Ayşe tatile çıksın” parolasıyla 14 Temmuz 1974’te başlatılan Kıbrıs Barış Harekatı sonrası, Türkiye askeri alanda ambargoyla karşı karşıya kaldı; ABD silah ambargosu uygulayacağını açıkladı. TSK’nın kullandığı başta uçak ve gemilerin yedek parçalarını bulmak bile zorlaştı. ABD’nin ambargosu İngiltere ve Almanya’nın katılımıyla daha da genişledi.

Parası verilen savaş uçakları teslim edilmedi, bakıma gönderilen uçaklar iade edilmedi.

TSK için zor günlerdi…

Bugün Katar ve BAE ile anlaşmalar imzalayan Erdoğan, ambargo günlerini anlatırken, “Kıbrıs Barış Harekatı’nda telsiz vermediler telsiz” ifadelerini kullanıyordu.

Ambargo yayılarak devam ederken, "kendi tankını, kendi silahını kendin yap" sloganı ve halkın yaptığı bağışlar ile 27 Ağustos 1974 tarihinde Türk Kara Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı kuruldu.

Daha sonra, Türk Silahlı Kuvvetlerinin güçlendirilmesi, ihtiyaç duyulan silah, araç ve gereçleri yurt içinde üretecek seviyede bir Savunma Sanayi kurularak dışa bağımlılığın asgariye indirilmesi maksadıyla 17 Haziran 1987 tarihinde Kara, Deniz ve Hava Kuvvetlerini Güçlendirme Vakıfları birleştirilerek Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı faaliyete geçti.

Bugün savunma sanayinin bel kemiğini oluşturan ASELSAN, HAVELSAN, TUSAŞ gibi şirketler bu vakfın bünyesinde faaliyet gösteriyor.

DÜNYA DEVLERİ ARASINDA

TSK’ya telsiz üretmeyle yola çıkan ve “Acaba satılacak mı” diye tartışılan ASELSAN, dünya devleri arasında yer alıyor.

ABD'nin popüler savunma sanayi dergilerinden Defense News, satış rakamlarına göre belirlediği en büyük savunma sanayi üreticileri listesi Defense News Top 100’de ASELSAN 48. sırada yer alıyor.

TSK’nın kullandığı birçok sistemde onların imzası var. Sadece telsiz değil, radar, güdümleme, haberleşme sistemleri, taktik ateş idare sistemleri, mühimmat taşıma sistemleri, gözetleyiciler, mobil hava trafik kontrolleri, biyometrik kimlik doğrulama sistemleri, denizaltılar için torpido karşı tedbir sistemi, gemi projeleri, elektronik sinyal karıştırıcılar, lazer sistemleri, füzeler gibi birçok askeri ekipman ve projenin altında imzaları var.

Telsiz dahi bulmakta zorluk yaşayan bir ordunun teknik olarak atar damarını oluşturan şirket 1983’de ihracata başladı. Ekim ayında açıklanan rakamlara göre; ASELSAN’ın 9 aylık cirosu geçen yılın aynı dönemine göre %22 büyüyerek 10,3 milyar TL’ye ulaştı. Dönemi kârlı büyümeyle tamamlayan şirketin net kârı da 3,1 milyar TL oldu.

SATILACAK TARTIŞMALARI

Ambargo günlerinde kurulup, büyük bir açığı kapatan şirket bugün milyarlarca lira kâr elde eden, dünya sıralamasına giren bir kurum haline geldi.

İşte tarihi, orduya katkıları ve finans durumunu anlattığımız bu kritik şirket, son günlerde hangi ülkeye satılacağı tartışmalarıyla gündemde.

Etiketler
Katar Muhalefet Türkiye ASELSAN