Vaka sayıları bu yüzden mi düşmüyor? Kızı koronavirüs olan kadın 'risksiz' diye karantinaya alınmadı

Sağlık Bakanlığı tarafından koronavirüsle ilgili yürütülen bir uygulama büyük tartışmalara neden oldu. Pandeminin başından beri uygulamalarıyla tartışmaların hedefi olan bakanlık, yeni bir tartışmayla daha gündeme geldi.

Vaka sayıları bu yüzden mi düşmüyor? Kızı koronavirüs olan kadın 'risksiz' diye karantinaya alınmadı

Pandemi tedbirleri konusunda sıklıkla eleştirilerin hedefi olan Sağlık Bakanlığı, bir uygulaması ile yeniden gündeme geldi. Bakanlığın uygulamasına göre 2 doz aşılı olan kişiler, koronavirüs temaslısı olsa dahi karantinaya alınmıyor. Üstelik aşılı olan kişilere temaslı olmaları durumunda PCR testi de 5 gün sonra yapılıyor.

“İSTERSENİZ YILLIK İZİN ALIN” DEDİLER

Uygulamanın yarattığı kriz, Mersin'de yaşayan Ayşen Balcı ve ailesini isyan ettirdi. Balcı’nın 12 yaşındaki kızı, 2 doz aşılı olmasına rağmen koronavirüse yakalandı. Koronavirüs olan küçük kız karantinaya alındı. Aynı günün akşamında Sağlık Bakanlığı personeli tarafından aranan Balcı’ya “Koronavirüs temaslısısınız ancak 2 doz aşınız olduğu için karantinaya girmeyeceksiniz” denildi. Balcı “Koronavirüs olan kızım 12 yaşında ve ben çalışıyorum dedim. İstersem yıllık izin alabileceğimi söylediler. Ancak yıl sonu olduğu için benim yıllık iznim yok. Bunu ilettiğimde de ‘gidip rapor yazdırın, biz bir şey yapamayız’ dediler.” açıklamasını yaptı. Bunun üzerine aile hekimini arayan Balcı “Hafta başına kadar izinliyim, bir şey yapamam.” cevabıyla karşılaştı.

5 GÜN SONRA TEST

Koronavirüs temaslısı olmasına rağmen karantinada olmayan Balcı’ya PCR testi de yapılmadı. Testin 5 gün sonra yapılacağını söyleyen Balcı “Eğer o gün testim negatif çıkarsa sorun yok ancak test yaptırmazsam riskli konuma geleceğim. Riskli konuma gelsem dahi izolasyona alınmayacağım.” açıklamasını yaptı.

BÖLGENİZDEN ÇIKMAYIN

Karantinaya alınmadığı halde Sağlık Bakanlığı’ndan kendisine gelen “Bölgenizden çıkmayın” mesajını paylaşan Balcı, “Allahtan iş yeri sahibim hakkım olmayan ‘yıllık izin’den kullanmama izin verdi, yoksa 12 yaşında olan koronavirüslü bir çocuk kime emanet edilebilirdi?” diye sordu.

SUÇUM SORUMLULUK BİLİNCİYLE AŞI YAPTIRMAK MI?

Balcı, “Sağlık Bakanlığı’ndan arayan kişi, tek doz aşılı olsam izin verebileceğini ancak iki doz aşılı olduğum için izin veremediğini söyledi. Bunun üzerine “devletin çağrısına uyup aşı yaptırmak mı suçum?” diye sordum. Cevap olarak ‘biz bir şey yapamıyoruz.’ dediler. Nereden baksan çelişkilerle dolu bir durum.” dedi.

Etiketler
Koronavirüs Bakanlık Sağlık Bakanlığı Uygulama