Yangınlar sürerken Erdoğan'ın 'hurda' Pakdemirli'nin 'uçamaz' dediği THK'nın uçakları bakıma alındı

Yangınlar devam ederken Erdoğan'ın "hurda", Pakdemirli'nin "uçamaz" dediği THK'nın uçaklarının bir bölümünün bakımına başlandı. Yenilenme daha önce yapılsaydı belki de uçaklar yangın söndürme çalışmalarına katılabilecekti.

Yangınlar sürerken Erdoğan'ın 'hurda' Pakdemirli'nin 'uçamaz' dediği THK'nın uçakları bakıma alındı

Türkiye, bu yazı orman yangınlarının pençesinde geçirdi. Ülkenin birçok yerinde çıkan yangınlar günlerce sürdü.

Yangınlar devam ederken başlayan, Türk Hava Kurumu’nun yangın söndürme uçaklarının neden kullanılmadığına dair tartışma uzun süre devam etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kendisine yönelik eleştirilere THK’nın elindeki uçakların “hurda görünümlü olduğunu”, kurumun “filolarını yenilemediğini” söyleyerek yanıt verdi.

Eleştiri oklarının hedefindeki bir diğer isim olan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin “Bu uçaklar hantal, hurda uçamaz, motorları çalışmıyor” sözleriyle karşılık verdi.

Yangınlar devam ederken, diğer ülkelerden uçak ve helikopterler kiralandı. Bazı ülkeler dayanışma amacıyla uçak gönderdi. THK’nın uçakları ise hangardaydı.

YENİLENDİLER

Aradan birkaç ay geçti…

Erdoğan ve Pakdemirli’nin “hurda”, “uçamaz” diye nitelendirdiği uçaklardan yeni haberler geldi…

THK envanterine kayıtlı 9 Canadair CL-215 tipi yangın söndürme uçağından 4'ünün, orman yangınlarında kullanılabilecek şekilde Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş.'de (TUSAŞ) bakımı sürüyor. THK Kayyumu H. Abdullah Kaya, Türkiye'de 28 Temmuz'da başlayan orman yangınlarında kullanılmadığı için çok tartışılan uçaklardan birinin bakımının tamamlandığını söyledi.

H. Abdullah Kaya, Savunma Sanayi Başkanlığı ile iş birliği halinde bunları yenilemeye ve bakımlarını yapmaya çalıştıklarını belirtti.

Kaya, Savunma Sanayi Başkanlığı'nın aynı zamanda Tarım ve Orman Bakanlığı'na, Orman Genel Müdürlüğü'nün havadan yangın söndürme uçağı ihtiyacı kapsamında uçak alma görevi olduğunu hatırlatarak, "Bu kapsamda yürüttüğü çalışmalardan birisi de yeni sıfır uçaklarla birlikte var olan uçakların modernizasyonu. Yani turbo motorlu, gösterge panellerinin daha dijitalleştirilerek yenilenmesi söz konusu. Bizim uçaklarımızdan 5 tanesinin kanat gövde bağlantıları ve teknik özellikleri bu tür bir yenilemeye uygun. Eğer bu yönde bir tercih kullanırlarsa bizim uçaklarımız da '215 turbo' dediğimiz modele veya 415 turbo modeline Kanada’da orijinal üreten firma tarafından dönüştürme yapılabilecektir. O kapsamda da TUSAŞ ile görüşmelerimiz sürüyor. Biz ona da uygun bakıyoruz" dedi.

Etiketler
Yangınlar