Cezaevinde cinsel şiddete uğradığı belirtilen Garibe Gezer'in intihar ettiği açıklandı

Kandıra 1 Nolu F Tipi Cezaevi’nde işkence gördüğü ve infaz koruma memurlarının cinsel saldırısına maruz kaldığını belirterek suç duyurusunda bulunan Garibe Gezer'in intihar ettiği öğrenildi.

Cezaevinde cinsel şiddete uğradığı belirtilen Garibe Gezer'in intihar ettiği açıklandı

15 Mart'ta Kayseri Cezaevi’nden Kocaeli'ndeki Kandıra 1 Nolu F Tipi Cezaevi’ne sevk edilen Garibe Gezer, 22 gün tek başına hücrede tutuldu. Üç kişilik hücrelere geçmeyi talep eden Gezer'in bu talebi kabul edilmedi.

Gezer’in avukatları Eren Keskin, Jiyan Tosun ve Jiyan Kaya’nın Kandıra Cumhuriyet Başsavcılığı’na yaptıkları suç duyurusunda, 21 Mayıs günü hücreye götürülmesine itiraz eden Gezer'in gardiyanların şiddetine maruz kaldığını, yerde sürüklenerek süngerli odaya götürüldüğünü belirtti.

Suç duyurusunda Gezer’in süngerli odada işkenceye maruz kaldığı, infaz koruma memurlarının Gezer’e burada cinsel saldırıya uğradığı ifade edildi:

“Müvekkil süngerli odanın süngerlerini sökmeye çalışır. Kameradan bunu gören gardiyanlar müvekkili tekrar darp eder. Müvekkil baygınlık geçirerek elleri arkadan bağlı 3-4 saat odada bekletildi. Maruz kaldığı cinsel şiddetle baş edemeyen müvekkil kendini çarşafla asarak intihar etmeye çalıştı. Çarşafın kopmasıyla birlikte müvekkil yere düşer ve kanaması başlar. Bir müddet sonra müvekkil revire götürüldü. Revirde görevli olan doktorun ayrımcı tavırları ve uzun süre kendisini tedavi etmemesi nedeniyle müvekkil tedaviyi reddetti.”

Suç duyurusunun ardından HDP'li 22 kadın milletvekili Adalet Bakanlığı'na soru önergesi vererek, iddiaların araştırılmasını istedi. Ancak İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı Eren Keskin, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada müvekilleri Garibe Gezer'in intihar ettiği yönünde bilgi aldıklarını söyledi.

'İŞKENCE MAĞDURUYDU, HÜCRE CEZASI VARDI'

Keskin, "Kendisi işkence mağduruydu. Hücre cezası vardı. Cezaevi müdürü ablasını aradı maalesef Garibe’mizi kaybettik. Av Jiyan Tosun ve Av Jiyan Kaya yanına gidiyorlar" diye bilgi verdi.

'HÜCREDEKİ BİR İNSAN KENDİNİ NASIL ASABİLİR?'

Gezer'in hücrede tutulduğunu belirten Keskin, "Garibe hücre cezası çekiyordu. Hücredeki bir insan kendini nasıl asabilir. Yazıklar olsun size. Dargeçit’te yaşayan aileye çektirdiğiniz kaçıncı acı" dedi.

CEZAEVİNE GİRİŞLERİNE İZİN VERİLMEDİ

Gezer'in avukatlarından Jiyan Tosun, cezaevi yetkilisiyle görüşmek için saatlerce beklediklerini ancak avukatların cezaevine girişlerine izin verilmediğini söyledi.

Ayrıca avukatlar gelmeden Gezer'in otopsisinin bitirildiğini anlatan Tosun, buradan savcılığa gideceklerini ardından olaya dair suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.

BEŞTAŞ: İNTİHAR DEĞİL ŞÜPHELİ ÖLÜM

Gezer'in hayatını kaybettiği haberine alan HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, TBMM Genel Kurulu'nda söz alarak yaşananlara tepki gösterdi.

"Bu bir intihar değil, bu bir şüpheli ölümdür" diyen Beştaş, “Bir kere o işkence, taciz ve tecavüzü soruşturmayan savcılık başta olmak üzere, cezaevi yönetimi, Ceza Tevkifevleri Genel Müdürlüğü, Bakanlığa kadar bu olayın üstünü örtmeye çalıştılar. Genç bir kadının cezaevinde tecavüze uğramasına, şiddet görmesine, darp edilmesine, savcılığa, infaz hâkimliğine müracaat etmesine rağmen hiçbir işlem yapmadılar ve onun ölümünün altında imzaları var” şeklinde konuştu.

Etiketler
Kandıra Memur Cezaevi Saldırı