İstanbul’daki taksilerin çoğu, İBB’nin sistemine kayıtlı değil

Sayıştay’ın İBB ile ilgili raporunda 2020 yıl sonu itibariyle 17 bin 395 taksiden 10 bin 630’unun İBB’nin sistemine kayıtlı olmadan faaliyette bulunduğu tespit edildi.

İstanbul’daki taksilerin çoğu, İBB’nin sistemine kayıtlı değil

GERÇEK GÜNDEM - FIRAT FISTIK

İstanbul genelinde yolculuk taleplerinin hızlı bir şekilde karşılanması, boş gezen taksilerin oluşturduğu trafik yükünün azaltılması, ulaşım hizmetlerinde gerekli güvenlik, kalite, kamu yararı ve koordinasyon sağlanması amacıyla kurulan Taksi Yönetim Merkezine, İstanbul’daki ticari taksilerin çoğu kayıtlı değil.

Sayıştay’ın İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ile ilgili raporunda Ticari Taksi Yönetim Merkezi’ne kayıdın zorunlu olduğu açıkça belirtilirken, taksilerin takibinin, denetiminin bu merkez üzerinden yapıldığı vurgulandı. Üstelik panik butonu, bilgi ekranı, kimlik doğrulama sistemi gibi uygulamaların tüm maliyetleri de idare tarafından üstlenilmişti.

10 BİN 630 TAKSİ KAYITLI DEĞİL

Söz konusu sisteme tüm ticari taksilerin dahil olması zorunlu iken, 2020 yılı sonu itibariyle 17 bin 395 ticari taksiden 6 bin 765’i sisteme geçmiş olup geri kalan 10 bin 630’u sisteme dahil olmadan faaliyette bulunuyor.

Emniyet Genel Müdürlüğü de 3 Ocak 2020’deki genelgesiyle bu araçların gerekli şartları sağlamadığını belirtmiş, taksilerin sisteme kaydedilmesi için 2021 sonuna kadar süre vermişti.

Etiketler
İstanbul Sayıştay