Milli Eğitim Bakanı'ndan dikkat çeken makale: AKP dönemi böyle eleştirildi!

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ve bir grup akademisyen, “Ortaöğretime Geçiş Sistemlerindeki Değişikliklerin Matematik Başarısına Etkisi” başlıklı bir makale hazırladı. Makalede AKP dönemi eleştirildi.

Milli Eğitim Bakanı'ndan dikkat çeken makale: AKP dönemi böyle eleştirildi!

Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer ve bir grup akademisyen, “Ortaöğretime Geçiş Sistemlerindeki Değişikliklerin Matematik Başarısına Etkisi” başlıklı bir makale hazırladı. Hazırlanan makalede, ortaöğretime geçiş sisteminde kapsamlı değişiklikler yapıldığı yılların hemen sonrasında öğrencilerin dokuzuncu sınıf matematik başarılarında keskin düşüşler yaşandığını ortaya koydu.

Araştırma Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi’nden Doç. Dr. Bekir S.Gür, İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik ve Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi’nden (SESRIC) Ahmet Öztürk ve Millî Eğitim Bakanlığı Müşaviri Eren Suna tarafından yapılırken, 12 milyon 230 bin 358 öğrencinin verileri incelendi. Makaleye göre sınav sistemlerinde değişiklik yapılmasından ziyade ufak değişikliklerin öğrencileri daha az etkileyeceği ortaya kondu.

“DEĞİŞİMLER İLE BAŞARI ORTALAMASI DÜŞTÜ”

Hazırlanan makalede; AKP dönemindeki liseye giriş sınav sistemlerinde yapılan değişimlerin öğrencilerin başarı ortalamasını düşürdüğüne dikkat çekilerek, sistem değişikliklerini yerden yere vuruldu. Söz konusu makalede, AKP döneminde sürekli değiştirilen sınav sistemlerinin öğrencilerin matematik alanındaki başarılarını devamlı düşürdüğü ortaya konuldu.

Milli Gazete'den Mehmet Fahri Özkan'ın haberine göre, yayınlanan makalede, özellikle 2013-2014 öğretim yılında getirilen TEOG ve 2017-2018 öğretim yılında getirilen LGS sonrasında düşüşlerin çok arttığı, ancak LGS sonrasında öğrenci başarısında yaşanan düşüşün TEOG’a göre daha düşük düzeyde kaldığı belirlendi. Diğer taraftan, kapsamlı değişikliklerin yapılmadığı yıllarda öğrenci başarısında olumsuz bir değişim olmadığı, hatta yeni bir düzenleme yapılmadığı takdirde başarının tekrar arttığı belirtildi.

“BÜYÜK ÖLÇEKLİ DEĞİŞİKLİKLER DAHA ÇOK KAYBA NEDEN OLUYOR”

Yazılan makalede liselere geçiş sınavları ile ilgili yapılan değişimlerde öğrencilerin başarılarına etkileri üzerinden çalışmaların yapıldığı belirtilirken, başarı ortalamalarında yaşanan düşüşlerin tamamen sistem değişiklikleri ile oluştuğunun tespit edildiği kaydedildi. Araştırma, sınav sistemlerinde yaşanan köklü değişikliklerin yerine daha küçük ölçekli değişikliklerin öğrencilerin başarılarını etkilemeyeceği ifade edildi.

“SİSTEMDE KÜÇÜK DEĞİŞİKLİKLER YAPILMALI”

Yapılan araştırmaya göre, sistemlerde yaşanan değişiklikler ile okul başarılarında ciddi düşüşlere yol açtığı kanıtlanırken, değişimlerin karşısında hemen tepki oluştuğu vurgulandı. Araştırmanın sonucunda, “Eğitim sisteminde kapsamlı reformlar yerine küçük değişikliklerin daha olumlu sonuçlar verebildiği savunulmaktadır. Halen uygulanan sistemin esastan reform edilmesi yerine, küçük müdahalelerle iyileştirilmesi önerilmektedirler” ifadeleri yer aldı.

"BAĞIŞLARA DAYANAN BİR MEB BÜTÇESİ OLAMAZ..."

Öte yandan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2022 bütçesi görüşüldü.

Bütçeye ilişkin sunum yapan Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, bakanlık bütçesinden 1 milyon 248 bin öğrencinin yararlandığı taşımalı eğitim için 6.3 milyar lira, özel okul desteği kapsamında da 1 milyar 12 milyon liranın ayrıldığını anlattı. Özer, öğretmen başına düşen öğrenci sayısının da ilköğretimde 15’e, ortaöğretimde ise 13’e düşürüldüğünü açıkladı. Özer, salgın döneminde okulların durumuna ilişkin “Okulların kapanması gibi bir durum söz konusu değildir” dedi.

Cumhuriyet'ten Sefa Uyar'ın haberine göre, görüşmelerde CHP Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık, “MEB, bağış gelirse derslik yapıyor, bağış gelirse tablet alıyor, bağış gelirse öğretmenlere meslek içi eğitim verebiliyor. Bağışlara dayanan bir MEB bütçesi olamaz” eleştirisinde bulundu. Akademik özgürlüğe ve cemaat yapılanmalarına işaret eden Karabıyık, “Akademisyenler korkuyor, aidiyet duygusu diye bir şey kalmadı. Cemaatler üniversitelere gerçekten yayıldı” tepkisini gösterdi.

"SİZİN KONTROLÜNÜZDE Mİ?"

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Şenol Sunat ise Özer’in, Meclis’te yemin etmeden bakanlık kadrolarında yaptığı değişiklikleri anımsatarak, “Göreve gelir gelmez 15 genel müdür, 30-40 daire başkanı, 3 bakan yardımcısı, 20 -25 il milli eğitim müdürü değiştirdiniz. Şoförlerin bile değiştiği söyleniyor. Ama din öğretiminden bir şube müdürü bile değişmedi. Acaba çok mu başarılılar? Bu genel müdürlük sizin kontrolünüzde mi? Burası ayrı bir bakanlık mı diye düşünüyorum, acaba bazı vakıflar tarafından mı yönetiliyor” ifadelerini kullandı.

Etiketler
Akademisyen Mahmut Özer