Bahçeli'nin Erdoğan'a uyarısı mı? Yargıçlar Sendikası eski Başkanı Mustafa Karadağ'dan dikkat çeken Kocabey yorumu

Yargıçlar Sendikası eski Başkanı Mustafa Karadağ, HSK üyesi Hamit Kocabey'in talimatla istifasını değerlendirdi.

Bahçeli'nin Erdoğan'a uyarısı mı? Yargıçlar Sendikası eski Başkanı Mustafa Karadağ'dan dikkat çeken Kocabey yorumu

Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) üyesi Hamit Kocabey'in talimatla istifa ettiği yönündeki açıklaması yargı bürokrasisinde neler yaşandığına dair tartışmalar başladı. Yargıçlar Sendikası eski Başkanı Mustafa Karadağ, "Bu, Bahçeli'nin Erdoğan'a bir uyarısı" değerlendirmesinde bulundu.

HSK üyesi Hamit Kocabey'in 15 Ekim’de MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’yle yan yana olduğu fotoğrafını paylaşarak, “HSK üyeliği görevimden genel başkanımız Sayın Devlet Bahçeli ile yaptığımız istişare sonucu istifa etmiş bulunmaktayım" açıklamasında bulundu. Yargıçlar Sendikası eski Başkanı Mustafa Karadağ, HSK'nın yapısı gereği bağımsız olması gerektiğini vurgulayarak, "Şu andaki HSK yapılanması bağımsız olmak bir yana, siyasi parti genel başkanlarına bağlıdır" dedi.

Son HSK üyeleri seçiminde Meclis’te uzlaşmaya gidilmediğini dile getiren Karadağ, “Partiler seçilmesini istedikleri adaylarını işaret etmişlerdir ve tüm o seçilen üyelere neredeyse tüm partiler beraber oy vermişlerdir. Oyların dağılımı yoktur. Seçimler bir oldu bitti içinde yapılmıştır, onca milletvekilinin adayların hepsinin nitelikleri hakkında bilgi sahibi olması ve ortak karara varması mümkün değildir. Bu kadar kısa zamanda milletvekillerinin belli adaylarda yoğunlaşması bir tesadüf olamaz, olsa olsa delil olur. O nedenledir ki HSK bağımsız değildir. Anayasa değişikliği yapılırken ‘uzlaşmanın ve bağımsız yargının tesisi için böyle bir önlem alınıyor’ denilmişti. Ama biz bunun bir pazarlık meselesi yapıldığını gördük. Artık şu anda İYİ Parti'nin 2, CHP’nin 1, MHP'nin 1, AKP'nin de 7 temsilcisi var HSK’de” diye belirtti.

Mezopotamya Ajansı'na konuşan Karadağ, Kocabey'in istifasının MHP ve AKP arasında bir 'pazarlık' konusu olduğu değerlendirmesinde bulunarak, şunları kaydetti:

"Devlet Bahçeli, Kocabey’e ‘Bizim seninle bir sorunumuz yok, sen bütün görevini layıkıyla yaptın ama bundan sonra dert AKP’nin olsun’ diyor. Bir nevi onları cezalandırıyor. Bir tehditte bulunuyor aslında. ‘Bizim sözümüzden dışarı çıkma, bak irademize ve taleplerimize karşı çıkarsanız, aksine davranırsanız, bedelini ödersiniz’ diyor Bahçeli AKP’ye. Böyle anlıyorum."

'BU DOSYADA AKP VE MHP KARŞI KARŞIYA GELDİ'

İstifa sebebinin basına yansıtıldığı kadarıyla, bir uyuşturucu kaçakçılığı operasyonundaki kimi şüphelilerin tutuklanması yerine tahliye edilmesi yönündeki taleplerin karşılanmamış olmasından kaynaklandığını kaydeden Karadağ, şunları söyledi:

“İkisini birleştirdiğim zaman bunca yıllık mesleki deneyimim itibariyle şunu söyleyebilirim ki bu soruşturmada AKP ile MHP karşı karşıya geldi. AKP bunların tutuklanmasını istedi, MHP istemedi. Bu soruşturma üzerine Devlet Bahçeli ve MHP kanadı, bu kişilerin tahliyesini önemli gördüğü için şu anda AKP’ye bunun üzerinden bir ders veriyor diye düşünüyorum. Çünkü başka bir amacı olamaz.

'BU BAHÇELİ'NİN ERDOĞAN'A BİR UYARISI'

Hele ki Bahçeli’nin ‘şimdiye kadar görevini layıkıyla yaptın seninle bir derdimiz yok istifa et, yerine aday göstermeyelim, onlar görsün günlerini, dur bakalım ne yapacaklar’ sözü bunu gösteriyor. Başka istifaların geleceğini de sanmıyorum. Çünkü şu an zaten siyasi partiler bunun üzerinde durmuyor, sivil toplum ve basın daha çok üzerinde durdu. Bu Bahçeli’nin Erdoğan’a bir uyarısı.”

Bahçeli’nin “Bundan sonraki soruşturmalarda ve işlemlerde aramızdaki ilişkileri düzenlerken bizim dediklerimize riayet etmeyi unutmayın, bizimle çatışmayın” uyarısı yaptığını belirten Karadağ, “Neticede şu anda bağımsız bir yargı yok ve partiler HSK ve yargıya etki ediyor. Bunu da çok açık bir şekilde söylüyorlar, öyle gizli saklı değil. Bundan sonraki yargının faaliyetleri için herhangi bir soruşturma ya da olayda ayağınızı denk alın bizim dediklerimizi gözden kaçırmayın, ihmal ederseniz biz de sizi ihmal ederiz diyorlar. Bir uyarı bu. Sağ olsunlar bu açıklamayla MHP, HSK’nin bağımsız bir kurum olmadığını ve üyelerin doğrudan genel başkanlardan talimat aldığını ve onların isteği doğrultusunda hareket ettiklerini bize gösterdi. Biz başka türlü bunu kanıtlayamayabilirdik. Her şey gizli kapılar arkasında olduğu için bir şekilde somutlaştıramayabilirdik, şimdi somutlaştırabiliyoruz o yüzden teşekkürü hak ediyorlar” şeklinde konuştu.

Etiketler
Karadağ Sendika