Bekir Ağırdır: 'Türkiye toplumu bugün depresyonda, kasırganın gözündeysek ışığı aramalıyız'

KONDA Genel Müdürü Bekir Ağırdır, Türkiye toplumunun bugün depresyonda olduğunu ve bu nedenle çıkış aradığını belirtti. Ağırdır, "Eğer kasırganın gözündeysek ışığı aramalıyız. ‘Hangi yoldan gideriz’ dememiz lazım" ifadesini kullandı.

Bekir Ağırdır: 'Türkiye toplumu bugün depresyonda, kasırganın gözündeysek ışığı aramalıyız'

GERÇEK GÜNDEM / ÖZEL TÜSİAD’ın İstanbul’da düzenlene Yüksek İstişare Konseyi toplantısında gerçekleştirilen panele katılan KONDA Genel Müdürü Bekir Ağırdır, Türkiye’de yalanan siyasi ve ekonomik sıkıntıların insanların dengesini bozduğunu söyledi.

Ağırdır, ‘‘Türkiye toplumu bugün depresyonda. Bu nedenle çıkış arıyor. Türkiye’de insanlar birey olma konusunda çok gayretli ama yurttaş olma konusunda tedbirli. Türkiye’de insanlar umutsuzlaşıyor, hepimiz bunun üzerinde düşünmeliyiz. Türkiye’de insanların yeni bir hayat inşa etme inancı yüzde 45’e düşüyor. Bu olunca ne oluyor? Lünmpenleşme çok meşru görülüyor o beklentisizlik halinde. Ülke yönetiminde bireyler, yurttaşlar kendilerini ortak bir başarıya dahil hissetmiyorlarsa o zaman eksik arzu gösteriyor’’ dedi.

'TOPLUMDA DERİN BİR TRAVMA VAR'

Türkiye’nin Geleceği İnşa raporunun çok önemli bir döneme denk geldiğini söyleyen Bekir Ağırdır, toplumsal örgütlenmenin artmasının sorunları azaltacağını ifade etti.

Konda Genel Müdürü, ‘‘Böyle zamanlarda bireyler TÜSİAD gibi kurumlara bakıyor. Oralarda bir çıkış arıyor. İşte rapor tam da buna denk düşüyor. Bir metafor ile izah edeyim. Donmuş bir göle bakıyor gibiyiz şu anda. Kimlikler arasında kutuplaşma var. Pandemi döneminde iyi şeyler de oldu. Türkiye toplumunun giderek birbirine sempati duymaya başladığını, hayata ve memlekete daha çok özen gösterdiğini, dayanışma duygusunu da büyüttüğünü görüyoruz. Evet toplumda derin bir travma var ama bunun aşılması için toplumsal örgütlenmeye ihtiyaç var’’ dedi.

'KASIRGANIN GÖZÜNDEYSEK IŞIĞI ARAMALIYIZ'

Bekir Ağırdır, bugünün Türkiye’sinde toplumun en fazla açlık duyduğu kavramın ise adalet olduğunu vurguladı.

KONDA Genel Müdürü, ‘‘Türkiye’deki dört insandan 3’ü adalete inanmıyor. Gençler ile konuşuyorsanız kendilerine dair kararlara katılmadıklarından söz ediyorlar. Yoksullar gelir adaletsizliğinden şikayet ediyor. Kürtler ile konuştuğunuzda tanınma adaletinden bahsediyor. Herkes ‘adalet’ diyor. Bu depresyon aşamasından sonra yapmamız gereken çok şey var. Kasırganın gözündeyiz. Şimdi çıkış hakkında konuşmalıyız. Eğer kasırganın gözündeysek ışığı aramalıyız. ‘Hangi yoldan gideriz’ dememiz lazım’’ dedi.

Bekir Ağırdır, yalnız Türkiye’nin değil pandemi sonrasında dünyanın da yeni toplumsal ve siyasal krizlerle imtihan edileceğini belirtikten sonra bu krizlerden ardından yeni çağın yeni kurumlarını inşa etmek için yeni bir gayret başlayacağını dile getirdi.

Etiketler
Bekir Ağırdır KONDA Türkiye