Uzun süre gündem olmuştu: 'Cinsel içerikli görüntüdeki eşim, nişanlım veya sevgilim mi' diye soranlar arttı

'Cinsel içerikli görüntüdeki eşim, nişanlım veya sevgilim mi' diye soranların arttığını söyleyen Adli bilişim suçları uzmanı Mustafa Sansar, talebin çoğunlukla erkeklerden geldiğini belirtti.

Uzun süre gündem olmuştu: 'Cinsel içerikli görüntüdeki eşim, nişanlım veya sevgilim mi' diye soranlar arttı

FOX TV'de yayınlanan "Fulya İle Umudun Olsun" programında bir adamın eşine ait olduğunu iddia ettiği cinsel içerikli videoyu izletmesi uzun süre gündemde yer aldı. Adli bilişim suçları uzmanı Mustafa Sansar, tartışmalı programın aslında bir süredir karşılaştıkları bir durum olduğunu söyledi.

Independent Türkçe'den Ali Kemal Erdem'e konuşan Sansar, bu tür görüntüleri ifşa edenlerin çoğunlukla eski sevgililer olduğunu belirtti.

Görüntüleri tehdit amaçlı kullanarak eski sevgilisini yeniden elde etmeye çalışanlar olduğu aktaran Sansar, "Bazen de bir görüntüye üzerine ekleme yaparak, montajlayanlar da oluyor. Kimi zaman da görüntünün saklandığı telefonların tamir amaçlı veya başka şekilde üçüncü bir şahsın eline geçmesi halinde yayılabiliyor" dedi.

BOŞANMA DAVALARINDA SIKÇA GÖRÜLÜYOR

Sansar, gizli çekilen görüntülerin çok ciddi ailevi sorunlara neden olabildiğini belirterek, "Özellikle boşanma davaları sürecinde çok karşılaşılan bir durum var. Güncel veya kimi zaman yıllar öncesine ait, internete düşmüş bir görüntüdeki kişinin eşi olup olmadığını bize soruyorlar. Yılda ortalama böyle 10-15 başvuru alıyoruz. Kimi zaman da nişanlısı veya sevgilisi için soranlar oluyor. Görüntüye bakarak karşılaştırma yaparak sordukları kişi olup olmadığına dair kanaatimizi soruyorlar. Bugüne kadar hep erkekler geldi" diye konuştu. "Bu yönde talepler pandemi döneminde arttı"

DİJİTAL YAZIŞMALARIN TAKİP EDİLMESİ İSTENİYOR

Siber güvenlik uzmanı Hamza Şamlıoğlu da benzer taleplerin kendilerine de geldiğini bu tür kişileri avukatlara başvurmaları konusunda uyardıklarını belirtti.

Şamlıoğlu, yine eşinin veya sevgilisinin dijital yazışmalarını takip talebiyle gelenlerin de olduğunu belirterek şunları kaydetti:

"Bu kişilere böyle bir talebin suç olduğunu belirterek reddediyoruz. Gerek bu tür talepler gerekse internette gördüğü kişinin eşi veya sevgilisi olmadığı yönünde bilgi isteyenler özellikle pandemi döneminde arttı. Bunu insanlar birlikte daha çok zaman geçirmeye başlamasıyla birlikte birbirleriyle daha çok uğraşmaya başlamasına bağlıyorum."Görüntüyü silmeyin, savcılığa başvurun."

Etiketler
Muş