Sosyal medya araştırması: AKP'liler Facebook'u yoğun kullanıyor, CHP'liler Twitter'da

Optimar Araştırma'nın sosyal medya eğilimleri üzerine yaptığı araştırmaya göre; Facebook'u yoğun kullanan AKP'liler sosyal medya düzenlenmesinin gerekli olduğunu söyledi.

Sosyal medya araştırması: AKP'liler Facebook'u yoğun kullanıyor, CHP'liler Twitter'da

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, Optimar Araştırma'nın sosyal medya eğilimleri konulu araştırmasını paylaştı. Selvi, "AKP'lilerin ezici bir çoğunluğunun Facebook kullandığını, söylerken, "İkinci sırada ise yüzde 36.2’yle YouTube geliyor. Belli ki AK Partililerin müzik dinleme eğilimleri yüksek. Twitter kullanımı yüzde 23.3’le üçüncü sırada gelirken, ilginç bir şekilde Instagram yüzde 18.6’yla son sırada yer alıyor. CHP’liler ise tüm sosyal medya platformlarına eşit bir şekilde dağılmış durumdalar. Ama CHP’liler ağırlıklı olarak Twittercı" diye yazdı.

Araştırma sonuçlarının partilere göre sosyal medya eğilimlerini, "Burası çok önemli. O nedenle partilere göre sosyal medya kullanımını ayrıntılı olarak paylaşmak istiyorum" diyen Selvi, şu bilgileri verdi:

'AKP'LİLER FACEBOOK'U TERCİH EDİYOR'

"AK Partililer ezici bir çoğunlukla Facebook tercih ediyorlar. Yüzde 50.5’le Facebook diyorlar. İkinci sırada ise yüzde 36.2’yle YouTube geliyor. Belli ki AK Partililerin müzik dinleme eğilimleri yüksek. Twitter kullanımı yüzde 23.3’le üçüncü sırada gelirken, ilginç bir şekilde Instagram yüzde 18.6’yla son sırada yer alıyor.

'CHP’LİLER AĞIRLIKLI OLARAK TWİTTER'CI'

CHP’liler ise tüm sosyal medya platformlarına eşit bir şekilde dağılmış durumdalar. Ama CHP’liler ağırlıklı olarak Twittercı. Yüzde 31.7’yle Twitter ilk sırada gelirken onu yüzde 28.1’le Instagram takip ediyor. Yüzde 27.5’le YouTube üçüncü sırada yer alırken, Facebook yüzde 13.2’yle son sırada geliyor. AK Partililerle CHP’liler sadece siyasette ters düşmüyorlar. Sosyal medya tercihlerinde de taban tabana zıtlar.

MHP’LİLER

MHP’liler yüzde 15.2’yle ilk sırada Facebook’u tercih ediyorlar. Facebook kullanımında Cumhur İttifakı oluşmuş durumda. Onu ikinci sırada yüzde 9.2’yle Instagram takip ediyor. Son iki sırada ise yüzde 8.7’yle YouTube ve yüzde 1.9’la Twitter geliyor.

İYİ PARTİLİLER

İYİ Parti’de daha önce sosyal medya kullanımı daha yüksekti. Hatta bir ölçümde sosyal medya partisi tespitinde bulunmuştuk. Ama bu kez biraz gerilemiş gibi. İYİ Partililerin birinci tercihi yüzde 14.1’le Twitter. Instagram ise yüzde 9.7’yle ikinci sırada gelirken, onu yüzde 8.7’yle Facebook takip ediyor. YouTube yüzde 4.3’le son sırada yer alıyor.

HDP’LİLER

Sosyal medyayı etkin bir şekilde kullanan HDP’lilerin birinci tercihi yüzde 14.6’yla Instagram. Twitter ise yüzde 13’le ikinci sırada geliyor. YouTube yüzde 10.1’le üçüncü sırada yer alırken, Facebook yüzde 4.5’le son sırada geliyor.

SOSYAL MEDYAYA DENETİM GELSİN Mİ?

İktidarın sosyal medya düzenlemesi üzerinde çalıştığı bir sırada Optimar, “Sosyal medya denetlensin mi?” sorusunu yöneltmiş. Çıkan sonuçlar çalışmalara ışık tutacak cinsten. Ankete katılanların yüzde 56’sı sosyal medya denetlensin derken yüzde 46’sı hayır demiş.

Hayır diyenlerin ilk itirazı özgürlükler yönünde. Yüzde 42.9’la insanlar özgür bırakılmalı diyenler geliyor. Fikirler özgür olmalı diyenlerin oranı ise yüzde 11.5’i buluyor. Gerekli görmüyorum diyenler 7.4 olurken, bağımsız olmalı yanıtını verenler yüzde 1.9’da kalıyor. Sosyal medya düzenlemesi için kolları sıvayan AK Parti’nin bu itirazları dikkate alması gerekiyor.

Denetimi gerekli görenler yüzde 29.1’le ilk sırayı ahlaka aykırı paylaşımlara ayırmışlar. Asılsız haber paylaşımı ise 26.4’le ikinci sırada geliyor. Güvenlik açısından diyenlerin onanı yüzde 10.4 olurken, sosyal medyanın amacı dışında kullanılmasını gösterenler yüzde 9.5 ediyor. Onu sırayla çocukların sağlığı için diyenler, yaş sınırı olmalı önerisini getirenler, aile yapısını etkiliyor diyenler ve uygunsuz içerik paylaşımı takip ediyor.

AKP'LİLERİN YÜZDE 70'İ SOSYAL MEDYA DENETLENSİN DEDİ

Partilere göre farklılıklar var. AK Partililerin yüzde 70.5’i denetlenmeli derken yüzde 29.5’u karşı çıkıyor. CHP’lilerin yüzde 36.6’sı denetlenmesini isterken yüzde 63.4’ü hayır diyor. MHP’lilerin yüzde 66.5’i denetlenmesinden, yüzde 33.5’i ise denetlenmemesinden yana. İYİ Parti tam ortadan ikiye bölünmüş durumda. Yüzde 48.9’u denetlenmeli derken yüzde 51.1’i karşı çıkıyor. HDP’liler ise ezici bir çoğunlukla hayır diyor. Yüzde 29.9’u denetlenmeli derken yüzde 70.1’i denetlenmeye hayır yanıtını veriyor."

Etiketler
Twitter Facebook