Selvi'nin 'bağımsız' notuyla paylaştığı Optimar Araştırma'nın son anketi: Erdoğan, yüzde 40'ın altında

Hürriyet Gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi, Optimar Araştırma'nın son anketini 'bağımsız' notuyla paylaştı.

Selvi'nin 'bağımsız' notuyla paylaştığı Optimar Araştırma'nın son anketi: Erdoğan, yüzde 40'ın altında

Muhalefetin başlattığı erken seçim tartışmaları gündemdeki yerini korurken anket şirketleri de kamuoyunun nabzını tutmaya devam ediyor. Son dönemde yaplan birçok ankette iktidar blokuna desteğin eridiği görülüyor.

Abdülkadir Selvi ise, Optimar’ın 19-22 Eylül tarihleri arasında 1938 kişi ile yüz yüze düzenlediği anketin sonuçlarını bugünkü köşesine taşıdı.

SELVİ'YE GÖRE 'SEÇİM GECESİ HAYAL KIRIKLIĞI YAŞANACAK'

Selvi son anketlere ilişkin de şu notu düştü:

“Faturayı CHP’ye gönderen kamuoyu araştırma kuruluşlarının yayınladığı sonuçlara inanırsanız Erdoğan gidici, AK Parti yakında yüzde 10 barajının altına düşüyor. Muhalefeti iktidarlı günler bekliyor. Muhalefet de buna inanmış durumda. Sonrası, seçim gecesi yaşanacak olan hayal kırıklığı olacak. Çünkü bağımsız araştırma kuruluşlarının anketlerinde durum hiç de öyle görünmüyor.”

SELVİ'NİN 'BAĞIMSIZ' DEDİĞİ ANKETTE ERDOĞAN, YÜZDE 40'IN ALTINDA

Selvi’nin paylaştığı ankete göre “Cumhurbaşkanlığı seçiminde oyunuz kime” sorusuna verilen yanıtlarda Cumhurbaşkanı Erdoğan yüzde 39,2’yle ilk sırada geliyor.

Onu, 13,6’yla Mansur Yavaş takip ediyor. Üçüncü sırada ise yüzde 8,7’yle CHP lideri Kılıçdaroğlu var. Cumhurbaşkanı adayı olmadığını açıklamasına rağmen İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener yüzde 8,1’le dördüncü sırada. Beşinci sırada ise 7,8’le Selahattin Demirtaş geliyor.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ise yüzde 7’yle ağustos anketine göre üçüncü sıradan altıncı sıraya geriledi. Aynı şekilde Yavaş’ın ağustos ayı anketinde aldığı oran yüzde 16,1’dı. Selvi’ye göre bu düşüşte Yavaş ve İmamoğlu’nun cumhurbaşkanı adayı olmayıp belediye başkanlıklarına devam edeceklerini açıklamaları etkili oldu.

Listede Abdullah Gül ise 0,1’le dokuzuncu sırada yer alıyor. Abdullah Gül, ‘en beğendiğiniz siyasetçi’ anketinde de yüzde 1,4’le sekizinci sıraya girebilmiş.

ERDOĞAN MI KILIÇDAROĞLU MU?

Optimar’ın cumhurbaşkanlığı seçiminde “Son turda Erdoğan ve Kılıçdaroğlu kalsa oyunuzu kime verirsiniz” diye sorusunda yüzde 41,2 Erdoğan, yüzde 34.7 Kılıçdaroğlu cevabı çıktı. Ama kararsızların oranı yüzde 24,1’le en yüksek seviyede. Ağustos ayında Erdoğan yüzde 47,4, Kılıçdaroğlu ise yüzde 31,8’di. Son hamleler Kılıçdaroğlu’nu öne çıkarmış gözüküyor.

Belediye başkanlığında devam sinyali vermesine rağmen Erdoğan’ın karşısında en çok oy alan, ikinci sıradaki aday olarak İmamoğlu çıkıyor. Erdoğan yüzde 42,6 alırken İmamoğlu’na yüzde 38 oranında bir destek çıkıyor. Kararsızların oranı ise yüzde 19,5’e gerilemiş.

Kararsızların yüzde 18,5’le en düşük olduğu seçenek bu. Ankete katılanların yüzde 42,3’ü Erdoğan derken Yavaş diyenlerin oranı yüzde 39,3 çıkıyor.

Kararsızlar dağıtıldığı taktirde AKP yüzde 39 çıkarken CHP’nin oy oranı yüzde 24 çıkıyor. MHP’nin yüzde 10,9 çıktığı ankette İYİ Parti yüzde 9,9 oranında çıkıyor. Hakkında kapatma davası açılan HDP’nin oy oranı ise yüzde 9,1 çıkıyor.

EKONOMİK KRİZİ AKP'Yİ ÇÖZECEĞİNE İNANANLARIN ORANI YÜZDE 29

Selvi, yazısının sonunda "Ekonomi sorununu kim çözer" sorusuna gelen yanıtı da şöyle aktarıyor:

"Bu sorunu sizce hangi parti çözer denildiğinde yüzde 29’la AK parti birinci sırada geliyor. Onu yüzde 23.7’yle CHP takip ediyor."

Etiketler
Hürriyet Hürriyet Gazetesi