Linda kazı yetiştiriciliği bakımı ve ekonomik değeri

Linda kazı yetiştiriciliği bakımı ve ekonomik değeri

Linda kazları Rusya'ya ait bir melez kaz ırkı olmaktadır. Linda kazları, çin kazı ve Arzamas kazı melezlenmesinden elde edilmiştir. Linda kazları et ve yumurta açısında diğer ırklara göre daha düşük olabilirler, ama bazı dikkate alınacak kadar avantajlara sahip olmaktadır.

Kaz yetiştiriciliğine yeni olarak başlamak isteyenler için en ideal seçenek olmaktadır. Ve ileride bunun nedenlerini detaylı olarak anlatacağız. Ama önce linda kazlarının ne zamandan beri yaygın olarak kullanıldığı ile alakalı, kısa bir bilgi vereceğiz.

Linda kazı ilk olarak 1994 yılında üretilmiştir ve zaman içinde bazı ülkelerde yaygın olarak, yetiştirilmeye başlamaktadır. Bu ülkeler arasında Macaristan, Almanya, ve en başta Fransa olmak üzere, en çok linda kazı yetiştiren ülkeler olmaktadır.

Ama Rusyaya dikkat ederseniz, kaz yetiştiricilerinin %50 si linda kazı yetiştirmektedirler. Ama bu tercih sebebi linda kazlarının anavatanının Rusya olması değil, bölge koşullarına uyumlu bir ırk olmasından dolayıdır.

Linda kazı görünüm özellikleri :

Linda kazları tamamen beyaz tüylere sahip olmaktadırlar. Ve bazılarının sırtında ve kafasında hafif bir grimsi renk göze çarpmaktadır. Linda kazı ayak ve gaga rengi erkek ve dişilerde turuncu renkte olmaktadır ve sadece gagalarında olan yuvarlak çıkıntı erkeklerde dişilere göre daha büyük olmaktadır.

Bu kazların vücut yapıları, son derece düzenli ve kompakt olmaktadır. Ve bazı çiftliklerde çok az görünsede, kanatların altında veya sırt kısmında hafif olarak gri tüyler olabilir.

Ama bu kazların canlı ağırlıkları, en iyi koşullarda, 8 KG ağırlığına ulaşabilir, ve bu düzenli bakım ve uygun yem rasyonu uygulamak ile birlikte elde edilmektedir. Ama eğer normal koşullar ile yetiştirilir ise, erkekler, 4,5 - 5 kg ve dişiler ise 7 kg yakın bir ağırlığa ulaşması mümkün olmaktadır.

Bildiğiniz gibi kaz yetiştiriciliğinde bakım ve beslenme düzeni önemli olmaktadır. Ve kaz yetiştiriciliği için uygun bir yem rasyonu ve düzenli bakım ve temizlik programı uygulamanız, verimliliğin artmasına neden olacaktır.

Ama linda kazları en iyi koşulları düşünürsek, verimlilik sınıflandırmasında, orta seviyede yer almaktadır. Ve buna rağmen bazı yetiştiriciler tarafından tercih edilmektedir. Bu melez ırkın yumurta verimi ise yılda 50 ile 70 adet arasında olmaktadır. Ve yumurta ağırlığı ise 150 gramdır.

Linda kazlarının tek bir dezavantajı olmaktadır, dişi lindaların gurk olması zor olmaktadır. Ve bu yüzden ister istemez üremesi için kuluçka makinesi kullanmanız gerekmektedir.

Zaten ticari olarak kaz yetiştiriciliği için doğal yöntem uygun değildir ve kar açısından ise bir faydası olmamaktadır. Ve diğer ırklar için ise genel olarak kaz kuluçka makinası kullanılmaktadır.

Eğer kaz üremesi için kaz kuluçka makinası arıyorsanız, aşağıdaki adrese tıklamanızı tavsiye ederiz . ⋙ https://altin-kulucka.com/kulucka-makinasi/

Linda kazı davranış özellikleri :

Diğer kaz ırklarında çiftleşme döneminde erkekler arasında kavgalar olması kaçınılmaz olmaktadır. Ama linda kazlarında böyle bir davranış olmamaktadır. Ve son derece uysal bir ırk olmaktadırlar.

Diğer önemli özellik lindaların olağanüstü kuluçka randımanına sahip olmasıdır. Bu kazlar gurk olmamalarına rağmen, suni olarak kuluçka yapımında %90 ve daha üstü bir çıkım oranına sahip olmaktadırlar ve yetiştiriciler tarafından tercih edilme nedeni ise bu olmaktadır.

Bir başka özellik ise diğer kaz ırklarına göre, daha dayanıklı bir bağışıklık sistemine sahip olmaktadırlar. Ve bu yüzden hastalık nedeni ile telef olma oranı dikkate alınmayacak kadar düşük olmaktadır. Ayrıca soğuk bölgelerin iklim koşullarına çok kolay uyum sağlayan bir ırk olmaktadırlar.

Linda kazı civcivleri ideal koşullarda diğer ırklara göre daha hızlı gelişirler, ve bu yüzden yetiştirici için sermaye dönüşü daha hızlı olarak gerçekleşmektedir. Ve ekonomik açıdan, yapılan yatırımın en kısa sürede dönmesi büyük bir avantaj sağlamaktadır.

Kaz kuluçkası suni olarak diğer kuşlar ile farklı olmaktadır ve başlamadan önce bilgi edinmeniz tavsiye edilmektedir. Ve diğer mesele kuluçka makinesi ile alakalı olmaktadır.

Genel olarak kaz kuluçka makineleri yüksek fiyatlara satılmaktadır. Ama aslında diğer kuluçka makineleri ile fazla farkları olmamaktadır. Ama yüksek kaliteye sahip kuluçka makinesi arıyorsanız, kuluçka makinesi fiyatları üzerine tıklayınız.

Avantajları:

Yavrularının hızlı gelişmesi
Diğer kaz ırklarına göre daha dayanıklı olması
Yem temini nin kolay olması ve yem ayırt etmemesi
Farklı iklimlere uyumlu olması
Davranış açısından uysal olması
Ve bazılarına göre etinin daha lezzetli olması

Dezavantajları :

Linda kazı dezavantajları, bazı ırklara göre et ve yumurta verimi açısından daha düşük seviyede olmasıdır. Ve Hymenolepiasis hastalığı karşısında direnci düşük olmaktadır. Ama eğer ekonomik açısından değerlendirmek istersek tüm bunlara rağmen, ticari amaçla yetiştirmek için ideal bir seçenek olmaktadır.

Linda kazı besleme koşulları :

Kaz yetiştiriciliği için sağlanması gereken koşullar tüm ırklar için aynı olmaktadır. Ve ihmal edilmemesi tavsiye edilmektedir.

Kazların barınaklarının temiz ve hijyenik olması gerekmektedir, ayrıca barınak veya salon zemininde uygun malzemeden, altlık kullanılması ve altlıkların, genel olarak talaş veya saman olması tercih edilmektedir. Bu malzemeler hijyen ve nem ve sıcaklığın korunması ve optimize olması açısından etkili olmaktadır.
Altlık kalınlığının en az 10 Cm olması tavsiye edilmektedir.

Kazların yumurta yapması için 60*50 cm genişliğinde follukarın hazırlanması gerekmektedir.

Yemlikler ve sulukların tasarımı önemli olmaktadır. Yemlikler, yemin yere dökülmesine ve israf edilmesine engel olacak bir şekilde olması gerekmektedir. Ve suluklar ise kazların kolay içebileceği ve içine giremeyeceği bir şekilde olması gerekmektedir.

Yemlik ve sulukların sayısı oransal olarak kazların sayısına uygun olması gerekmektedir.

Linda kazları 1,5 aydan sonra, otlanmaya başlar ve bu kazlar yeşil bitkiler ve çimleri yemekten hoşlanırlar, bu yüzden bu dönemde linda kazları için uygun bir beslenme programı uygulamanız, 4 içinde 4 kg canlı ağırlığa ulaşmalarına neden olacaktır.

Sonuç :

Linda kazı ticari olarak kaz yetiştiriciliğine başlamak isteyenler için uygun bir seçenek olmaktadır ve özelliklede yeni olarak bu işe başlayanlar için tavsiye edilmektedir.

Bu ırkın direnci ve kuluçka dönemi sonunda yüksek çıkım oranı, deneyimi olmayanlar için bir önemli avantaj olmaktadır. Ve daha önemlisi yavrularının hızlı gelişmesi ilk yılda işletme için faydalı olmaktadır. Bu tür konular ile alakalı daha fazla bilgi için Altın kuluçka web sitesini ziyaret etmenizi tavsiye ederim.