'Cezaevindeki herkes risk grubunda, tüm mahpuslar aşılanmalı'

Cezaevlerinde kronik hasta olan ve aşılanmayı bekleyen birçok mahpus bulunuyor. 65 yaş üstü mahpusların aşılandığı bilgisi verilirken cezaevlerindeki herkesin risk grubunda olduğuna dikkat çekildi.

'Cezaevindeki herkes risk grubunda, tüm mahpuslar aşılanmalı'

Cezaevlerinde kronik hasta olan ve aşılanmayı bekleyen birçok mahpus bulunuyor. 65 yaş üstü mahpusların aşılandığı bilgisi verilirken cezaevlerindeki herkesin risk grubunda olduğuna dikkat çekildi.

Gazete Duvar'dan Hacı Bişkin'in haberine göre, koronavirüs aşısı yaş ve kronik hasta sıralamasına göre yapılmaya devam ediyor. Toplumun tüm kesimleri gibi cezaevlerindeki mahpuslar da aşı sırasını bekliyor. Birçok hasta mahpusun ailesi, cezaevlerindeki yakınlarının kronik hasta olduğunu ve bu kişilerin henüz aşılanmadığını söylüyor. Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü’nün Şubat 2021 verilerine göre Türkiye’de şu an 4 bin 206’sı hükümlü 374'ü tutuklu olmak üzere toplamda 4 bin 580 mahpus 65 yaş üstü. Ancak sivil toplum kuruluşları cezaevindekilerin hepsinin risk grubunda olduklarını söyleyerek tüm mahpusların acil bir şekilde aşılanması gerektiğini ifade etti.

'AŞI BAŞVURUMUZA YANIT GELMEDİ'

Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği'nden Berivan Korkut, cezaevlerindeki aşılamayla ilgili şunları söyledi: “Açıklanan aşılama programlarına göre kurumlarda bulunan 65 yaş üstü 4 bin 580 mahpusun hepsinin aşılandığı veya en azından ilk aşılarını olduğunu varsayabiliriz. Bu konuda derneğimizin yapmış olduğu bilgi edinme başvurularına henüz cevap gelmediği ve incelenme aşamasında olduğu için kesin bir bilgi aktarmamamız mümkün değil. Bunun yanında kurumumuza gelen mektup ve başvurulardan yola çıkarak sırası gelen mahpusların aşılandığını ve bu konuda da ciddi bir şikâyet başvurusu almadığımızı söyleyebiliriz. Yine aşılanma sonrasında karantina bölümüne alındığını belirten bir mahpus şikayetlerini de almadık.”

'CEZAEVİ PERSONELİ AŞILANMADI'

Mahpusların sağlığa erişim noktasında bugüne kadar hep şikayet ettikleri ring araçlarıyla kelepçeli bir şekilde hastaneye götürme durumu devam ediyor. Peki mahpusların aşılanması nerede yapılıyor? Korkut bu soruya şu yanıtı veriyor: “Mahpusların ağırlıklı olarak ceza infaz kurumu yerleşkesi içinde aşılandığını tahmin edebiliyoruz. 65 yaş üzeri mahpusların aşılanmaya başlanmış olması oldukça olumlu bir durum. Bunun yanında kronik hasta mahpusların aşılanması ile ilgili yeterli verimiz olmadığı için kesin bir şey söylemek şu an mümkün değil. Aynı şekilde bütün mahpusların tamamının ne zaman aşılanacağı belli değil. Açıklanan 'Aşı Uygulanacak Gruplar' sıralamasında cezaevleri 2'nci aşamada yer almakta. Biz burada cezaevlerinde bahsedilen aşılama gruplarının çalışan personel olduğunu düşünmekteyiz. Bize gelen bilgiler arasında henüz cezaevi personeli de aşılanmadı.”

TALEPLER

Korkut, “Sivil toplum kuruluşları olarak bizler hapishanede yaşanan sorunların ve aksaklıkların dikkate alınarak Covid-19 aşısının bütün mahpuslara ve cezaevlerinde çalışan tüm personellere bir an önce yapılmasını talep etmekteyiz” diyerek taleplerini şöyle sıraladı:

- Covid-19 aşısı bütün mahpuslara ve cezaevlerinde çalışan tüm personellere bir an önce yapılmalı,

- Sağlık gerekçesiyle alınacak önlemlerin mahpusların temel haklarını ihlal etmeyecek şekilde uygulanmasına özen gösterilmelidir.

- Ağır hasta, kronik rahatsızlığı bulunan ve tek başına yaşamını idame ettiremeyecek durumda olan mahpuslar için acil bir şekilde infaz ertelemesine gidilerek tahliye edilmeli,

- Mahpusların sağlık kurumlarına ve hastanelere ring araçlarıyla değil; daha hijyenik ve sağlığa uygun araçlarla taşınmalı,

- Karantina hücrelerinde kalan mahpuslar normal hücrelerde olduğu gibi havalandırmaya çıkabilmelidir. İzolasyonun mahpuslar üzerindeki etkisini azaltmak için karantinada olmayan mahpusların belirli saatlerde ortak havalandırmalarda bir araya getirilmeli.

Aralarında hukukçuların, doktorların olduğu birçok sivil toplum kuruluşunun 'Pandeminin Birinci Yılında Hapishaneler' adlı raporundaki tüm taleplere buradan ulaşılabilir.

BAKANLIK NE DİYOR?

Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri (CTE) Genel Müdürlüğü ise 1 ay önce cezaevlerinde aşılamanın başladığını söylemiş ancak detaylı bilgileri kamuoyuyla paylaşmamıştı. CTE'nin yaptığı açıklamalarda şu ifadelere yer verildi: "Cumhuriyet Başsavcılıkları tarafından yapılan bildirimlere göre bugün itibarıyla ceza infaz kurumlarında bulunan tutuklu ve hükümlülerden toplam Covid-19 vaka sayısı 240’tır. Bu tutuklu ve hükümlülerden 2'si yoğun bakımda olmak üzere 33'ünün Sağlık Bakanlığı tedavi algoritması çerçevesinde, hastanede yatırılarak tedavilerine devam edilmektedir. Testi pozitif çıkan tüm tutuklu/hükümlülerin genel sağlık durumları iyidir. Entübe durumda olan tutuklu/hükümlü bulunmamaktadır. Tedavilerine ceza infaz kurumlarında devam edilen diğer 207 tutuklu ve hükümlünün ise Kovid-19 açısından herhangi bir semptomu bulunmamakta olup, genel sağlık durumları iyidir."

Ayrıca CTE, salgının kontrol altında tutulabildiği ancak nakiller, ürün tedariki ile hastane ve duruşma sevkleri gibi zorunluluklar nedeniyle dışarıyla teması ortadan kaldırmanın mümkün olmadığı belirtildi.


Etiketler
Cezaevi