Kadınlar İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmedi: 'Sözleşme yaşam hakkını savunuyor'

Balıkesir Edremit’te ve Rize Atatürk Meydanı’nda, dün bir araya gelen çok sayıda kadın Erdoğan'ın İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararına tepki gösterdi.

Kadınlar İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmedi: 'Sözleşme yaşam hakkını savunuyor'

İstanbul Sözleşmesi’nin AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla feshedilmesini kabul etmeyen kadınlar, ülkenin dört bir yanında sokağa çıkmaya devam ediyor.

Birgün'de yer alan habere göre; Balıkesir Edremit’te ve Rize Atatürk Meydanı’nda, dün bir araya gelen çok sayıda kadın sözleşmeden çekilme kararını protesto etti.

Rize’deki protestonun Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dev posterinin altında yapılması ise dikkat çekti.

Kararı tanımadıklarını belirten Rizeli kadınlar, şunları dile getirdi: “Artık devlet bu coğrafyada yaşayan kadınları ve çocukları gözden mi çıkarttı? Sözleşme biz kadınların yaşam haklarını savunmaktadır. Devlet sözleşmeyi ihlal etmiştir kanunun gereklerini yerine getirmemiştir. Kadınların ölmesine göz yummuştur.’’

TOPLUM, İSTANBUL SÖZLEŞMESİ'Nİ İSTİYOR

Öte yandan MetroPOLL Araştırma şirketinin anketine göre toplumun yarısından fazlası, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararını onaylamadı. Ankete göre yüzde 52,3’ün sözleşmeden çıkılmasını onaylamadı. Yüzde 26,7’si ise doğru bulduğunu dile getirdi.

Ankette dikkat çeken bir veri ortaya çıktı. Yöneticilerinin İstanbul Sözleşmesi’ni sık sık hedef aldığı Saadet Partisi seçmenin yüzde 81,3’ü sözleşmeden çıkılmasını doğru bulmadı. AKP seçmenlerinin yüzde 27,2'si kararı onaylamadığını belirtirken bu oran MHP’de yüzde 31,5 oldu. Öte yandan CHP'nin kadın milletvekilleri, İstanbul Sözleşmesi’ne ilişkin TBMM’de basın toplantısı düzenledi.

CHP’li vekiller toplantıda şunları dile getirdi:

“Bugünden itibaren bundan sonra bütün kadın cinayetlerinden başta Cumhurbaşkanı olmak üzere tüm iktidar sorumludur. Bu felaketi adeta çekirdek çitleyerek izleyen Aile Bakanı da AKP’li milletvekilleri de hepsi sorumludur. ‘Kadınları kağıtlarda değil vicdanlarda koruyacağız’ demek, kadınları şiddet eden tecavüz eden erkeklerin vicdanına bırakmaktır.” Eğitim Sen ise İstanbul Sözleşmesi’nin feshine ilişkin kararın yürütülmesinin durdurulması ve iptali talebiyle Danıştay’a dava açtı.

Etiketler
Balıkesir Rize İstanbul Sözleşmesi Edremit