Türkiye'nin karşı karşıya kaldığı iddia edilen yeni meteorolojik olay, 'downbrust' nedir?

NTV Meteoroloji Yüksek Mühendisi Gökhan Abur, Türkiye'nin yeni bir meteorolojik olayla karşı karşıya olduğunu iddia etti. Peki söz konusu meteorolojik olay, 'downbrust' nedir?

Türkiye'nin karşı karşıya kaldığı iddia edilen yeni meteorolojik olay, 'downbrust' nedir?

NTV Meteoroloji Yüksek Mühendisi Gökhan Abur, Türkiye'nin yeni bir meteorolojik olayla karşı karşıya olduğunu iddia etti.

Peki söz konusu meteorolojik olay, 'downbrust' nedir? İşte ayrıntılar...

DOWNBRUST NE DEMEK?

Türkiye'de artık sert meteorolojik olaylar görülmeye başlandı.

Bu sert meteorolojik hadiselerden biri de süper hücre “downburst” olarak isimlendirilen aşağı patlama.

''Downburst'' kısacası aşağı patlama demektir. Bu meteorolojik hadise şiddetli yağmur, dolu, yıldırım, şimşek vakıaları oluşturabilen, normal şartların tersine aşağı yöne doğru ivme alan ve yerde yanlara saçılan çok kuvvetli hava hareketidir.

Downburst, çok sıcak hava kütlesiyle çok soğuk hava kütlesinin çarpışması sonucunda meydana gelir.

''Downburst'' olarak adlandırılan bu meteorolojik hadise, kasırga boyutunda hasarlar doğurabilir. Bu nedenle etkisi tehlikeli boyutlardadır.

TÜRKİYE'DE DAHA ÖNCE GÖRÜLDÜ MÜ?

Bu meteorolojik hadisede, hızla yere çöken hava yere çarpmasıyla birlikte daha fazla gidemeyeceği için aynı hızla yanlara doğru yön alır.

İstanbul’da 27 Temmuz 2017 dolu felaketinde yaşanan hadise bu şekildeydi. Yer seviyesinde gerçekleşen şiddetli yatay rüzgarlarla büyük dolu tanelerini adeta bir mermi gibi insanlara, araçlara, evlere savurdu…

Etiketler
NTV Meteoroloji Türkiye