Eşitlik İçin Kadın Platformu'ndan AKP'ye tepki: 'Kabul etmiyoruz'

Eşitlik İçin Kadın Platformu AKP'nin hazırladığı İnsan Hakları Eylem Planı’na ve iktidarın uygulamalarına tepki gösterdi.

Eşitlik İçin Kadın Platformu'ndan AKP'ye tepki: 'Kabul etmiyoruz'

AKP’nin hazırladığı İnsan Hakları Eylem Planı’nı iktidarın beklediği etkiyi yaratmadı.

Birgün'den Yakup Durmuş'un haberine göre; Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK) eylem planına tepki gösterdi. “Eylem planını kabul etmiyoruz” denen açıklamada, şunlara dikkat çekildi:

“Hukuk Başdanışmanının ‘AİHM kararları bağlayıcı değil’ dediği ve bu kararlara uyulmayan bir ülkede Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne vurgu yapan bir eylem planına kim inanır? Yapılacağı iddia edilenlerin yapılması için hukuki hiçbir engel yok! İstanbul Sözleşmesi’nden imzanın çekileceğini, kadına karşı şiddetle mücadele edileceğini söyleyen aynı iktidarın hazırladığı kadınların ve LGBTİ+ların insan haklarnı gözetmeyen eylem planını kabul etmiyoruz.”

İnsan Hakları Eylem Planı’nın temelinde algı oluşturma çabası olduğunu belirten Adana Barosu Başkanı Veli Küçük, “İktidar, ekonomi ve iç siyasette ne zaman zorluk yaşasa yargı reformu paketi ve insan hakları düzenlemesi gündeme getirerek sanki ülkede hukuk rüzgarı esecekmiş gibi algı oluşturmaya çalışıyor” dedi.

Bunun ülkenin gerçek sorunlarının üzerinin örtülmesine yönelik çabalar olduğuna vurgu yapan Küçük, “Bunu yapan 19 yıldır iktidardaki bir partinin Cumhurbaşkanı ve ülkeyi yöneten yürütme erkinin başı. Samimi olmadığını içten gelerek düşünülmediğini ve planlanmadığını görüyoruz” dedi.

“Amerika’yı yeniden keşfetmeye gerek yok” diyen Küçük, şunları söyledi: “Ülkemizin içerisinde geçtiği süreç farklı seslerin muhalif kimliklerin yaşadığı sorunlar, insan hakları savunucuları, basının yaşadığı sorunlar dikkate alındığında bu eylem planının samimi olmadığını görüyoruz. Yargının elinden liyakat dışı unsurları yargının üzerinden siyasetin baskısını siyasetin etkisini dışarıya çıkarmadan Türkiye’de hak, hukuk ve özgürlükler hayata geçmez.”

CHP Ankara Milletvekili Servet Ünsal ise eylem planına yönelik eleştirilerde bulundu. Planın gerçekçi ve samimi olmadığına vurgu yapan Ünsal, “Hak ve özgürlüklere ilişkin halihazırdaki maddeleri uygulamayan ve dikkate almayan hükümet, hak ve özgürlükler için eylem planı hazırladı” diye konuştu.

Etiketler
Kadın hakları İnsan hakları Uygulama