Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nde devletin rant krizi raporlara böyle yansıdı

Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nde İBB'nin payının ödenmemesi Sayıştay tarafından ihlal olarak değerlendirilirken Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu uygulamanın mevzuata uygun olduğunu ileri sürdü.

Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nde devletin rant krizi raporlara böyle yansıdı

Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden geçen araçlar için İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) aktarılması gereken pay yıllardır ödenmedi.

Birgün'den Hüseyin Şimşek'in haberine göre; Sayıştay'ın ön denetim raporunda da yer alan bu görüşe Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı katılmadı ve gereğini yapmadı.

HDP Milletvekili Oya Ersoy, İBB ile Karayolları Genel Müdürlüğü arasında anlaşmazlığa neden olan ödenmeyen köprü ücretini TBMM gündemine taşıdı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı’na sunulan önergede, ‘yap, işlet, devret’ modeli ile hayata geçirilen Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden öngörülen sayıda araç geçmediği için Hazine tarafından her yıl şirkete garanti ödemesi yapıldığı hatırlatıldı.

Önergede ayrıca, “2019 yılında Hazine tarafından şirkete yaklaşık 3 milyar TL geçiş garantisi ödemesi yapılmıştır. Şirketin üçüncü köprüden geçiş yapan araçlardan tahsil edilen gelirler ile devletin şirkete ödediği garanti bedelinin yüzde 10’unun belediyeye aktarılması gerektiği ancak aktarılmadığı yansımıştır” denildi.

GARANTİ ÖDEMESİ YANITSIZ

Önergede, İBB’ye aktarılması gereken tutarların neden aktarılmadığı ve köprüden geçmeyen araçlar için şirkete dört yılda toplam ne kadar ödendiği soruldu. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ise şirkete ödenen tutarları açıklamazken İBB’ye pay ödenmemesi uygulamasına ilişkin “Mevzuata uygun” iddiasında bulundu.

Etiketler
Sayıştay Uygulama Yavuz Sultan Selim Köprüsü