Arama ve mesajlarıyla bıktıran firmaları şikayet için son tarih

Tüketicileri arama, mesaj ve iletileriyle bıktıran firmaları şikayet etmek için Ticari Elektronik İleti Yönetim Sistemi (İYS) platformuna 16 Şubat'a kadar şikayet edebilecek.

Arama ve mesajlarıyla bıktıran firmaları şikayet için son tarih

Ticaret Bakanlığı, tüketicilerin istenmeyen SMS, e posta ve sesli aramalar gibi iletilerle ilgili maruz kaldığı rahatsızlıkların ortadan kaldırılması amacıyla Ocak ayında "Ticari Elektronik İleti Yönetim Sistemi (İYS)" kullanıma açılmıştı.

Arama ve iletileriyle bezdiren firmaları şikayet etmek isteyen vatandaşın 16 Şubat'a kadar vakti var. Vatandaşlar ticari elektronik iletilere ilişkin onaylarını www.iys.org.tr adresinden kontrol edebilecek ve onay tercihlerini değiştirebilecek.

Platformun İleti Yönetim Sistemi ile, onaysız ticari elektronik iletilerin gönderilmeden engellenmesi, istenmeyen mesaj, mail ve telefon trafiğinin azaltılması amaçlanıyor.

İYS ile tüketicilerin verdikleri tüm ticari elektronik ileti onaylarını tek bir noktadan görüp kontrol edebileceğini ve reddetme hakkını kullanabileceği bir platform.

İYS nedir?

Elektronik İleti Yönetim Sistemi (İYS), 1 Mayıs 2015 tarihinde yürürlüğe giren Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun ve Ticari İletişim ve Ticari Elektronik İletiler Hakkında Yönetmelik çerçevesinde Ticaret Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş, TOBB tarafından sunulan bir veri tabanı sistemi.

Bu sistem, hizmet sağlayıcıların pazarlama amacıyla yaptıkları arama, mesaj ve mail gönderme için tüketicilerden aldıkları onayları saklayıp yönetebilmesine, alıcıların ise onay ve red hakkını kullanıp, şikayetlerini iletebilmesine olanak tanıyor.