Kübra Par: Zühtü Arslan’ın konuşması, siyaset üstü bir demokrasi manifestosu

Habertürk yazarı Kübra Par, Zühtü Arslan'ın konuşmasını köşesine taşıdı.

Kübra Par: Zühtü Arslan’ın konuşması, siyaset üstü bir demokrasi manifestosu

Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Zühtü Arslan, AYM üyesi olarak atanan eski İstanbul Cumhuriyet Savcısı İrfan Fidan’ın yemin töreninde Yüksek Mahkeme kararının uygulanmamasını eleştirerek, “Anayasa Mahkemesi kararlarının uygulanmaması, Anayasa'yı tamamen anlamsız ve işlevsiz hale getirebilir” dedi.

Habertürk yazarı Kübra Par, Zühtü Arslan'ın konuşmasını köşesine taşıdı. Par, "Zühtü Arslan’ın dünkü konuşması, siyaset üstü bir demokrasi manifestosu olarak kabul edilmeli." değerlendirmesinde bulundu.

Kübra Par'ın bugünkü yazısı şöyle:

Bütün gerilimlere rağmen ülkede ara sıra iyi şeyler de oluyor. Dün Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan’ın yeni üye İrfan Fidan için düzenlenen yemin töreninde yaptığı konuşma, Türkiye’de hukuk devletine olan güvenimizi tazeledi.

Konuşmasına İstiklal Marşı şairi Mehmet Akif Ersoy’dan alıntılar yaparak başlayan Arslan, bireysel başvuru hakkının Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın döneminde hayata geçtiğini vurgulayarak “Bireysel başvuru, zat-ı devletlerinin büyük çabası ve milletimizin iradesiyle hukuk sistemimizde gerçekleştirilen önemli bir reform ve kazanımdır” dedi.

Ardından son dönemdeki tartışmalara atıfta bulunarak “Anayasa Mahkemesi kararlarının uygulanmaması, Anayasa'yı tamamen anlamsız ve işlevsiz hale getirebilir” ifadesini kullandı.

“Anayasa ve kanun, bireysel başvuruları inceleme yetkisini Anayasa Mahkemesi'ne verdiğinden burada ihlalin nasıl giderileceğini de belirleme zorunluluğu ortaya çıkmaktadır. Dolayısıyla bu bir tercih meselesi, takdir meselesi olmayıp, kanundan ve bireysel başvurunun doğasından kaynaklanan bir zorunluluktur” vurgusu da son derece önemliydi.

Zühtü Arslan’ın dünkü konuşması, siyaset üstü bir demokrasi manifestosu olarak kabul edilmeli.

Arslan’ın hatırlattığı gibi bireysel başvuru hakkı AK Parti’nin en önemli icraatlarından biriydi. En başta onların sahip çıkarak, AYM kararlarının üstünlüğüne gölge düşürmemeleri lazım.

Etiketler
Habertürk Zühtü Arslan