Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu: İstanbul Sözleşmesi'ni uygulamayanların yargılandığını göreceğiz

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP), Las Tesis performansında göz altına alınan 6 kadının yargılanacağı İstanbul Anadolu Adliyesi önünde açıklama yaptı.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP), Las Tesis performansında göz altına alınan 6 kadının yargılanacağı İstanbul Anadolu Adliyesi önünde açıklama yaparak Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Yasa’yı uygulamayan kolluk kuvveti görevlilerinin de bir gün adliyede yargılanacağını savundular.

KCDP Kadın Meclisleri, Şili'de başlayıp dünyanın birçok noktasına yayılan, kadına şiddeti önleyemeyen kamu görevlilerini protesto eden Las Tesis performansının Türkiye ayağında göz altına alınan ve bugün yargılanmasına başlanacak 6 kadın için İstanbul Anadolu Adliyesi önünde eylem yaptı.

Kadın Meclisleri eylemde, “Kadın Cinayetlerini Durduracağız”, “Bu mücadelede hiçbir kadın asla yalnız yürümeyecek!” sloganları attı ve "Las Tesis'i Değil Katillleri Yargıla" yazılı pankartlar açtı.

"BU DAVA KADIN HAREKETİNE GÖZ DAĞI, ERKEKLİĞE GÜÇ KUVVET DAVASIDIR"

KCDP Genel Sekreteri Fidan Ataselim, Las Tesis performansına dünyanın hiçbir yerinde saldırı olmadığını belirterek, şunları söyledi:

“Eylemdeki o sözler o kadar gerçekti ki o kadar önemli olan sorumluları işaret ediyordu ki, Türkiye'de buna tahammül göstermediler. Bu, kadın hareketine yönelmiş siyasi bir tavırdır. Bu adliye sarayında bizi yargılayacaklarmış, adalet sarayı! Kadınlar yaşasın diye mücadele ettiğimiz için, sorumluları işaret ettiğimiz için yargılanacakmışız. Bugünkü dava kadın hareketine göz dağı, erkekliğe güç kuvvet davasıdır."

Ataselim, kadın cinayetlerini durduracak olan İstanbul Sözleşmesi'nin ve kadın mücadelesi sonucunda çıkarılan 6284 sayılı Yasa’nın etkin uygulanmasını istedi. Ataselim, "Demek ki söylediğimiz şeyler o kadar gerçekti ki yapılması gerekeni yapalım demek yerine, kadınları cezalandırmaya kalkıyorlar. Kadınlar kendi hayatlarında erkek şiddetiyle nasıl bastırılmaya çalışılıyorsa, siyasi ve toplumsal alanda da polis kuvvetiyle darpla bastırılmaya çalışıldı. Biz bu ülkede kadınlar öldürülürken, yetkililer görevlerini yapmadığı için kurulduk. Bu adliye saraylarında 6284’ü uygulamadığı için yargılanan tek bir kolluk kuvveti gördünüz mü?" diye konuştu.

"DANSIN SÖZLERİNDE SUÇ UNSURU BULUNUYOR DİYE SALDIRDIRLAR"

Las Tesis performansının kitlesel protestolara dönüştüğünü ve yetkililere sorumluluklarını hatırlatan sözler içerdiğini ifade eden Ataselim, İstanbul’da yapılan kitlesel eylemde, polisin sözlerde ‘suç unsuru bulunduğu’ iddiasıyla kendilerine saldırdığını savundu.

"DOĞA AFETLERDE BİLE KURTULMAK MÜMKÜN, BİZ ÖNLENEBİLİR ERKEK ŞİDDETİYLE ÖLÜYORUZ"

Ataselim, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Doğal afetlerden bile can kaybı olmadan kurtulmak mümkün, bizler her gün önlenebilir erkek şiddetiyle hayatımızı kaybediyoruz. Niçin mi? Kadın olduğumuz için, kendi hayatımızla ilgili kararları kendimiz vermek istediğimiz için, boşanmak istediğimiz, çalışmak istediğimiz için, toplumsal hayata karışmak istediğimiz için, barışma tekliflerini reddettiğimiz, bir erkeği reddettiğimiz için öldürülüyoruz her gün. Biz biliyoruz ki kadın cinayetleri durdurulabilir. Adliye adliye, il il, her bir kadın şiddete uğradığında yanında bizler oluyoruz. Dünyanın dört bir yanına yayılan o Las Tesis performansını yaptık evet. Dünyanın dört bir yanında kadınlar patriyarkanın bize çizmeye çalıştığı o kadere mahkum edilmeye çalışılıyor. Kadın erkek eşit değildir denilerek kadınların ne yapması gerektiği anlatılıyor hep.”

Etiketler
İstanbul Sözleşmesi Uygulama