5 yılda 23 bin sağlıkçıya saldırı

Sağlık Bakanı Koca, 2015 yılından bu yana saldırıya uğradığı için “beyaz kod” uygulamasıyla yardım isteyen sağlık çalışanı sayısının 23 bini geçtiğini, şu ana dek sadece bin 811 saldırgana hapis cezası verildiğini bildirdi.

5 yılda 23 bin sağlıkçıya saldırı

Sağlık çalışanlarına yönelik saldırılar, koronavirüs sürecinde hız kazandı. Pandemi döneminde filyasyon ekipleri de saldırılara maruz kalırken bu saldırılara yönelik soruşturmaların yıllardır sürdüğü ortaya çıktı.

BirGün'ün haberine göre, CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu yazılı soru önergesinde, “Son beş yılda sağlık çalışanlarına yönelik şiddet olaylarının sayısı kaçtır? Önlenmesi için ne gibi çalışmalar yapılmaktadır ve kaç saldırgan ceza almıştır?” diye sordu.

Gürer’in önergesini yanıtlayan Bakan Koca, 2012 yılında yapılan düzenlemelerle sağlık çalışanlarına yönelik saldırılara karşı önlemler alındığını, bu kapsamda ‘beyaz kod’ uygulamasının geliştirildiğini bildirdi:

“2012’de ‘beyaz kod’ birimi kurulmuş ve tüm sağlık çalışanlarının anında ulaşabilmesi için 7 gün 24 saat hizmet veren ‘Alo 113’ telefon hattı tahsis edilmiştir. Böylelikle şiddet vakalarında şiddete uğrayan sağlık çalışanının beyaz kod başvurusu anında alınıp hukuki sürecin ivedilikle başlatılması sağlanmıştır.”

3 BİN SALDIRGANA PARA CEZASI

Beyaz kod uygulamasını kullanan sağlıkçılar hakkında da bilgi veren Bakan Koca, toplamda 23 bin 233 sağlık çalışanının saldırı sonucu beyaz kod uygulamasını kullandığını bildirdi.

Koca, bu başvuruların akıbetlerini ise şu şekilde anlattı:

“Aralık 2015 ve Eylül 2020 tarihleri arasında sağlık kurum ve kuruluşlarında, sağlık çalışanlarına yönelik şiddet nedeniyle yapılan beyaz kod başvurularının 18 bin 358’inin soruşturmaları devam etmekte. Yargılaması sonuçlanan dosyalarda 3 bin 64 adli para cezası, bin 811 hapis cezası verilmiştir.”

Etiketler
Hapis cezası Saldırı Uygulama