'Bu koruma çemberi genişledikçe şiddet artıyor'

Batman'da 18 yaşındaki İpek Er’e yönelik ‘nitelikli cinsel saldırı’ suçlaması ile yurttaşların günler süren tepkisinin ardından hakkında dava açılan ve tutuklanan uzman çavuş Musa Orhan tahliye edildi.

'Bu koruma çemberi genişledikçe şiddet artıyor'

Batman'da 18 yaşındaki İpek Er’e yönelik ‘nitelikli cinsel saldırı’ suçlaması ile yurttaşların günler süren tepkisinin ardından hakkında dava açılan ve tutuklanan uzman çavuş Musa Orhan tahliye edildi.

Musa Orhan’ın avukatı Mehmet Erkan Akkuş, tutuklama kararına itiraz etti. Avukat Akkuş, Siirt 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne verdiği itiraz dilekçesinde müvekkilinin kaçma şüphesinin bulunmadığını öne sürdü. İtirazı Siirt 2. Ağır Ceza Mahkemesi değerlendirdi.

Mahkeme, Avukat Akkuş’un itiraz dilekçesinde belirtilen hususları yerinde görerek Orhan’ın tahliyesine karar verdi. Siirt Cumhuriyet Başsavcılığı ise Orhan’ın tahliye kararına itirazda bulundu. Ancak itiraz, kararın kesinleşmiş olması gerekçesiyle reddedildi. Orhan, 16 Ekim'de hâkim karşısına çıkacaktı.

Yurttaşların günler süren eylemlerinin, sosyal medyada düzenlenen kampanyaların ardından tutuklanan Orhan’ın ‘kaçma şüphesi olmadığı’ iddiasıyla salıverilmesi kafalarda soru işaretine neden oldu. Çok sayıda yurttaş sosyal medyada, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun, uzman çavuşun gündem olmasından rahatsızlığını dile getirdiği sözlerinin söz konusu tahliye kararının verilmesine yol açıcı nitelikte olduğun belirterek tepki gösterdi.

NE YAPARSA YAPSIN KORUYORLAR

Tüm bu soru işaretlerini BirGün'den Dilan Esen'e değerlendiren feminist Avukat Tuba Torun, şiddetin hiçbir bahanesinin olmayacağına dikkat çekti. Failin kayıtsız ve şartsız cezalandırılması gerektiğini söyleyen Torun, “Soylu’nun ifadelerine baktığımızda bazı istisnaların olduğu görülüyor. Soylu, bazı kişiler ne yaparsa yapsın korunduğu algısını yaratıyor” dedi.

Yaşananın tam anlamıyla cezasızlık olduğuna vurgu yapan Torun, “Bu koruma çemberi genişledikçe şiddet artıyor. Bu durum uzun zamandır devam ediyor. Yasaların kayıtsız ve şartsız şekilde İstanbul Sözleşmesi’nde de belirtildiği gibi en etkin şekilde uygulanması gerekiyor. Ancak Türkiye’de bu yapılmıyor” diye konuştu.

Failin avukatı Akkuş’un “Türk askerine atılmış iftiraları ortaya çıkardığım sürece avukatlık yapmış olurum” sözünü hatırlatan Torun, şunları söyledi: “Bu ifadelerde Soylu’nun etkilerini görüyoruz. Verilen tahliye kararının bu savunmayla ilgisi var. Bunun sorumlusu da Soylu’nun yaydığı algı. Oysaki taciz tecavüz ve şiddetin hiçbir bahanesi yoktur. Kim yaparsa yapsın cezalandırılmalıdır.”

ADETA HÜKÜM VERİLDİ

Er ailesinin avukatlarından Ayşegül Kesici ise mahkemenin hukuksuz bir karar verdiğinin altını çizdi. Aslında değerlendirme yapması gereken Siirt 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nin adeta hüküm veren mahkeme yerine geçtiğini belirten Kesici, şunları dile getirdi: “Mahkeme olayın tamamına ilişkin bir değerlendirme yaptı. Gerekçede rızadan bahsediyor. Aslında mağdurun beyanı esas alınması gerekirken mağdur şuan hayatta bile değil. Çok acı bir karar. Bu karara itiraz edemiyoruz ama Siirt 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne tutuklamaya dair dilekçe verdik. İstanbul sözleşmesinin uygulanmadığını da gösteriyor. Verilen tutuklama kararı belki de kamunun tepkisini önlemek içindi fakat biz bundan yılmayacağız.”

***

Bakanlıktan basına tehdit

İçişleri Bakanlığı’nca Musa Orhan’ın tahliye edilmesine ilişkin yaptığı açıklamada, TELE 1 ve diğer televizyon kanallarının Bakan Soylu’ya iftira attığı iddia edildi. Açıklamada, madya kurumları hakkında yasal işlem başlatılacağı aktarıldı. açıklamada “Kurumlarımızı ve adalet sistemimizi yıpratmayı hedefleyen TELE 1 adlı TV kanalının yanı sıra gayri ahlaki iftiraları atan terör örgütüne müzahir basın-yayın organları hakkında gerekli tüm yasal işlemler başlatılacaktır” denildi. Ayrıca açıklamada fail hakkında ihraç işleminin başlatıldığı aktarıldı.

***

Kilis’te cinsel istismar failine tahliye

Kilis Musabeyli’de 15 yaşındaki çocuğu cinsel istismara maruz bıraktığı iddiasıyla tutuklanan sanık 12 gün sonra tahliye edildi. Çocuğun şikâyeti üzerine tutuklanan şahıs, 12 gün cezaevinde kaldıktan sonra tahliye edildi. 2 yıl önce gerçekleşen olayda kız çocuğuna cinsel istismarda bulunan şahıs, mağdur çocuğu tehdit etti. Daha sonra bir kez daha çocuk istismara maruz bırakıldı. Çocuğun yaşadıkları, hastaneye götürülünce ortaya çıktı. Doktorun, jandarmaya haber vermesinin ardından çocuk, “Şikâyetçiyim, bana tecavüz etti. Bu iki yıl boyunca aralıklarla sürdü. Korktuğum için kimseye bir şey diyemedim” diye ifade verdi. Ardından tutuklanan şüpheli, 4 gün önce tahliye edildi. CHP 26. Dönem Milletvekili Barış Yarkadaş’ın ailenin verdiği bilgi üzerine kamuoyuna duyurduğu olaya ilişkin, “Hikâyeyi dehşet içinde dinledim. Dava dosyasında telefon görüşmeleri ve diğer bilgiler mevcut. Ortada mağdur bir genç kız ve adalet arayan bir aile var. Mağdur edilen kızımızın 3 ayrı ifadesi var. 3 ifadede de ısrarlı bir biçimde tecavüze uğradığını söylüyor. Sanığın 12 gün içinde tahliye edilmesi hukukla açıklanamaz. Delil durumu değişmiş değildir” dedi.

Etiketler
Musa Orhan - İpek Er Batman Saldırı Şiddet