Türkiye ayağa kalktı! Kadınlar 'Pınar Gültekin' için sokakta

Kadınlar, katledilen Pınar Gültekin için Türkiye'nin birçok şehrinde sokağa çıktı.

Muğla'nın Ula ilçesinde 5 gündür kayıp olan üniversite öğrencisi 27 yaşındaki Pınar Gültekin’in, Cemal Metin Avcı isimli erkek tarafından öldürüldüğü ortaya çıktı.

Pek çok kentte kadın cinayetlerine karşı mücadele çağrılarının yapıldığı eylemlerde kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetleri son bulana kadar "susmuyoruz" denildi.

İSTANBUL

İstanbul'da kadınlar, Kadıköy Eminönü İskelesi önünde basın açıklaması için toplandı. Pınar Gültekin ve katledilen tüm kadınlar için bir araya gelen kadınlar, "Bir kadın daha eksilmemek için İstanbul Sözleşmesi uygulansın, 6284 uygulansın" dedi.

Kadınlar, Cemal Metin Avcı tarafından katledilen Pınar Gültekin için sokağa çağırıyor” başlığıyla hazırlanan çağrı metninde, şu ifadelere yer verildi. "Her kadın cinayetinin arkasında yatan sebeple öldürüldü Pınar Gültekin. Bir erkeğe 'hayır' dediği için. İstanbul Sözleşmesi'ni kaldırmak isteyenler, kadınlar erkeklere 'hayır' diyemesin, 'hayır' derse yaşamasın istiyor. Kadınları öldürenler, erkek yargıdan, ülkeyi yönetenlerden güç alıyor. Onlara rağmen yaşayabilmek, hem de eşit ve özgür yaşayabilmek için Pınar Gültekin için, hepimiz için bugün kadınlar her yerde isyanda!

Öte yandan saat 19:30'da Beşitaş'ta toplanan kadınlar, "Her gün onlarda kadının öldürüldüğü Türkiye'de kadın cinayetlerini önlemek isiyorsanız, önce İstanbul Sözleşmesi'ni açıp tek tek okuyacaksınız" dedi.

Türkiye ayağa kalktı! Kadınlar 'Pınar Gültekin' için sokakta - Resim : 1

ANTALYA

Antalya Kadın Platformu, Attalos Meydanı'nda toplanarak basın açıklaması gerçekleştirdi. "Pınar bize devir kalan bir isyandır, bir yaşamak istiyorum şiyarıdır" denilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Yaşamak için savaşacağız. Evimizde ki iş yerimizde ki memleketimizde ki tüm kadın düşmanları ile. Örgütlenerek, bir birimize kenetlenerek, yaşamı elinden alınmış katledilmiş kız kardeşlerimizin gülüşünü yüzümüze yerleştirerek mücadele edeceğiz. Kadınların kanı ile yazılmış ve kazanılmış hiçbir hakkımızdan bizi mahrum bırakamayacaksınız.

Türkiye ayağa kalktı! Kadınlar 'Pınar Gültekin' için sokakta - Resim : 2

Yineliyoruz;

Kadın örgütlerini ve İstanbul sözleşmesini hedef gösterenler öldürülen tüm kadınların katilidir. Kadınların hayatını kendi siyasi çıkarlarınız için malzeme yapamazsınız. hayatımız sizi oyuncağınız değildir .Hepinizden hesap soracağız."

ANKARA

Saat 19:00'da Çankaya Belediyesi önüde toplanan Ankara Kadın Platformu'ndan kadınlar, "Pınar Gültekin ve katledilen bütün kadınlar için susmuyoruz, sokaktayız" dedi.

Erkeklerin cesareti her gün kadınların yaşam güvencesini elinden alan AKP iktidarından aldığı söylenen açıklamada, "“Özgecan Aslan, Şule Çet, Ceren Özdemir, Gülistan Doku.. Ve daha binlerce kadın.. Hikayemiz aynı. Erkekler onlar sırf hayır dediği için, kendilerinden boşandığı veya ayrıldığı için veya hiç birlikte olmak istemediği için kadınları öldürme cesaretini, kadınlar öldürüldüğünde dahi yine o kadınların hayatını mercek altına alan, yine kadınların tercihlerini sorgulayan, öldüreni değil öldürüleni suçlayan savcılardan, hakimlerden, medyadan, iktidardan, toplumdan bir bütün erkek egemenliğinden, her gün kadınların yaşam güvencesini elinden alan AKP iktidarından alıyor” diye konuştu. Kurtdere, “AKP iktidarı ve onun erkek egemen kurumları kadınların yaşam güvencesi olan haklarına saldırarak artık sadece kadın düşmanı politikaları uygulamakla kalmıyor, kadın katili oluyor” denildi.

Türkiye ayağa kalktı! Kadınlar 'Pınar Gültekin' için sokakta - Resim : 4

ESKİŞEHİR

Eskişehir'de kadınlar, Espark önünde toplanarak Pınar Gültekin'in katledilmesini protesto etti. 'İstanbul Sözleşmesi yaşatır', 'Kadın cinayetleri politiktir' yazılı dövizler tutan kadınlar, burada oturma eylemi gerçekleştirdi.

Türkiye ayağa kalktı! Kadınlar 'Pınar Gültekin' için sokakta - Resim : 5

MALATYA

Malatya Demokratik Kadın Platformu “İstanbul Sözleşmesi’ne, kadınlara ve çocuklarımıza dokunamazsınız! Hayatlarımızdan da haklarımızdan da vazgeçmeyeceğiz” diyerek basın açıklaması yaptı.

NE OLMUŞTU?

16 Temmuz'dan bu yana kayıp olan 27 yaşındaki Pınar Gültekin'in cansız bedeni, Menteşe ilçesinin kırsal Yerkesik Mahallesi'ndeki ormanlık alanda bulunmuştu. Olayla ilgili olarak Cemal Metin Avcı isimli erkek gözaltına alınmıştı. Zanlının jandarmadaki sorgusunda suçunu itiraf ettiği öğrenilmişti.

Etiketler
Pınar Gültekin davası Türkiye