Sakarya'daki havai fişek fabrikası patlamasında bir ihmal şüphesi daha

Sakarya'nın Hendek ilçesinde, önceki gün meydana gelen havai fişek fabrikasındaki patlamanın ardından ihmal tartışmaları gündeme geldi.

Sakarya'daki havai fişek fabrikası patlamasında bir ihmal şüphesi daha

Büyük Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası'nda yaşanan patlamada 4 işçi hayatını kaybederken biri ağır 114 işçi yaralandı.

Gerçekleşen facianın ardından fabrikada 13 yıldır çalışan işçi Kesiban Yolcu yaptığı açıklamada, ''Malları ısınma yapıyor diye dışarı sermişler. Bunlar patladı diyorlar ama patlasa dün patlardı. Üretim bölümünden çıktığını tahmin ediyorum. Isınma vardı orada. Isınma olmaması gereken bir şey, uyardık ama dinlemediler'' dedi.

BİNA DÜZENİ UYGUN MU?

Kentsel Dönüşüm Uzmanı Samet Serbest, Twitter hesabından yaptığı paylaşım ile Coşkunlar Havai Fişek Fabrikasının bina konumlarının 'Patlayıcı Maddeler Depolama Tüzüğü'ne uymadığını belirtti.

Serbest yaptığı açıklamada, Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası'nın uydu görüntüleri ile Sakarya'da bulunan başka bir fabrikanın görüntülerini yan yana getirdi. Binalar arasındaki mesafenin en az 50 metre olması gerektiğini belirtti.

Sakarya'daki havai fişek fabrikası patlamasında bir ihmal şüphesi daha - Resim : 1

İşte açıklamanın tamamı:

''Coşkunlar Havai Fişek Fabrikasının bina düzeni Patlayıcı Maddeler Depolama tüzüğüne uygun mu? Binalar arası 50 metre olması lazım. Bina çevrelerinde üstü açık yangın ve basınca dayanıklı beton duvar olmalıdır. Binaların arasında bulunması gereken sütrelerin olmamasından dolayı intibak etkisiyle patlamanın şiddeti yayılmış ve büyük bir faciaya sebep olmuştur. Çatıların seyyar çinko tabakaları yapılmış olması binaların yıkılma etkisini azaltmış ancak yeterli olmamıştır. Ağır ve tehlikeli iş yerleri statüsündeki yerler yönetmelik tüzük ve kanunlara göre daha sık denetlenmeli ve gereği yapılmalıdır. Teknik personel eğitimi devlet kanallı tek elle olmalıdır.''

Sakarya'daki havai fişek fabrikası patlamasında bir ihmal şüphesi daha - Resim : 2

Sakarya'daki havai fişek fabrikası patlamasında bir ihmal şüphesi daha - Resim : 3

Sakarya'daki havai fişek fabrikası patlamasında bir ihmal şüphesi daha - Resim : 4

Etiketler
Hendek Havai Fişek Fabrikası Patlama Sakarya Patlama Hendek