Sakarya'daki patlama hakkında yetkililerden ilk açıklamalar

Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım, "10 yaralı var, yaralıları hastaneye sevk ettik. Sıkıntılı bir durum yok, durumları iyi. 10 kişinin de fabrikadan kendi gayretleriyle çıktığını ifade ettiler bize.' dedi.

Sakarya'daki patlama hakkında yetkililerden ilk açıklamalar

Sakarya'nın Hendek ilçesinde havai fişek fabrikasında meydana gelen patlamanın ardından peş peşe çarpıcı açıklamalar geldi. Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım patlama ile ilgili yaptığı son dakika açıklamasında 'Fabrika sahibinden aldığımız bilgiye göre içeride yaklaşık 150-200 insan var. Türkiye'de deposu en büyük olan fabrika. Deposunda 110 ton patlayıcı havai fişek olduğunu değerlendiriyoruz. 10 yaralı var, yaralıları hastaneye sevk ettik. Sıkıntılı bir durum yok, durumları iyi. 10 kişinin de fabrikadan kendi gayretleriyle çıktığını ifade ettiler bize.' dedi.



Sakarya'nın Hendek ilçesinde havai fişek fabrikasında meydana gelen patlamanın ardından peş peşe çarpıcı açıklamalar geldi. Sakarya Valisi patlama ile ilgili yaptığı açıklamada 'Fabrikanın içinde 150-200 kişi var' dedi.

SAKARYA VALİSİ ÇETİN OKTAY KALDIRIM: ‘110 TON CİVARINDA PATLAYICI, HAVAİ FİŞEK’

Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım havai fişek fabrikasındaki patlamayla ilgili olarak, "Öncelikle hem ülkemize, hem Sakarya’mıza geçmiş olsun. Saat 11.10 sularında şiddetli bir patlama oldu. Tabii burası bir havai fişek fabrikası ve deposu en büyük olan fabrika. Deposunda da 110 ton civarında patlayıcı, havai fişek olduğunu değerlendiriyoruz. Şu anda patlamalar devam ediyor. Bütün ekiplerimiz burada, sağlık, UMKE, AFAD, jandarma, arama kurtarma, itfaiye, bütün ekiplerimiz burada. Patlamalar devam ettiği için şu anda arkadaşlar müdahale edemiyor. Kurumda 190 çalışan var." dedi.

Vali Kaldırım sabotaj gibi bir bulguya rastlamadıklarını belirterek, açıklamalarına şöyle devam etti:

"Fabrika sahibinden teyit aldığımız bilgi, içeride de 100'ün üzerinde insan olduğunu değerlendiriyoruz. Çok şükür şu ana kadar bize intikal eden, içeriden çıkanlarda da bir can kaybı yok. İnşallah da olmaz. Biz tüm ekiplerimizle sahadayız. Olay yerindeyiz. Patlamalar durduğu anda da zaten müdahaleyi yapacağız. İnşallah dediğim gibi bir can kaybı olmaz. Buranın denetimleri de en son 3'ncü ayda yapılmış, sürekli denetleniyor. Ama böyle bir patlama meydana geldi. Herhangi bir nedenle patlamanın nasıl meydana geldiği konusunda araştırmalar devam ediyor. Herhangi bir sabotaj gibi bir bulguya daha rastlamadık. Şu anda arkadaşların çalışması devam ediyor. Süreçle ilgili, gelişmelerle ilgili biz de buradayız. Bütün ekiplerimiz burada. Kamuoyunu bilgilendirmeye devam edeceğiz. Şu anda 2-3 kişi sevk edildi. Kendiliğinden çıkanlar olduğunu söyledi arkadaşlarımız."

Jandarma ekipleri yeni patlama ihtimaline karşı bölgede bulunan vatandaşları bölgeden uzaklaştırdı. Patlamanın ilk zolarak stok deposunda çıktığı öğrenilirken, patlamanın nedeni belirlenemedi.

Sakarya'daki patlama hakkında yetkililerden ilk açıklamalar - Resim : 1

41 YARALI VAR

Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım sosyal medya hesabından, "Devletimiz bütün imkanlarıyla Hendek’te. Olay yerindeyiz. İlgili bütün birimlerimiz sahadalar, gerekli müdahaleleri yapıyorlar. Şu ana kadar 41 yaralıyı hastanelerimize intikal ettirdik, can kaybımız yok şükür. Tüm hemşerilerimize geçmiş olsun" diye açıklama yaptı.

SAKARYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI EKREM YÜCE:

Bütün ekiplerimiz burada. Çalışmalarımız devam ediyor, patlamalar devam ediyor. Şu anda yaralılarımızı çıkarıyoruz, burası ana baba gibi. Gürültüden sesinizi duyamıyorum. Hala patlamalar devam ediyor, rakam verirsem yanıltırım. Şu anda biz bir yandan patlamak üzere olan bir depoyu soğutmaya çalışıyoruz, bir yandan yaralıları taşımaya çalışıyoruz, bir yandan yangını söndürmeye çalışıyoruz. Patlama deponun olduğu yerde meydana geldi

- İçeride kimse var mı?

Var çıkarmaya çalışıyoruz. Çalışanların hepsi bundan etkilenmedi. Yaralı konusunda bilgi verirsem yanıltırım. Yangını söndürelim sonra sizlere bilgi verelim.

- Çok mu fazla yaralı var?

Sayısı konusunda bir şey söylemeyeyim. Uğraşıyoruz.

SAKARYA TİCARET ODASI BAŞKANI AKGÜN ALTUĞ:

Kapasite raporlarına göre 195 kişinin çalıştığını biliyoruz, ancak içeride kaç kişinin olduğu bilinmiyor. İçeride kaç yaralının olduğu bilinmiyor. Şu an fabrika yöneticilerinin yanına gidiyoruz. Yaklaşık 11 bin metre kare kapalı alanı var.

HENDEK BELEDİYE BAŞKANI: NET BİLGİYİ YETKİLİLER VEREBİLİRLER

Hendek Belediye Başkanı Turgut Babaoğlu şu bilgileri aktardı:

"Tabi burası sevindirici bir yanı var. Şehrin çok uzağında, yerleşim yerlerine uzak bir yerde. Halkımıza zarar verebilecek bir durumda değil. Burada tam yetkili kimseye ulaşamadık. İtfaiye ve ambulansların dışında kimsenin içeriye girmesine izin verilmiyor. 150'ye yakın çalışanın olduğu, içerideki insanların durumuyla ilgili net bir bilgimiz yok. Can kaybı olmadığı bilgisini aldık, ama net bilgiyi yetkililer verebilirler.

Buraya yaklaşık 30 kilometre ilerden de duyuldu bu patlamalar. Yakın çevredeki evlerin camlarına varıncaya kadar patlama oldu. Yüksek basınçlı bir patlamaydı. Ben 15 kilometre öteden net bir şekilde, şiddetli bir şekilde duyduk."

AKP SÖZCÜSÜ ÖMER ÇELİK

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, Sakarya'nın Hendek ilçesinde havai fişek fabrikasında meydana gelen patlama sonrası çıkan yangına ilişkin, "Havai fişek fabrikasında canlarımız var. Allah hepsini korusun" dedi.

Çelik, Twitter hesabından, Sakarya'nın Hendek ilçesinde havai fişek fabrikasında meydana gelen patlama sonrası çıkan yangına ilişkin açıklamada bulundu. Çelik, "Dualarımız canlarımızla. Sakarya Hendek’te patlama olan havai fişek fabrikasında canlarımız var. Allah hepsini korusun. Tüm dualar ve gayretler onlar için." ifadesini kullandı.

Sakarya'daki patlama hakkında yetkililerden ilk açıklamalar - Resim : 2

YARALI SAYISI 56’YA YÜKSELDİ

Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım sosyal medya hesabından, “Hendek ilçemizde bir fabrikada meydana gelen patlama ile ilgili bütün ekiplerimizin arama, kurtarma ve olaya müdahale çalışmaları yoğun şekilde devam etmektedir. Şu ana kadar intikal eden herhangi bir can kaybı yoktur. 56 yaralımız hastanelere sevk edilmiştir.” diye açıklamada bulundu.

Etiketler
Hendek Havai Fişek Fabrikası Patlama Sakarya Hastane Patlama