Hande Fırat: Üst düzey birden fazla AK Partili isme sordum 'düzenlemenin dislike’larla ilgisi yok' dediler

Hürriyet yazarı Hande Fırat, AKP'nin sosyal medya ile ilgili yapacağı düzenlemenin Erdoğan'ın canlı yayınına gelen rekor beğenmeme ile ilgisi olmadığını yazdı. Kaynağı ise üst düzey AKP'li isimler!

Hande Fırat: Üst düzey birden fazla AK Partili isme sordum 'düzenlemenin dislike’larla ilgisi yok' dediler

Hürriyet Ankara Temsilcisi Hande Fırat, "Sosyal medya nasıl düzenlenecek?" başlıklı bugünkü yazısında, AKP'de sosyal medya düzenlemesi konusunda yaşanan tartışmayı ve Netflix'in bu düzenlemeye nasıl girdiğini yazdı.

AKP'nin yapacağı düzenlemede sosyal medyayı tamamen kapatma seçeneğinin olmadığını ve buna da iki örnekle karar verildiğini aktaran Hande Fırat'ın yazısında ilgili bölüm şöyle:

Açıklamalarla tartışmanın “Kapanacak mı kapanmayacak mı” noktasına kadar geldiği sosyal medya konusunda iki çarpıcı örnekle başlayalım. Böylece en merak edileni baştan söyleyelim. Bu iki örnek edindiğim bilgiye göre Cumhurbaşkanı Erdoğan’a da anlatıldı.

KAPATMA ÇÖZÜM DEĞİL GÜNDEMDE DE DEĞİL

Masaya şu iki örnek konuldu:

2014 yılında Cumhurbaşkanı Erdoğan “Twitter’ın kökünü kazıyacağız” demiş ve Türkiye’de Twitter kapatılmıştı. Ancak kullanımda kayda değer bir azalma olmamıştı. Nedeni VPN ile kullanıcıların sosyal ağa erişimleriydi.

İran örneği. İran’da tüm sosyal ağlar kapatıldı. Ancak İranlılar her gün yeni VPN frekansı alarak sosyal ağlara, platformlara girmeye devam etti.

Bu iki çarpıcı örnek bizzat AK Partili isimler tarafından hazırlanarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bilgisine sunuldu. Görüştüğüm tüm AK Partili üst düzey isimler, “Kapatma çözüm değil, amacımız kapatmak da değil” dediler.

HEDEF BATI YAKLAŞIMI

Diğer yandan Dijital Dönüşüm ve Yeni Medya Düzeni raporu ile hem Cumhurbaşkanı’na hem de MYK üyelerine dünyadaki iki ana yaklaşım da anlatıldı. Şimdi virgülüne dokunmadan raporda yer alan iki yaklaşımı da sizlere aynen aktarıyorum. “Dünyada düzenlemeler konusunda iki kamp bulunmaktadır” deniliyor ve şöyle sıralanıyor:

Çin, Rusya ve İran hattı güvenlik yasak paradigmasını benimseyen, siber dünya ile ilişkilerini bu çerçevede düzenleyen ülkeler.

ABD, Fransa, Almanya ve AB gibi siber dünyadaki gelişmelere karşı yeni siber hukuk çalışmalarını hızlandıran ülkeler. Batı cephesindeki bu ülkeler dijital ve sosyal medya platformlarına sorumluluk yükleyerek denetim, düzenleme ve yaptırımları hukuk normlarına dönüştürmüşlerdir.

AK Partili isimler, “Türkiye’nin hedefi ikinci maddede yer alan Batı cephesindeki düzenlemeleri gerçekleştirmek” diyor.

NETFLIX VE DISLIKE MESELESİ

Üst düzey birden fazla AK Partili isme bu düzenlemelerin Cumhurbaşkanı’nın YouTube’da aldığı dislike’larla ilgili olup olmadığını sordum. Konunun bununla ilgisi olmadığını söylediler. Bu arada şunu da söyleyeyim, liderler telefon ellerinde, “Dur şu tweet’i atayım, kaç like almışım bakayım” diye yaşamıyorlar. Tüm bunları onlar adına yapan ekipleri var. Gelelim telaffuzuyla, Dark ve spoiler ile gündem olan Netflix’e... AK Partililer de Netflix’in bir sosyal ağ olmadığını biliyor. Ancak sanıyorum Cumhurbaşkanı’nın dizi izlemeye vakti olmamıştır.

Kısacası bir gün MYK’da yapılan sunumdan sonra belli ki bir karışıklık olmuş. Üzerinde konuşulan düzenlemelerin Netflix ile bir ilgisi yok.

Peki Netflix nasıl gündeme geldi?

Son MYK toplantısında meşhur Z kuşağı konuşulurken gençlerin ne izlediği konusu da gündeme geliyor. Netflix AK Parti’nin gündemine de böyle geliyor. Özellikle LBGT dizi ve filmleri konuşuluyor. Bunun ayrıntılarını da bir başka yazıda ele alalım.

Etiketler
Z kuşağı Ordu Hande Fırat Hürriyet