Utancın fotoğrafı: Çoklu baro taslağı komisyonda, baro başkanları dışarıda!

Meclis’e alınmayan baro başkanları oturma eylemine başladı.

Utancın fotoğrafı: Çoklu baro taslağı komisyonda, baro başkanları dışarıda!

Çoklu baro düzenlemesini içeren Avukatlık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmelerine TBMM Adalet Komisyonunda getirildi. Meclis'e gelen baro başkanları içeri alınmadı. Başkanlar TBMM önünde oturma eylemine başladı.

TBMM Adalet Komisyonunda, baroları bölmeyi öngören kanun teklifinin görüşmelerine başlandı. Adalet Komisyonu, Başkanvekili ve AKP Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç başkanlığında toplandı.

Komisyon toplantısı, yeni tip koronavirüs (COVID-19) tedbirleri kapsamında, daha geniş alana sahip TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu toplantı salonunda gerçekleştiriliyor.

Komisyon toplanmadan önce, salonda bulunan sandalyeler dışarı çıkarılırken, salonda sadece komisyon üye sayısı kadar sandalye bırakıldı. Normal işleyişte komisyonlara üye olmayan milletvekilleri de katılıp görüş bildirebiliyordu.

Basına sınırlama

Ayrıca komisyon toplantısını basın sadece açılışta izleyebilecek. Komisyonun bulunduğu yerde güvenlik görevlileri bulunduruluyor.

Toplantıda, AKP ve MHP milletvekillerinin hazırladığı Avukatlık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmelerine geçilmeden önce muhalefet milletvekilleri, görüşmelerin iptal edilmesini ya da salonun uygun hale getirilmesini istedi.

Yılmaz Tunç, Meclisteki en büyük komisyon salonunun Plan ve Bütçe Komisyonu salonu olduğunu ve toplantıya ilişkin tedbirleri aldıklarını, salonu fiziki mesafe kuralına göre düzenlediklerini iddia etti.

Bunun üzerine söz alan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, toplantının daha geniş salonda yapılmasını önerdiklerini hatırlatarak, söz isteyen bütün milletvekillerine söz verilmesini ve salonun uygun hale getirilmesini talep etti. HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, ortamın sağlıklı olmadığını ve herkes için risk taşıdığını dile getirdi.

Bunun üzerine Komisyon Başkanvekili Tunç, komisyon salonunun Kovid-19 tedbirlerine uygun hale getirilmesi için toplantıya ara verdi.

Öte yandan CHP’nin komisyona 130 milletvekili ile katılacağı ve komisyonu çalıştırmama konusunda protesto düzenleyeceği öğrenildi.

Baro başkanlarından oturma eylemi

Baroları bölme taslağının komisyonda görüşülmesi ile Meclis’e gelen baro başkanları içeriye alınmadı. Duruma tepki gösteren başkanlar TBMM önünde oturma eylemine başladı.

Kaynak: Sendika.Org

Etiketler
Çoklu baro sistemi