Doktor Çamak’tan koronavirüs uyarısı: Çok sayıda test yapılmalı

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Hüseyin Çamak, koronavirüs salgınına dair açıklamalar yaptı.

Doktor Çamak’tan koronavirüs uyarısı: Çok sayıda test yapılmalı

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Hüseyin Çamak, koronavirüs salgınına dair Pirha'dan Diren Keser'e açıklamalar yaptı.

Koronavirüsün diğer salgınlardan en önemli farkının hızlı yayılması olduğunu belirten Çamak, hükümetin sağlık örgütleriyle eş güdümlü çalışmamasının büyük eksiklik olduğunu vurguladı. Çamak, “Bağışıklık sistemini güçlü kılmak için yeterli ve dengeli beslenmeli, karanlık ve sessiz odada 6-8 saat uyku ve hareketli olunmalı” diyerek 14 kurala uyulması çağrısı yaptı. Hükümete de seslenen Dr. Çamak, “Çok sayıda TEST yapmalı. TEŞHİS koymalı. Hastalıklı olanları tecrit ederek TEDAVİ etmeli” dedi.

Koronavirüs salgını tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de etkisini arttırmaya devam ediyor. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Hüseyin Çamak, salgına ilişkin PİRHA’nın sorularını yanıtladı.

“KORONA SALGINININ EN ÖNEMLİ ÖZELLİĞİ ÇOK ÇABUK BULAŞIYOR OLMASI”

Koronavirüs salgını neden bu kadar etkili hem sağlık hem de ekonomik açıdan değerlendirebilir misiniz?

Covid-19 virüsü bütün dünyada korku ve panik yarattı. Bilindiği gibi her yıl influenza dediğimiz grip salgınından bütün dünyada 500 bin insan ölür. Nitekim bu yıl Aralık ve Ocak aylarında Türkiye’de çok yaygındı. Ben de çok hasta muayene ettim ve zatürreye çevirip ölenler oldu ama kanıksanmadı. Çünkü bulaşım oranı düşük ve Nisan’dan sonra da görülmez. Korona salgınına gelince neden bu korku ve panik. Çünkü çok çabuk bulaşıyor. Çok insanı enfekte ediyor. Bir deney yapılıyor: Bir otobüse 30 sağlam insan bindiriliyor. Covid-19 taşıyıcı biri de diğerlerinin haberi olmadan en arka koltuğa oturtuluyor. Yarım saat sonra hepsi indiriliyor. Yapılan testte 10 yolcunun testi pozitif çıkıyor. İşte bütün mesele bu. Çok kişiye bulaşma ve hasta etme özelliği var.

Ekonomik yönüne gelince, küresel salgın olduğundan tüm dünya ekonomilerini ve çalışanları etkiliyor. En çok küçük iş yerlerini etkiliyor. Berberi, bakkalı ve günlük çalışanları düşünün. En çok da işçiler ve emekçiler etkileniyor. Duyumlarıma göre ücretsiz izine çıkarılanlar var. Ne yiyip ne içecekler. Hele bir de zorunlu taksit ödemesi varsa. Hepsi etkileniyor. İşte iktidar ve yöneticilerin öngörülemeyen bu tür olaylara hazırlıklı olmaları gerekiyor. Verilere göre şu anda tüm dünyada 2 trilyon dolar zarar var. Bütün ülke liderleri vatandaşlarına şu mesajı veriyor: İçiniz rahat olsun. Tüm gereksinimleriniz devlet tarafından karşılanacak ve insanlar rahat. Bizde böyle bir güvence yok. Açıklanan paket dar gelirli ve kıt kanat geçinen insanlarımıza bir şey vermiyor. Umarım yeni önlemler alınır.

“HALKIMIZ, BİLİNEN 14 KURALA SIKI BİR ŞEKİLDE UYMALI”

Sizce yapılması gerekenler hükümet nezdinde yapılıyor mu, eksik ya da yapılmayan nedir?

Toplumun her kesimi ile eş güdüm içinde çalışmalı ve düşüncesini almalı. Sivil toplum örgütlerinin ve derneklerin yardımı alınmalı. Özellikle sağlıkla ilgili birlik ve odaların görüşleri çok önemli. Bilim kuruluna TTB, Diş Hekimleri Odası, Eczacı Odası, Veteriner Odası ve işçi temsilcilerinin alınmaması ve düşüncelerinin dikkate alınmaması büyük eksiklik. Bilimi dikkate almak gerekiyor.

Ülkemiz önlemleri almakta gecikti. Çin’de ilk olgu çıktığında Umre’ye gidişler yasaklanmalıydı. Bu yapılmadı ve dönenler sıkı kontrol altına alınmalıydı. İlk kafileler Anadolu’nun dört bir yanına dağıldı. Kontrolden çıktı. İkincisi, sınırlarımızda gerekli önlem alınmadı. Yurt dışından gelenler için önlemler alınmadı. Duyduğuma göre şu anda bile, özellikle İran sınırında kontrolsüz geçişler çoğalmış durumda.

Halkımıza düşen, bilinen 14 kurala sıkı bir şekilde uymak. Bağışıklık sistemini güçlü kılmak: yeterli ve dengeli beslenmek ve hazır değil, tencerede pişeni yemek çok önemli. Karanlık ve sessiz odada 6-8 saat uyku ve evde gün içerisinde hareketli olmak, evi havalandırmak da yapılması gerekenler arasında sırlayabilirim. Bir diğer yapılan yanlış eldiven ve maske takılması. Sadece hasta olanlar maskeyi takmalı. Bulaşma ne kadar az olursa ve geciktirilirse virüsün yok olması o kadar çabuk olur. Patolojik hastalık yanında zihinsel bulaşma çok önemli, psikolojiyi bozuyor. Bunun tedavisi daha zor.

“DEVLET KIRSAL KESİMDE ÇALIŞAN VE ÜRETİM YAPANLARA DESTEK OLMALI”

Hükümet şu anda ne yapmalı?

- Üç T kuralını ivedilikle hayata geçirmeli.

- Çok sayıda TEST yapmalı.

- TEŞHİS koymalı.

- Hastalıklı olanları tecrit ederek TEDAVİ etmeli.

Aynı zamanda şu günlerde herkes marketlerde temel gıda maddelerine saldırıyor. Raflar boşaltıldı. Yönetenler yani devlet kırsal kesimde çalışan ve üretim yapanlara destek olmalı. Çiftçiler çok önemli. Hayvan üreticileri çok önemli. Kırsaldaki insanlarımızın yerinde kalması ve üretime katkıda bulunması için katkıda bulunulmalı. Bakın Rusya buğday ihracatını durdurdu. Ülkemiz dışardan her yıl buğday ithal eder. Kırsal kalınma ülkemizin önceliği olmalı.

Şunu da belirtmekte fayda var. Bence aşırı korku ve paniğe gerek yok. 14 kurala uyalım. Bu kurallara bir tane de ben ekleyeceğim. Halkımızın çoğunda BURUN İÇİNDEN KIL ÇEKME ALIŞKANLIĞI VAR. Bunu yapmasınlar: Virüsün daha hızlı girmesine çok uygun bir ortam hazırlanmış oluyorlar. Bir de ateşleri olursa aniden düşürmesinler. Ateş aynı zamanda bir savunma mekanizmasıdır. Korona’ya inat yaşasın hayat.

Etiketler
Koronavirüs Türkiye Salgın