Cezaevlerinde risk büyük: Acil çözüm bulunsun

Koronavirüsün ülkeye yayılmasıyla birlikte salgın tehdidinin en yüksek olduğu yerlerden olan cezaevlerindeki mahkûmlara yönelik Adalet Bakanlığı’ndan herhangi bir açıklama gelmedi.

Cezaevlerinde risk büyük: Acil çözüm bulunsun

Koronavirüsün ülkeye yayılmasıyla birlikte salgın tehdidinin en yüksek olduğu yerlerden olan cezaevlerindeki mahkûmlara yönelik Adalet Bakanlığı’ndan herhangi bir açıklama gelmedi. Ülkedeki cezaevlerinde hasta, ağır hasta, kadın, yaşlı ve çocuklarında arasında olduğu yaklaşık 300 bin kişi tutuklu bulunuyor.

Cezaevlerinin durumuna ilişkin aralarında İstanbul, İzmir, Ankara ve Diyarbakır Barosu’nun da bulunduğu 32 baro ortak açıklama yayımladı.

Cezaevlerine ilişkin yasal düzenleme yapılmasını istenen açıklamada, “Salgın hastalık süresince infaza ara verilmesi veya cezanın evde infazı gibi tedbirlere başvurulması’’ gerektiği belirtildi. Ayrıca 74 baro başkanı ise adli ve idari yargıda dilekçe ile delil sürelerinin durdurulmasını, ertelenmesini istedi.

DÜZENLEME YAPILMALI

Avukat ve aile görüşmelerinin kısıtlanmasının salgın tehdidinin önüne geçmeyeceğine dikkat çekilen açıklamada, baroların açıklamasında talep ve öneriler şöyle sıralandı:

>> Cezaevlerinde, düşünce ve ifade hürriyetlerini kullandıkları gerekçesi ile tutuklananların bir kısmının yaş ve hastalık sebebiyle ölümcül risk grubunda olduğu bir gerçektir.

>> Hasta, yaşlı, hamile veya çocuklu kadın tutuklular, acil bir çözüm bulunmaması halinde telafisi imkânsız yaşamsal risklerle karşılaşacaktır.

>> Adli kontrol hükümlerinin yaygınlaştırılarak varsa kamusal faydanın bu suretle temini elzemdir.

>> Ceza İnfaz Kanunundaki ‘infaza ara verme’ ve ‘özel infaz usulleri’ konusunda bir kısım değişiklikler yapılarak veya ek hükümler konularak acil çözümler bulunmalıdır.

>> Tüm personelin salgına karşı genel sağlık durumlarının korunmasına yönelik tedbirler alınmalı, gerekli düzenlemeler yapılmalıdır.

Etiketler
Adalet Bakanlığı Salgın