Çorlu Katliamı'nda ikinci duruşma öncesi adalet yürüyüşü

Çorlu Tren Katliamı'nda bugün ikinci duruşma görülecek. Aileler Çorlu Tren Katliamı'nda ölenlerin fotoğraflarını taşıyarak “Hak hukuk adalet kaza değil cinayet” sloganları eşliğinde duruşmanın görüleceği salona yürüdü.

Çorlu’da 25 kişinin yaşamını yitirdiği tren faciası davasında ikinci duruşma ‘Halk Eğitim Merkezi’nde görülüyor. Aileler kazada ölenlerin fotoğraflarını taşıyarak “Hak hukuk adalet kaza değil cinayet” sloganları eşliğinde duruşmaya yürüdü. Kazada oğlu Oğuz Arda’yı kaybeden Mısra Öz Sel (solda) ile kızı Bihter’i kaybeden Zeliha Bilgin duruşma salonuna el ele tutuşarak yürüdü.

Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde, 25 kişinin öldüğü, 328 kişinin yaralandığı tren kazasıyla ilgili açılan davanın ikinci duruşması bugün Çorlu Halk Eğitim Merkezi’nde görülüyor.

Çorlu Kültür Binası'nda görülecek olan duruşma öncesinde hayatını kaybedenlerin aileleri, yaralılar, avukatlar, milletvekilleri ve sivil toplum kuruluşu (STK) temsilcileri Çorlu Santral Park'ta toplanarak adliyeye yürüyüş düzenledi.

Yaşamını yitirenlerin fotoğrafları ve kazanın ardından kalan kıyafetlerini taşıyan aileler ölen 25 kişinin adını tek tek anarak ve “Hak hukuk adalet kaza değil cinayet” ve “Çorlu’nun hesabı sorulacak”, “Adalet istiyoruz” sloganları eşliğinde yürüdü. Polisin güvenlik koridoru oluşturduğu yürüyüş güzergahında çevredekiler alkışlarıyla ailelere destek oldu.

Hayatını kaybedenlerin aileleri ve yaralılarla dayanışmak üzere Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Ahmet Şık, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Candan Yüceer ile İlhami Özcan Aygun ve KHK'lı Veli Saçılık da duruşmada bulundu.

Mısra Öz: Bu dava 4 kişi ile sürdürülemez

Çorlu tren katliamı davası öncesinde yürüyüş düzenleyen aileler, duruşmanın yapılacağı Çorlu Kültür Binası'na sloganlar eşliğinde ulaştı. Burada konuşan Oğuz Arda Sel'in annesi Mısra Öz "Davanın bir yıl sonra başlaması, insanlarımıza verilen değerin göstergesidir. Bu dava sadece 4 sanıkla ilerleyemez!" dedi.

Öz'ün ardından sözü alan İsmail Kartal ise "O koltuklarınız o kadar rahat ki, rant peşinde koşmaktan bizleri mağdur hale getirdiniz. Bunun hesabını vereceksiniz, o adalet bir gün hepinize lazım olacak!" ifadelerini kullandı.

KİMLER YARGILANIYOR?

Çorlu Cumhuriyet Başsavcılığı’nca kazanın meydana geldiği 8 Temmuz 2018 tarihinden 8 ay sonra, 5 Mart 2019 tarihinde hazırlanan iddianame Çorlu 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

Ailelerin Ulaştırma Bakanı ve TCDD’nin üst yetkililerinin de aralarında bulunduğu “kazada sorumluluğu bulunan tüm yetkililerin yargılansın” talebi iddianamede yer almadı. Kabul edilen iddianamede, TCDD 1’inci Bölge Müdürlüğü Halkalı 14’üncü Demiryolu Bakım Müdürlüğü’nde Demiryolu Bakım Müdürü olarak görev yapan Turgut Kurt, Yol Bakım Şefliği’nde Hat Bakım ve Onarım Memuru olarak görevli Celaleddin Çabuk, Çerkezköy Yol Bakım Şefliği’nde Yol Bakım ve Onarım Şefi olan Özkan Polat ile TCDD bünyesinde çalışan ve mayıs ayındaki yıllık umumi muayene raporunda imzası bulunan, Köprüler Şefi Çetin Yıldırım hakkında ‘taksirli ölüme ve yaralanmaya neden olmak suçundan 2’şer yıldan 15’er yıla kadar hapis istemiyle Çorlu 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı.

İLK DURUŞMADA NE OLDU?

Kazadan yaklaşık bir yıl sonra 3 Temmuz 2019’da Çorlu Adliyesi’nin konferans salonunda görülen ilk duruşmaya ailelerden bazıları giremedi. Salonun kapılarının kilitlenmesine tepki gösteren aileler ve buna tepki gösteren avukatlar polis tarafından adliye koridorlarında tartaklandı. Sanıkların ifadelerine geçilemeyen duruşmada mahkeme heyeti tarafsızlığından şüphe duyulduğu gerekçesiyle davadan çekildi. Bir üst mahkemenin itirazı kabul etmemesi üzerine yeniden dosyayı değerlendiren Çorlu 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi ara kararında her müşteki için en fazla 3 avukat sınırı getirdi ve duruşmayı Çorlu Halk Eğitim Merkezi’ne taşıdı.

Etiketler
Çorlu tren kazası Adalet Yürüyüşü Çorlu