TÜRSAB Başkanı ile Bakan Ersoy arasındaki gerilim tırmanıyor: 'Seçimlere saatler kala ilginç gelişmelere şahit oluyoruz'

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB), 27 Kasım'da düzenlenecek genel kurul öncesi karıştı. Başkan Firuz B. Bağlıkaya, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'u sert sözlerle eleştirdi.

TÜRSAB Başkanı ile Bakan Ersoy arasındaki gerilim tırmanıyor: 'Seçimlere saatler kala ilginç gelişmelere şahit oluyoruz'

GERÇEK GÜNDEM

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB), 27 Kasım'da düzenlenecek 25. Dönem Genel Kurulu'nda yeni başkanını seçecek.

Mevcut başkan Firuz Bağlıkaya'nın yanı sıra Ali Bilir, Davut Günaydın, Kaan İşcil, Barış Öztürk, Bilal Korkmaz, Tamer Çiçek ve Aydın Yaylacıklılar da bu görev için talip olmuştu.

Adaylar seçim çalışmalarını sürdürürken, dikkati çeken bir gelişme yaşandı.

Bir süredir Bağlıkaya ile gerginlik yaşadığı bilinen Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, geçtiğimiz günlerde muhalefet adayları Bilir, Yaylacıklar ve Korkmaz'la görüştü; ayrıca bu ziyaretleri, kişisel Twitter hesabında yaptığı paylaşımlarla kamuoyuna duyurdu.

TÜRSAB Başkanı ile Bakan Ersoy arasındaki gerilim tırmanıyor: 'Seçimlere saatler kala ilginç gelişmelere şahit oluyoruz' - Resim : 1

GERİLİMİN PERDE ARKASINDA YAŞANANLARI ANLATTI

Bağlıkaya, Yaylacıklılar ve Korkmaz'ın ziyaretinin ardından Ersoy'u sert sözlerle eleştirdiği bir açıklama yaptı.

"Genel kurulumuza neredeyse saatler kala ilginç gelişmelere şahit oluyoruz" diyen mevcut başkan, şunları söyledi:

"Sayın Bakanımız, genel kurulumuzla ilgili yine fazla mesaiye başladı. Sayın Bakanımızın kamuoyunda defalarca zerre kadar önem vermediğini itiraf ettiği Seyahat Acentaları için harcadığı bu zaman ve emeği, bu ilgi ve gayreti takdirle karşıladığımızı belirtmek isterim.

'ZAMANINI 'TÜRSAB'DA ADAYIM' DİYEN HER ARKADAŞLA TOPLANTILAR YAPARAK HARCIYOR'

Demek ki bugüne kadar kapısından girmediği, TGA’da yarım üyelik verecekken bir üteliği lütuf gibi anlattığı TÜRSAB, her genel kurul döneminde olduğu gibi yine önemli hale gelmiş.

Bir önceki genel kurulda bir araya getirdiği muhalefet adayları deneyimini şimdi yeniden yaşamaya başlayan bakanımız, değerli zamanını ‘TÜRSAB’da adayım’ diyen her arkadaşla toplantılar yaparak harcıyor."

Genel kurula katılacak üyelerimizin giderleriyle ilgili daha önce yazdığımız yazılarda ‘Biz karışmayız, ne isterseniz yapın, giderleri ödeyip ödememeniz sizin takdirinizde’ diyen cevapları unutup gece vakti tavsiye niteliğinde yazılar yazdırıyor.

‘TGA’dan üyelerimize aktarılmak üzere ek katkı’ isteğimizi reddeden makam, şimdi ‘Giderleri öderken hassasiyet göstermemizi rica ediyor.’ Kimin zoru ile yazdıysanız o yazıyı, biz zaten gereken hassasiyeti gösteriyoruz, siz de biraz hassasiyet gösterseydiniz ya.

'BAKANLIĞIN YAZILARI, BİRLİĞİMİZE ULAŞMADAN ÜYELERİMİZE SERVİS EDİLİYOR'

Bakanlığın yazdığı yazılar, birliğimize ulaşmadan ‘gayriresmi bakan sözcüsü’ arkadaşlarca üyelerimize servis ediliyor. Bu arkadaşlar nedense ya yazıyı okumuyorlar ya da yazılanı anlamıyorlar ama her zamanki gibi yorum yapıyorlar. Ne diyeyim, ‘dilin kemiği yok’ onu anladık da, ya insanın omurgası olur.

'ARAMIZDAKİ SORUNLARDAN SÖZ ETMEYE BAŞLADI'

Sayın Bakan, son zamanlarda kendisini ziyaret eden muhalif arkadaşlar ve ‘gayriresmi sözcüleri’ aracılığıyla benimle arasındaki sorunlardan söz etmeye başladı. İlginç olan Bakan’ın son zamanlarda söylediklerinin gittikçe daha gerçeğe yakın olması. Artık içindekileri söylerken çok sakınmıyor.

Benimle ilgili olarak önce ‘ailemle ilgili haberler yaptırdı’ dedi, sonra ‘hak etmeden iş aldı’ dedi. Sonra ‘yerimde gözü var’ dedi. Şimdi ‘şirketlerine cezalar kestim, o yüzden bana tepkili’ deyip kendini ziyaret edenlerden bunu her yerde anlatmalarını istiyormuş.

İDDİALARA YANIT VERDİ

Aile’ meselesinin benimle ilgisi olamayacağını o zaten biliyordu. Yaşananlar, herkese öyle bir şey olmadığını gösterdi. ‘Hak etmeden iş aldı’ dediği, 2016 yılında ciddi bir fiyat farkıyla açık artırmayla şirketimin aldığı bir işti ve o dönemde hiçbir görevde değildim. Hatta kendisiyle birlikte seçime girmiş ve kaybetmiştik.

Onun yerinde gözüm olması’, onun içinde büyüttüğü ve bir türlü yenemediği korku ve kaygı olabilirdi. Ama benim böyle bir girişimimin olmadığını, seçilerek geldiğim makamda mutlu olduğumu onun haricinde herkes biliyor.

Şimdi servise konulan ‘Şirketlerine ceza yazdım, o yüzden bana karşı’ söyleminin içinde farklı bir gerçek var. Ama ters söylemiş, ceza yazdığı için karşı değiliz. Maalesef acentaların aleyhine yaptıklarına karşı olduğumuz için cezalar yazıldı. Doğru olan budur."

Bağlıkaya, birliğin ve acentelerin haklarını koruduğu için saldırılara maruz kaldığını, cezalar ödediğini ve belki de daha fazlasını ödeyeceğini belirtti.

'SALDIRILARINIZDAN YILMADIM, YILMAYACAĞIM'

Acentelerin haklarını korumaktan vazgeçmeyeceğini dile getiren mevcut başkan, “Saldırılarınızdan yılmadım, yılmayacağım. Bu bedelleri öderken haklı olduğumu, doğruyu yaptığımı, üstlendiğim görevin gereğini yerine getirdiğimi bilmenin gücüne sahibim” ifadesini kullandı.

Bağlıkaya, TÜRSAB üyelerine de şöyle seslendi: “Sizler hep arkamda durdunuz. Bu destek devam ettiği sürece de seyahat acentalarını, birliğimizi korumak için çalışacağım.”

GERGİNLİK NE ZAMAN BAŞLADI?

TÜRSAB Başkanı Bağlıkaya ile Bakan Ersoy arasında yaşanan gerginlik, daha önce de basına yansımıştı. Küslüğün, Bağlıkaya’nın başkan seçildiği 2019 seçimlerine dayandığı ileri sürülüyor.

İddialara göre Ersoy, bu seçimde tarafsızlığını bozarak Bağlıkaya'nın rakibiyle görüştü. Bu olayın ardından iki isim arasında gerilim yaşandığı ve Bağlıkaya'nın şirketine denetçi gönderildiği ifade ediliyor.

ERSOY, 2019'DAKİ BÜTÇE GÖRÜŞMELERİNDE İDDİAYI YALANLADI

Aralık 2019’da Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yapılan bakanlık bütçesine dair görüşmelerde söz alan Ersoy, söz konusu iddiaları yalanlayarak şöyle konuşmuştu:

"(...) TÜRSAB seçimlerinde rakiple görüşüp tarafsızlığımı bozduğumu, TÜRSAB Başkanının şahsi şirketine denetçi gönderdiğimle itham ettiler. Ben bakan pozisyonunda olarak benden randevu talep eden bütün turizm paydaşlarına randevu vermekle yükümlüyüm. Ben burada iktidar-muhalefet ayrımı yaparsam esas o zaman tarafsızlığımı bozmuş olurum. Ama TÜRSAB'da seçimlerde tarafsızlığımı bozduğumla ilgili iddiada kalbim ve vicdanım çok rahat. (...)"

Bu açıklamaya karşın ikili arasındaki gerginliğin son bulmadığına dair iddialar özellikle turizm üzerine yayın yapan sitelerde ve medya organlarında yer almaya devam etti.

'BAKANLA BAŞKAN KÜS, ÇÖZÜM GETİRECEK GÖRÜŞMELER BİR TÜRLÜ GERÇEKLEŞMİYOR'

Bağlıkaya ile Ersoy arasındaki gerilim, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sırasında da gündeme geldi.

Turizm, 'önlemlerden' en fazla etkilenen sektörlerin başında yer alıyordu. Bu nedenle tur operatörleri, Ocak 2021'de Ersoy ile görüşmüştü.

Tur Operatörleri Dönem Sözcüsü Cem Polatoğlu, Independent Türkçe'ye yaptığı açıklamada Bağlıkaya ve Ersoy'un iki yıldır küs olduğunu ve bu nedenle turizm sektörünün sorunlarının çözülemediğini dile getirmişti:

"Neden küs olduklarını bilmiyoruz ama sonradan araları bozuldu. Onların küslüğü yüzünden bizim bir sürü işimiz hal olmuyor. Çünkü öyle sorunlarımız var ki bunların yüz yüze gelerek konuşulup çözüme bağlanması lazım. Öyle yazı göndererek, basına demeç vererek olmuyor. Bakan ile başkan da dargın olunca işte o çözüm getirecek görüşmeler bir türlü gerçekleşmiyor."

VIDEO - TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya'nın açıklamasının tamamı.

Etiketler
Mehmet Nuri Ersoy Seçim Turizm Türkiye