CHP'li Gürer'den İktidara, 'Vatandaş Simit Alırken Dahi...'
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, vatandaşların yaşadığı ekonomik krize dair açıklamalarda bulundu. Vatandaşın simit alırken dahi düşünür hale geldiğini ifade eden Gürer, insanların ancak bankalara borçlanarak yaşama tutunabildiğini söyledi.

CHP’li Ömer Fethi Gürer tarafından yapılan açıklamada vatandaşların mücadele ettiği ekonomik koşullara dair değerlendirmelerde bulundu.
Gürer, emekli, asgari ücretli, çiftçi ve küçük esnafın gelir-gider dengesinin ortadan kalktığını belirtirken, vatandaşın simit alırken dahi iki kez düşünmek zorunda kaldığını dile getirdi.
Girdi maliyetlerindeki yükseliş nedeniyle üreticilerin üreterek değil, bankalara borçlanarak hayata tutunabildiğini belirtirken, iktidarın ekonomik krizi aşılmasında vatandaştan ‘sabır’ isterken vatandaşların borçlanarak dayanmaya çalıştığını söyledi.
Sabır süresi uzarken borçlanmanın bedelinin de arttığını be ağırlaştığını belirten Gürer, vatandaşın faiz borçlarını dahi ödemekte zorlandığını ve borçların dağ haline geldiğini ifade etti.
VATANDAŞIN BORÇ SARMALI
Krizin getirdiği yoksulluğun geniş kesimleri ağır şekilde etkilediğini söyleyen Gürer, vatandaşların bankaya olan borcunu ödeyebilmek için başka bankadan kredi çekerek borcu borçla kapatmak zorunda kaldığını ifade etti.
Vatandaşların bankalara olan borçlarına dair verileri de paylaşan Gürer, bireysel kredi ve kredi kartı borçlarının 4 trilyon 4 milyar liraya yükseldiğini, bu verinin insanların hayatlarını banka borcu ile sürdürebildiğinin göstergesi olduğunu söyledi.
VATANDAŞIN FAİZ VE İCRA MASRAFLARI HARİÇ BORCU 182 MİLYAR
Gürer, sözlerini şöyle devam etti:
“Bankalar ve finans kuruluşları tarafından vatandaşın takibe alınan bireysel kredi ve kredi kartı borcu 120,1 milyar lirayı buldu. Bankalar tarafından icra takibine alınan bireysel kredi ve kredi kartı borçlarında 2025 yılının ilk iki ayında 8,4 milyar liralık artış yaşanması da süreçte borcu geri ödemede sorunların arttığını gösteriyor. Merkez Bankası’nın hazırladığı Finansal İstikrar Raporu’na göre, varlık yönetim şirketlerinin kontrolünde ise 62 milyar liralık batık tüketici kredisi ve kredi kartı alacağı bulunuyor. Dolayısıyla vatandaşların faizleri ve icra masrafları hariç 182 milyar lira icralık kredi borcu bulunuyor.”