Rıdvan Çelikel: 'Dünyanın iyileşmesi için güneş enerjisi tercih edilmeli, geri dönüşüme önem verilmeli'

Anel Grup Yönetim Kurulu Başkanı Rıdvan Çelikel, “Gelecek nesillere daha iyi bir dünya bırakmak için geri dönüşüme ve yenilenebilir enerjiye ağırlık vermeliyiz. Temiz ve yaşanabilir bir çevre için hepimizin görevleri var.”

Rıdvan Çelikel: 'Dünyanın iyileşmesi için güneş enerjisi tercih edilmeli, geri dönüşüme önem verilmeli'

Türkiye’nin geleceği için yenilenebilir enerji kaynaklarının önemi her geçen gün artıyor. Özellikle iklim değişikliğinin etkilerini giderek daha fazla hissettiğimiz bu günlerde, yenilenebilir enerjiye yapılan yatırımlar artırılmalı. Yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelim seviyesinin artırılmasıyla hem Türkiye’nin enerji bütçesi hem de sera gazı salınımı azalacak. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı (ETKB)’nın verilerine göre, 2018 yılında Türkiye’deki elektrik üretiminin %2,6’sının güneşten elde edildiğini görüyoruz.

Rıdvan Çelikel: 'Dünyanın iyileşmesi için güneş enerjisi tercih edilmeli, geri dönüşüme önem verilmeli' - Resim : 1

Yenilenebilir enerji kaynaklarından güneş enerjisinin en önemli avantajının tükenmez bir kaynak olduğunu belirten Rıdvan Çelikel, “Etrafımızda bulunan ve sürekli tüketmekte olduğumuz, petrol, kömür, doğalgaz gibi fosil yakıtlardan elde ettiğimiz elektriğin çok daha fazlasını, güneş enerjisiyle elde edebiliriz. Güneş ışığı olduğu sürece, sistem çalışıp PV hücreleri elektrik üretmeye devam edecek. Güneş enerjisi temiz bir enerjidir. Şu an için, gezegenimizde bulunan hiçbir enerji kaynağı, güneş enerjisi kadar temiz değil. Fosil yakıtları kullanılarak geliştirilen elektrik üretimi sırasında, karbondioksit ve başka sera gazlarıyla, diğer bazı zararlı maddeler açığa çıkabiliyor. Ancak, güneş enerjisinden yararlanırken, atmosfere zararlı bir gaz karışmıyor. Güneş enerjisi hücreleri, enerjisini toplarken gürültü oluşturmaz. Diğer enerji kaynaklarına göre, tamamen sessiz bir enerji elde etme yöntemidir. Güneş enerjisi ile elektrik üretimi yaygınlaşmalı.”

Rıdvan Çelikel: “2018 yılında 13.964 ağacın temizleyebileceği oranda karbon salınımını engelledik”

Rıdvan Çelikel, “Anel Grup olarak yaşadığımız çevreye ve dünyaya karşı sorumluluğumuzun bilincindeyiz. İşimizi en iyi şekilde yaparken, doğal kaynakları korumayı ve çevreye yönelik olumsuz etkileri en az seviyeye indirmeyi amaçlıyoruz. Merkez ofisimizin bulunduğu Anel İş Merkezi’nin enerji ihtiyacının ve iç ortam aydınlatmasının bir kısmını binamızın çatı ve terasında bulunan solar PV kurulumu ile güneşten sağlıyoruz. Merkez binamızdaki ve Bulgaristan’daki güneş panellerimizden 2018 yılında 6,5 milyon kWh’den fazla enerji üreterek 13.964 ağacın temizleyebileceği oranda karbon salınımını engelledik. Bununla birlikte mümkün olduğunca az atık üreterek atıkları geri dönüşümle değerlendirmeyi hedefliyoruz. 2018 yılında 61 ton malzemeyi doğaya geri kazandırdık.

Rıdvan Çelikel: 'Dünyanın iyileşmesi için güneş enerjisi tercih edilmeli, geri dönüşüme önem verilmeli' - Resim : 2

Rıdvan Çelikel: “Bugüne kadar 40.337 fidan bağışladık”

Anel Grup her yıl, faaliyetleri sonucunda atmosfere saldığı karbon miktarını hesaplıyor. Bunu takiben sera gazı emisyonlarını azaltmak/nötrlemek üzere aksiyonlar alıyor. Bu kapsamda, 2018 yılında Çanakkale Gürece-2 sahasına 6.500 fidan bağışladı. Anel Grup, bugüne kadar küresel iklim değişikliğiyle mücadele ve doğaya salınan karbonu tutmak amacıyla toplam 40.337 fidan dikerek Çanakkale, Balıkesir ve Gaziantep’te Hatıra (Umut) Ormanları oluşturdu.

Rıdvan Çelikel: 'Dünyanın iyileşmesi için güneş enerjisi tercih edilmeli, geri dönüşüme önem verilmeli' - Resim : 3